Regelmatig de douche schoonmaken is wel zo fris. De meeste gebruiken de douche dagelijks, zo niet meerdere keren per dag. Zeker als je een groter huishouden hebt, zal deze met grote regelmaat gebruikt worden. Een douche kan snel vies worden met zeepresten, maar ook afgespoeld vuil dat achterblijft. Het is natuurlijk niet fris om je hierin weer op te schonen. 

Wij hebben een handig stappenplan voor je uitgeschreven hoe je snel en eenvoudig de douche kan schoonmaken. Daarnaast hebben we ook een aantal handige schoonmaakmiddelen uitgelicht die je kan gebruiken bij het schoonmaken van de douche.

Hoe vaak de douche schoonmaken?

Douche schoonmaken

Hoe vaak je de douche moet schoonmaken is vooral afhankelijk van hoe intensief de douche wordt gebruikt. Woon je in een gemiddeld huishouden van vier personen, dan is het advies om wekelijks de douche goed schoon te maken. Woon je alleen of met z’n tweeën, dan kan eens in de twee weken voldoende zijn. Als je in een groter gezin woont of waar de douche vaak wordt gebruikt, dan kan het zeker geen kwaad om meerdere keren per week de douche schoon te maken.

Douche schoonmaken: stappenplan

De douche schoonmaken is met ons stappenplan zo snel mogelijk en gemakkelijk te doen. Via onderstaande stappen zorg je ervoor dat jouw douche binnen de kortste keren weer schoon en fris voor gebruik is:

  1. Zet de kraan wat warmer (40°C) en spoel de wanden en deur van de douche af, gebruik hiervoor eventueel een schuursponsje om vastgekoekte stukjes los te krijgen. Heb je een douchegordijn? Spoel deze dan ook goed af.
  2. Spray de volledige douche in met badkamerspray of één van onderstaande middelen en laat dit even intrekken (15 à 20 minuten). Vergeet hierbij niet de douchekop, kraan en het gordijn.
  3. Spoel wederom met warm water (40°C) alles goed schoon, gebruik eventueel een zacht sponsje om de douchekop zelf schoon te maken. Doe dit grondig om te voorkomen dat er (bijtend) schoonmaakmiddel achterblijft.
  4. Droog alles goed met een wisser, trekker en microvezeldoek.

Schoonmaakazijn

In plaats van badkamerspray bij stap 2, kan je ook schoonmaakazijn gebruiken. Dit is iets bijtender en zeker als het wat steviger zit aangekoekt of je de douche een keer wat langer niet hebt schoongemaakt, kan dit een goede uitkomst bieden. Vul een spuitfles met schoonmaakazijn en spray dit op de wanden en het gordijn of de deur. Laat het een kwartiertje intrekken en je kan verder.

Vaatwastablet

De douche schoonmaken met een vaatwastablet is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan dit vrij effectief werken en laat het een mooi, glanzend resultaat achter. Neem hiervoor een spons en hol deze uit zodat er precies een vaatwastablet in past. Vervolgens maak je deze wat vochtig en met een ronddraaiende beweging sop je alles goed in. Je kan hiermee stap 2 in het stappenplan vervangen.

Baking soda

Met baking soda kun je ook de douche schoonmaken. Evenals bij het vaatwastablet en schoonmaakazijn gebruik kan je hiermee stap 2 vervangen. Op een spons strooi je een eetlepel baking soda en hiermee wrijf je over de tegels. Laat het goed intrekken en je kan verder met stap 3.

Bleek

Bleek gebruik om de douche schoon te maken doe je voornamelijk voor het schoonmaken van de voegen. Verdun wat bleekmiddel met water en doop hier een (oude) tandenborstel in. Hiermee boen je de voegen eenvoudig schoon. Belangrijk is wel om dit zeer grondig na te spoelen, zodat er geen resten achterblijven.

Tips om de douche schoon te houden

Douche schoonmaken met doek De douche schoonmaken is één ding, maar je wil natuurlijk zo lang mogelijk van dit mooie resultaat blijven genieten. Hier hebben we een aantal tips voor. Zo blijft je douche zo lang mogelijk schoon:

  • Ventileer goed na het douchen, zo voorkom je dat schimmels en bacteriën minder voedingsbodem hebben.
  • Maak de douche zo snel mogelijk na het douchen droog met een trekker en wisser.
  • Vervang een bad- of douchemat twee keer per week.
  • Vergeet niet om regelmatig de douchekop te ontkalken.
  • Maak regelmatig het doucheputje schoon.
  • Als je een douchegordijn hebt, kunnen hier behoorlijk wat bacteriën, schimmels en vuil ophopen, regelmatig het douchegordijn schoonmaken is dus ook belangrijk!
Menu