Een douchekop ontkalken is niet een alledaags klusje, maar zeker van belang. Na verloop van tijd raken de watergaatjes van een douchekop verstopt doordat er kalkaanslag ontstaat. Als je dit niet tijdig de douchekop ontkalkt wordt de aanslag hardnekkig. Hierdoor kan de straal van de douche harder worden. Dit komt doordat het water zich met dezelfde kracht door een kleiner gaatje zal drukken. Gelukkig is het ontkalken van de douchekop geen lastig klusje. Wij leggen je precies uit hoe je dit doet!

Wat heb je nodig voor het ontkalken van de douchekop

douchekop ontkalken

Om de douchekop te ontkalken zijn er een aantal benodigdheden die je nodig hebt. Dit zijn de volgende items:

 • Emmer
 • Schoonmaakazijn
 • Water
 • Tandenborstel
 • Zachte doek of microvezeldoek
 • WD-40 (optioneel)

Daarnaast heb je een portie geduld nodig. Hoewel je zelf relatief weinig hoeft te doen, moet de douchekop zo’n 12 tot 24 uur weken. Het makkelijkst is dus te zorgen dat iedereen de dag dat je douchekop gaat schoonmaken gedoucht heeft voordat je met die klusje begint.

Hoe moet je een douchekop ontkalken

Het ontkalken van de douchekop doe je relatief eenvoudig in een paar stappen. Deze stappen zijn:

 1. Vul een emmer met een flink laag schoonmaakazijn en vul dit aan met water in een verhouding 1 deel water op 2 delen azijn;
 2. Demonteer de douchekop van de doucheslang;
 3. Leg de douchekop volledig ondergedompeld in de emmer met water en azijn;
 4. Laat, afhankelijk van hoe hardnekkig de kalkaanslag, de douchekop 12 tot 24 uur weken;
 5. Schrob met een tandenborstel de laatste kalkresten van de douchekop;
 6. Spoel de douchekop goed af met koud water;
 7. Monteer de douchekop terug op de doucheslang en laat deze even doorlopen om de laatste restjes weg te spoelen;
 8. Poets met een zachte doek of microvezeldoekjes de douchekop nog even glanzend schoon en je bent klaar!

Je douchekop is na deze stappen weer zo goed als nieuw en loopt weer soepel door. Mochten er bij het demonteren van de douchekop bruine vlekjes rond het verbindingsstuk zitten, gebruik dan met beleid een tang om deze los te krijgen. Als er zeer hardnekkige witte kalk op het scharnier zit waar je de douchekop wilt demonteren kan het helpen om hier wat WD-40 op te spuiten.

Het ontkalken van een douchekop die vastzit aan de muur

Als je douchekop aan de muur vastzit kan je deze natuurlijk niet losdraaien van de slang. Je kan de douchekop dan nog steeds goed schoonmaken met bijna dezelfde stappen als hierboven. In plaats van een emmer gebruik je dan een stevige zak. Hier giet je de mix van water en azijn in en deze bind je strak om de douchekop heen. Zorg ervoor dat de douchekop volledig omringt is door het schoonmaak mengsel. Voor de rest zijn de stappen hetzelfde.

Voorkomen dat je douchekop verstopt

Om te voorkomen dat je douchekop verstopt of te zorgen dat dit langzamer gaat is het belangrijk dat je de douchekop goed onderhoudt. De douchekop ontkalken is dan een klusje dat je minder vaak hoeft uit te voeren. Om te voorkomen dat je douchekop verstopt kan je het volgende doen:

 • Sproei bij het schoonmaken van de douche nooit direct reinigingsmiddelen op de douchekop;
 • Gebruik nooit schuurmiddelen bij het schoonmaken van de douchekop
 • Controleer altijd of het schoonmaakmiddel dat je voor de douche gebruikt geschikt is voor het materiaal van je douchekop
 • Droog na het douchen de douchekop met een droge doek zodat er minder water achterblijft.
Menu