Onkruidverdelger zelf maken

Onkruidverdelger zelf maken Het verwijderen van onkruid kan op tal van manieren en met tal van verschillende middelen en gereedschappen die je in de winkel kan kopen. Een andere manier is om je onkruidverdelger zelf te maken. Daarmee heb je ook volledige controle over wat erin gaat en hoe milieuvriendelijk het middel is. 

Onkruidverdelger zelf maken is daarnaast heel eenvoudig en een stuk goedkoper om te doen. Met een paar huis-tuin-en-keuken middeltjes kan je vaak al uit de voeten. In deze blog leggen we je dan ook precies uit je onkruidverdelger gemakkelijk en snel zelf kan maken.

Onkruidverdelger zelf maken met azijn

Onkruidverdelger zelf maken is het makkelijkst te doen met azijn. Gewoon simpele schoonmaakazijn dat je voor tal van klusjes kan gebruiken. Wil je een iets natuurlijker middel, gebruik dan witte wijnazijn. Beide werken prima.

Meng een scheutje azijn samen met een kopje water en schud dit goed door elkaar. Het makkelijkst is om het dan in een spuitfles te gieten en rechtstreeks op het onkruid te sprayen. Eventueel kan je hier nog wat vloeibaar wasmiddel (of citroenzuur als milieuvriendelijker alternatief) en een snufje zout aan toevoegen. Dit maakt het mengsel nog net wat effectiever.

Onkruid verwijderen met een zoutmengsel

Zout werkt zeer goed tegen onkruid en met dit zoutmengsel heb je in een handomdraai een zeer effectieve onkruidverdelger gemaakt. Zeker als je veel onkruid hebt en dit snel en effectief wil verwijderen werkt dit perfect. We gaan dan ook uit van een flinke hoeveelheid. Let wel op, dit mengsel kan ook andere planten en bloemen verdelgen. Het werkt dus het meest effectief bij bijvoorbeeld een tegeltuin of andere ondergrond waarbij je geen planten hebt die wel moeten bloeien.

Onkruidverdelger zelf maken met zout doe je door een emmer te vullen met heet water. Giet hier een flinke hoeveelheid zout doorheen en meng dit goed. Vervolgens kan je de emmers zo over je tegels heen strooien om het onkruid te verwijderen.

Let op: deze methode kan de bodem van je tuin aantasten, zeker als je erg veel zout gebruikt. Zout heeft een bijtende werking. Gebruik deze methode dan ook enkel als laatste redmiddel en/of zeer sporadisch. 

Kookwater als onkruidverdelger

Onkruid tussen tegels Onkruid en planten in zijn algeheel kunnen niet goed tegen kokend water. Hiermee kan je dus eenvoudig onkruid verwijderen. In plaats van zelf onkruidverdelger te maken werkt dit ook erg goed en is het ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Giet kokend water, rechtstreeks uit de waterkoker, op het onkruid. Vanzelf gaat dit dood en verdwijnt het. Wil je niet zoveel water verbruiken, dan kan je ook het water waarmee je kookt hiervoor gebruiken. Giet bijvoorbeeld je groentes of aardappelen af in de tuin boven het onkruid. Hiermee verwijder je het onkruid en gebruik je het water nog een keer. Zo kan je ook zonder veel extra moeite je tuin blijvend onderhouden en onkruid voorkomen.

Het gebruik van andere middelen

Hoewel onkruidverdelgers goed werken, zijn ze niet altijd even milieuvriendelijk. De meeste verdelgers, ook bovenstaande, kunnen de bodem van je tuin behoorlijk aantasten door de bijtende werking. Daarnaast kunnen ze ook andere planten in je tuin om zeep helpen. Zelfs als je het specifiek op het onkruid gebruikt kan dit gebeuren, doordat het middel in de bodem trekt.

De beste methode om onkruid te verwijderen blijft deze wieden. Hiermee werk je het meest precies. Dit kan je met de hand of een hak doen, maar ook met een onkruidbrander. Zeker als je een tegeltuin hebt werkt deze laatste vaak het meest effectief en is relatief milieuvriendelijk. Voor de voegen tussen tegels kan je nog een voegenborstel gebruik om er zeker van te zijn dat het weg is.

 

Menu