Het toilet schoonmaken is één van die huishoudklusjes waar nooit iemand echt zin in heeft. Toch is een fris toilet wel zo fijn. Vandaar dat het zeker aan te raden is je toilet regelmatig schoon te maken. Hoe vaak dit precies is, is afhankelijk van hoe groot je huishouden is. Het is echter wel zo fris om dagelijk of om de dag de toiletbril even extra schoon te maken. Hier is het meeste contact mee en het is wel zo fijn als deze fris is. Wij leggen je alles uit over het schoonmaken van je toilet!

Hoe moet je het toilet schoonmaken?

toilet schoonmaken

Het toilet schoonmaken is niet de meest lastige klus en doe je in een aantal stappen. Wij hebben ze hieronder voor je toegelicht.

 1. Doe de toiletbril omhoog, verwijder het toiletblokje en spuit wat toiletreiniger, chloor of dikke bleek onder de toiletrand en in de pot. Schrob dit eventueel nog even extra in met een toiletborstel en laat alles intrekken;
 2. Spuit wat allesreiniger op de toiletrand, onder de toiletbril, de bovenkant van het toilet en op en om de rest van het toilet. Muren en de vloer spuit je ook in met wat allesreiniger. Zorg ervoor dat je de knop waarmee je doortrek (spoelknop), lichtknop, wasbak, kraan, deurklink en andere plekken waar het meeste contact mee is extra goed worden meegenomen. Laat ook de allesreiniger even intrekken;
 3. Neem de muren af met een natte doek en maak vervolgens droog met een andere, droge doek;
 4. Neem de rest van de allesreiniger op en om het toilet af met een (nieuwe) natte vaatdoek. Spoel regelmatig het doekje uit in een emmer met schoon, warm water. Zorg ervoor dat je eindigt met het toilet en begin met het afnemen van de meest aangeraakte plekken, zoals de deurklink en spoelknop;
 5. Giet nog wat chloor of dikke bleek in het toilet en schrob dit in met de toiletborstel. Deze houdt je vervolgens in het toilet en spoel het toilet door. Zo wordt de borstel ook gelijk schoon.
 6. Hang een fris, schoon toiletblokje in het toilet en controleer of je elke plek goed gehad hebt. Je bent dan klaar met het toilet schoonmaken. 

Wat heb je nodig om het toilet schoon te maken?

Om het toilet schoon te maken heb je niet veel nodig. Wel is het zo fris om een stapel vaatdoekjes te hebben, zodat je zo schoon mogelijk kan werken. De volgende producten heb je nodig voor het schoonmaken van het toilet:

 • Allesreiniger
 • Vaatdoekjes 
 • Emmer (met heet water)
 • Toiletborstel
 • Toiletreiniger, chloor of dikke bleek
 • Eventueel schoonmaakazijn

Hoe vaak het toilet schoonmaken

Idealiter maak je het toilet elke week schoon, maar als je alleen woont kan elke twee weken ook. Zeker als je geen of zeer sporadisch bezoek ontvangt. Heb je een groot huishouden (5+) dan kan het zo fris zijn om twee keer per week het toilet schoon te maken.

Heb je een feestje gehad of veel bezoek over de vloer? Dan is het wel zo fris om het toilet een extra schoonmaakbeurt te geven. Om ervoor te zorgen dat je altijd op een schone bril zit is het advies om elke dag even een toiletdoekje over het toilet te halen. Dit is wel zo fris en zo zorg je ervoor dat het toilet nooit te vies wordt.

Menu