1. Home
  2. Algemeen
  3. Bank reinigen en schoonmaken

Bank reinigen en schoonmaken

Een bank reinigen of schoonmaken klinkt als een enorm karwei, maar op zich is dit goed te doen. Zeker als regelmaat zorgt dat je de bank schoonmaakt zal het niet een enorme opeenstapeling worden van werkzaamheden. Je kan dan ook kiezen voor een wat lichtere reinigingsbeurt. 

Wil je het zo goed mogelijk doen, dan adviseren we je om aan de slag te gaan met een stoomapparaat of iemand in te huren die dit voor je doet. Alles over de bank reinigen en schoonmaken vind je op deze pagina!

Waarom je bank schoonmaken of reinigen?

bank reinigen en schoonmaken

Met enige regelmaat je bank schoonmaken of reinigen zorgt ervoor dat je bankstel langer meegaat. De levensduur van je bank kan aanzienlijk verlengt worden als je deze zo af en toe goed reinigt. Daarnaast is het natuurlijk veel lekkerder om op een schone, frisse bank te zitten dan op een muf en stoffig bankstel.

Hoe vaak de bank reinigen?

Hoe vaak je de bank moet reinigen is afhankelijk van hoe grondig je deze reinigt. Vlekken die op de bank terecht komen zijn het beste om direct te verwijderen, zo trekken ze minder snel in. Oudere vlekken zijn namelijk een stuk moeilijker om te verwijderen. Daarnaast adviseren we om wekelijks even de zitvlakken en het rugvlak van de bank te stofzuigen. Verder is het beste om maandelijks even tussen de kussen en in spleten te stofzuigen. 

Een uitgebreide reinigingsbeurt van de bank doe je bij voorkeur jaarlijks, tenzij de bank natuurlijk zeer vies is geworden in korte tijd, bijvoorbeeld door een ongelukje. Jaarlijks de bank stomen of laten stomen zorgt ervoor dat ook (licht) ingetrokken vlekken uit de bank verdwijnen en je bank langer meegaat.

Eventueel kan je er ook voor kiezen om elk kwartaal of elk halfjaar zelf een kleine reinigingsbeurt te doen. Zeker als je regelmaat goed stofzuigt en vlekken direct weghaalt is dit geen probleem. Je kan hiervoor met verschillende middeltjes aan de gang, deze leggen we je zo uit.

De bank schoonmaken met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Maak je de bank regelmatig goed schoon, dan kan je met een paar simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes perfect uit de voeten voor het reinigen en schoonmaken van je bank. Begin met het verwijderen van eventuele vlekken die in de bank zitten. Dit kan je doen door wat onverdunde shampoo op de vlek aan te brengen en dit in te wrijven met een vochtig doekje. Als het gaat schuimen verwijder je de shampoo met een droge doek en laat je het geheel goed drogen.

Als de ergste vlekken weg zijn is het tijd om de hele bank aan te pakken. Eventueel kan je slopen in de wasmachine doen, maar als dit niet je voorkeur heeft adviseren we om een sopje te maken van wat soda en heet water. Meng dit goed en pak een sponsje. Sop hiermee de hele bank en dep dit vervolgens droog met een goed absorberende doek. Laat vervolgens de bank goed drogen.

Mochten er toch nog vlekken op de bank zitten dan kan je aan de slag met een sopje van wasmiddel (eventueel een vlekverwijderaar als Vanish Oxi Action). Breng dit aan op de vlekken en laat het even goed intrekken. Maak dan de vlek wederom nat en leg hier een dunne theedoek overheen. Pak het strijkijzer erbij en strijk over de vlek totdat het droog is.

De bank reinigen met een stoomreiniger

bank reinigen met stoomreinigerMocht je bank heel vies zijn en/of is deze al een lange tijd niet schoongemaakt, dan adviseren we om aan de slag te gaan met een stoomreiniger. Dit is ideaal en je maakt de bank tot in de diepste vezels goed schoon. 

Mocht je geen stoomreiniger hebben, dan kan je deze eenvoudig aanschaffen. Deze stoomreiniger van Kärcher is erg goed en kost niet heel veel. Daarnaast gaat die ook lang mee. Mocht je geen stoomreiniger willen aanschaffen, dan kan je deze ook vaak huren bij diverse online partijen en bouwmarkten in de buurt.

Hoe moet je de bank reinigen met een stoomreiniger?

Goed, tijd om aan de slag te gaan. Allereerst stofzuig je de bank volledig, dus ook de kleine hoekjes en naden. Zo heb je het meeste stof al verwijderd. Vervolgens behandel je de vlekken voor met een vlekverwijderaar. Laat dit even intrekken en borstel het daarna schoon met een stevige borstel. 

Nu is het tijd om de stoomreiniger erbij te pakken. Vul de stoomreiniger met warm water en laat deze opwarmen. Zet het juiste mondstuk op de stoomreiniger en je bent klaar om te beginnen. Veeg nu in strakke banen in dezelfde richting. Ga niet twee keer over dezelfde plek heen, anders kan het behoorlijk doorweekt raken. 

Als je de hele bank hebt gehad, laat je alles goed drogen. Controleer of alle vlekken weg zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan kan je het beste nog een keer de stoomreiniger erover heen halen. Zijn wel alle vlekken weg, dan kan je weer genieten van een super schone en frisse bank die nog lang meegaat.

De bank laten stomen door een professional bank laten reinigen

Mocht je nou geen zin hebben in het zelf stoomreinigen van je bank? Dan kan je dit uitbesteden. Online zijn er tal van aanbieders die dit bij je thuis komen doen. Zo hoef je geen stoomreiniger aan te schaffen en ook niet de moeite te doen. Ideaal, maar het kost wel wat. Bekijk online wie bij jou in de buurt langskomt om te stoomreinigen.

Menu