De stofzuigerzak vervangen is niet het leukste karweitje dat er is, maar het is dan ook zo gedaan. Belangrijk is vooral dat je het juiste type zak hebt en dat je de oude stofzuigerzak tijdig vervangt. Zo voorkom je dat de stofzuiger kapot gaat of aan zuigkracht verliest. Wij leggen je precies uit wanneer je een stofzuigerzak moet vervangen en natuurlijk hoe dit moet!

Wanneer moet je een stofzuigerzak vervangen

stofzuigerzak vervangen

Belangrijk om te weten is wanneer je een stofzuigerzak moet vervangen. In principe zou je zeggen wanneer deze vol is, maar dat klopt niet helemaal. Dit is vaak te laat en hierdoor neemt de zuigkracht van de stofzuiger vaak enorm af en kan het filter verstoppen. De stofzuigerzak verwisselen kan je dan ook het beste doen als deze voor ongeveer tweederde is gevuld. Gemiddeld genomen is dit na zo’n 1,5 tot 2 maanden.

Hoe moet je een stofzuigerzak vervangen

Als het moment daar is om de stofzuigerzak te vervangen wil je dit natuurlijk wel goed doen. Allereerst moet je natuurlijk de juiste stofzuigerzak aanschaffen, omdat deze anders bijvoorbeeld niet goed past. Dit kan ervoor zorgen dat de stofzuiger eerder kapot gaat of dat stof en ander vuil niet goed wordt opgezogen en in de stofzuiger terecht komt. Check het typenummer van je stofzuiger en je weet al snel welke je moet hebben. 

Heb je de juiste stofzuigerzak te pakken, dan volg je de volgende stappen voor het vervangen ervan:

  1. Open de stofzuiger en controleer hoe de huidige zak in de stofzuiger zit, zodat je weet hoe je de nieuwe zak moet plaatsen;
  2. Haal de oude stofzuigerzak eruit en doe indien mogelijk het klepje van de stofzuigerzak dicht;
  3. Gooi de oude stofzuigerzak weg bij het grofvuil of in de (gewone) vuilnisbak;
  4. Open de nieuwe stofzuigerzak en plaats deze in de stofzuigerzak op de manier zoals de oude ook zat, in de meeste gevallen zal je de opening van de zak tussen een metalen rails moeten schuiven;
  5. Controleer of de stofzuigerzak goed geplaatst is en sluit de stofzuigerzak. Je kan weer verder met stofzuigen!

Stofzuigerzak per merk vervangen

De meeste stofzuigers hebben een eigen type stofzuigerzak die in de stofzuiger moet. Vaak verschilt dit iets per merk, onder meer qua grootte en opening. Wij adviseren dan ook om een merk eigen stofzuigerzak te gebruiken, zoals Miele, Nilfisk of Philips. Zo weet je zeker dat je goed zit. Daarnaast is het ook mogelijk om een alternatieve stofzuigerzak te gebruiken, waarbij je goed moet controleren of die zak geschikt is voor jouw merk en type stofzuiger. Tot slot zijn er de universele stofzuigerzakken die gebruik maken van het inzetstuk van de originele, merk eigen stofzuigerzak.

Menu