Hoe zorg je voor veilig zwemwater?

Hoe zorg je voor veilig zwemwater De zomer is in volle gang en jij wil gaan genieten van je eigen zwembad of jacuzzi in je tuin. Heerlijk onderuitgezakt met een ijsje even de verkoeling opzoeken. Ontspannen en relaxen of ravotten en vermaak met de kinderen. Hoe dan ook, je wil dat je zwemwater schoon en veilig is. Wat veel mensen niet weten is dat een zwembad, hoe groot of klein dan ook, goed onderhouden moet worden. Wanneer dit niet goed gebeurt ontstaat de kans dat er (gevaarlijke) bacteriën in het water terecht komen. Hierdoor kunnen jij en/of je kinderen ernstig ziek worden en dat willen we natuurlijk voorkomen. Hoe je voor veilig zwemwater zorgt leggen we je daarom stap voor stap uit.

Waar bestaat zwembadwater uit?

Je hebt er misschien niet eerder over nagedacht. Water is water toch? Je vergist je alleen een klein beetje. Om de kwaliteit van je zwembadwater hoog te houden en daarmee veilig, moet je het zwembadwater met regelmaat testen. Door te testen weet je namelijk waar je moet bijsturen. Voordat we vertellen hoe we gaan testen, leggen we je eerst uit waarop we gaan testen.

Zwembadwater testen op drie belangrijke waarden

Schoon zwembadwater Water test je door te controleren op de drie belangrijke waarden. Alkaline, pH-waarde en chloor. Dit zijn de drie fundamentele factoren voor kwalitatief en veilig zwemwater. De alkaliteit is hierin de basis. Dit kun je zien als de fundering van je zwemwater. Wanneer de alkaliteit waarde in stort, stort de rest ook in. 

Wat is Alkaliteit?

De alkaliteit neutraliseert kleine hoeveelheden zuur. Hierdoor blijft je pH-waarde neutraal en zorgt ervoor dat het zwemwater niet te zuur of te basisch wordt. Zo behoud je schoon en steriel zwemwater. 

Wat is pH-waarde?

PH staat voor ‘pouvoir hydrogen’ en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. Met deze maat wordt de zuurgraad van je zwemwater aangegeven. Hoe dichter de waarde bij de 0 is, hoe hoger de zuurgraad van het water. De perfecte pH-waarde voor je zwembadwater is 7. Alles boven de 7 wordt namelijk te basisch. Daarnaast heeft de pH-waarde nog een belangrijke functie. Wanneer de pH-waarde van je zwembad instort, stort ook de chloorwaarde in. Alles is dus met elkaar verbonden.

Wat is chloor?

Chloor kent zijn oorsprong als desinfectiemiddel en dat is ook precies waarvoor het gebruikt wordt bij zwembaden. Chloor is een scheikundig element. Als desinfectiemiddel voor zwemwater is het in oxidatietoestand van 1 of hoger.

Zwembadwater bijstellen

Als een van de drie bovengenoemde waarden instort, dan kun je dit bijstellen met daarvoor bedoelde materialen. Wanneer je de alkaliteit van je zwembad moet verlagen kun je hier het beste TA min voor gebruiken. Om de alkaliteit te verlagen gebruiken we gemiddeld 150 gram TA min poeder per 10.000 liter water. 

pH-waarde verhogen of verlagen

Het bijstellen van de pH-waarde kun je doen met pH min of pH plus. De ideale pH-waarde voor veilig zwemwater ligt tussen de 7 en 7,6. Vul eerst een emmer met water en voeg daar de hoeveelheid pH min of pH plus aan toe. Gebruik voor elke 10m3 zwemwater 80 gram pH plus of pH min.

Chloorwaarde verhogen of verlagen

Wanneer de chloorwaarde te hoog is van het zwemwater kan het gevaarlijk worden. Te veel chloor is namelijk schadelijk. Een te lage chloorwaarde is ook niet goed. Dan is de kans groot dat er bacteriën zoals legionella in het water terechtkomen. De ideale chloorwaarde voor je zwembad kun je testen met speciale zwembad teststrips. Je kan de chloorwaarde bijstellen met chloorgranulaat. De gebruikelijke hoeveelheid hiervoor is zo’n 10cc op 1000 liter water. 

Zwembad teststrips

Nu je weet waarop je zwembadwater moet testen en bijstellen. Is het tijd om uit te leggen waarmee je kan testen. Hiervoor zijn er speciale zwembad teststrips. Deze strips bevatten een reactorvlak voor elk van de drie hierboven genoemde waarde. De meeste strips zitten in een potje met daarop een handig kleurenschema. Hierop kun je zien of je het zwembadwater moet bijstellen of niet. 

Hoe moet je zwembadwater testen?

Het gebruik van de teststrips is erg makkelijk. Haal een strip uit het potje en zorg dat deze niet nat of vies wordt. Hou de strip niet langer dan 5 sec en 46 centimeter onder water. Haal de strip vervolgens uit het water. Let op: niet blazen of wapperen! Laat de strip via de lucht drogen. Door het blazen of wapperen kan er reactant met elkaar in aanraking komen wat de test onbetrouwbaar maakt.

Hoe krijg je schoon zwembadwater?

Schoon jacuzzi water Stap 1: Gebruik voor het vullen van het zwembad schoon en helder leidingwater. Gebruik hiervoor geen bron, regen, of grondwater. Dit is niet geschikt voor het zwembad en overigens zeer lastig om in balans te krijgen. Over het algemeen is het leidingwater in Nederland erg schoon en vormt dit de perfecte basis voor jouw zwembad. 

Stap 2: Na het vullen brengen we eerst de alkaliteit waarde op orde. Test nu de eerste keer met een teststrip. Wij gebruiken bij voorkeur Flowclear® van Bestway.

Stap 3: Stel de pH-waarde bij van het water. De beste waarde ligt tussen de 7 en 7,6. Ga voorzichtig te werk met de pH plus/min. Gebruik niet in een keer te veel de kans is dan groot dat je niet meer terug kan en het zwembad opnieuw moet vullen.

Stap 4: Stel de chloorwaarde bij. Gebruik ook hiervoor niet te veel granulaat in een keer. Gebruik kleine hoeveelheden en voeg langzaam steeds kleine beetjes toe. Als je twijfelt kun je het beste tussendoor testen met een van de strips. Zo weet je precies of je te veel of te weinig gebruikt. 

Veel zwemplezier op deze warme zomerdag!

Nu weet jij hoe je veilig en kwalitatief schoon zwembadwater krijgt. Onthoud, hoe langer het zwembad staat hoe groter de kans dat de balans in stort. Zeker wanneer er veelvuldig gezwommen wordt. Ook tijdens extreem warme dagen is de kans groter dat de waarden inzakken. Blijf dus veelvuldig testen! 2 á 3 keer per week is zeker aan te raden.

 

Menu