1. Home
  2. Algemeen
  3. Gordijnen reinigen

Gordijnen reinigen en schoonmaken

De gordijnen reinigen en schoonmaken zorgt ervoor dat gordijnen langer meegaan en er weer fris bijhangen. Doordat deze bij het raam hangen komt er vaak behoorlijk wat stof in terecht, maar ook ander vuil en allergenen, zoals pollen. Eens de zoveel tijd de gordijnen reinigen en schoonmaken zorgt er dus voor dat de hele kamer weer een stuk frisser is. Er zijn meerdere manieren om zelf de gordijnen te wassen, maar dit kan en moet je soms ook overlaten aan gespecialiseerd bedrijf. Wij leggen je natuurlijk alles uit over de gordijnen schoonmaken en reinigen.

Hoe vaak moet je gordijnen schoonmaken en reinigen?

gordijnen reinigen

De gordijnen schoonmaken en reinigen hoeft gelukkig niet zeer vaak te gebeuren. Eens per half jaar is in de meeste gevallen voldoende. Sommige prefereren echter om dit eens per drie maanden te doen. Als jij of iemand in het huishouden last heeft van een allergie, (binnen) rookt of in de buurt van zee woont, dan kan het verstandig zijn de gordijnen vaker te reinigen, bij voorkeur één keer per maand.

Op welke manieren gordijnen zelf reinigen

De meeste gordijnen zijn geschikt om zelf te wassen, maar hoe dit moet kan nogal verschillen per gordijn. Om zeker te zijn wat wel en niet mag bij het schoonmaken van het gordijn raadpleeg je het wasetiket. Hier staat precies op wat het advies is bij het reinigen van het gordijn. Meestal wordt er gekozen om gordijnen te wassen met de hand, met de wasmachine of te stomen. 

Bij elke manier van schoonmaken geldt dat je eerst alles wat aan de gordijnen zit verwijdert. Hierbij kan je denken aan haakjes en loodjes die uit het gordijn moet worden gehaald. Is dit niet mogelijk, pak ze dan goed in met een zacht doekje of washandje. Gebruik hiervoor eventueel een elastiekje. Zo voorkom je dat deze onderdelen de gordijnen kunnen beschadigen.

Gordijnen schoonmaken met een handwas

De gordijnen reinigen met een handwas doe je door het bad of een grote teil vol te laten lopen met warm water en een beetje wasmiddel. Meer is niet nodig. Leg de gordijnen in het bad of de teil en laat ze een tijdje goed weken in het sop. Als de gordijnen een tijdje hebben geweekt laat je het bad leeglopen en spoel je de gordijnen uit. Wring hierbij niet en boen niet te hard op vlekken. Doe alles vooral met veel beleid. Hang als alle zeepresten zijn uitgespoeld de gordijnen nat uit om ze te laten drogen.

Gordijnen schoonmaken in de wasmachine

Om de gordijnen schoon te maken in de wasmachine volg je strikt het wasvoorschrift dat op het etiket staat. Was de gordijnen altijd los in de wasmachine, zodat deze niet te vol zit. Eventueel kan vitrage als deze mag worden meegewassen er nog bij, maar stop de vitrage wel in een waszak. Bij gordijnen is het van belang dat je deze nooit laat centrifugeren. Hang de gordijnen na het wassen nat uit om ze te laten drogen.

Gordijnen schoonmaken met een stoomreiniger

Als je gordijnen vlekken hebben of behoorlijk vuil zijn geworden, dan kan je ervoor kiezen om deze schoon te maken door ze te stomen. Dit kan ook goed bij dikke gordijnen of als ze van een natuurlijk materiaal zijn gemaakt. Om de gordijnen te reinigen met een stoomreiniger ga je met het stoomapparaat in rechte banen over het gordijn heen. Volg hiervoor de specifieke instructies op het stoomapparaat. 

Gordijnen laten reinigen en schoonmaken

Je kan er ook voor kiezen om de gordijnen te laten reinigen. In sommige gevallen is dit overigens niet eens echt een keuze. Zo zijn velours gordijnen niet geschikt om zelf te wassen en moet je dit dus uitbesteden. De gordijnen laten reinigen en schoonmaken doe je bij een stomerij. Hoewel je de gordijnen vaak een tijdje kwijt bent, heb je vaak wel een prachtig resultaat. Het personeel weet immers alles van de stoffen en hoe deze het beste schoongemaakt kunnen worden.

Menu