Tips om water te besparen

Tips om water te besparen Wie duurzamer wil leven en zijn of haar steentje bij wil dragen aan een beter milieu kan in kleine stapjes beginnen. Eén daarvan is water besparen. Er zijn tal van tips om water te besparen en deze kunnen goed van pas komen. Per persoon gebruiken we in Nederland gemiddeld namelijk zo’n 120 liter water. Helaas is schoon drinkwater niet vanzelfsprekend en komt er veel bij kijken om het water zo schoon te krijgen dat de kwaliteit hoog genoeg is om bij jou uit de kraan te komen. 

Wij geven je 8 tips om water te besparen. Je kan hiermee eenvoudig jouw steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wil, maar een minuutje korter douchen per dag kan al een enorm verschil maken!

Tip 1: Minder lang douchen

Misschien niet de leukste, wel één van de makkelijkste tips om water te besparen. Douche iets minder lang dan dat je gewend bent. Douche je normaal 10 minuut, ga dan voor 9 (misschien uiteindelijk ooit wel 5 minuten). Per jaar kan een gemiddeld huishouden wel 6000 liter water besparen als iedereen per dag een minuut korter doucht. Probeer je bijvoorbeeld in te zepen met de kraan uit, dit scheelt vaak al die ene minuut.

Tip 2: Ga voor een nieuwe wasmachine in plaats van repareren

Oude wasmachines (en vaatwasmachines) zijn vaak een stuk minder efficiënt ontwikkeld. Helaas heeft dit tot gevolg dat er veel energie en water nodig is om jouw was of vaat goed schoon te krijgen. Kies dan ook voor een nieuwe, moderne wasmachine. Zeker als je overweegt om je oude wasmachine te laten repareren als deze stuk is. Kies voor een nieuwe wasmachine met A-label en je bespaart met gemak de helft aan water en stroom.

Tip 3: Gebruik de juiste knop bij het toilet doorspoelen

De meest toiletten tegenwoordig hebben twee spoelknoppen, een grotere voor de ‘grote beurt’ en een kleinere voor de ‘kleine beurt’. Gebruik de juiste spoelknop als je het toilet gaat doorspoelen. De kleine knop verbruikt namelijk met gemak de helft van het water. Heb je niet twee knoppen? Overweeg dan een nieuw toilet met een kleinere spoelbak of leg een volle waterfles in de oude stortbak. Hiermee verbruik je ook aanzienlijk minder water.

Water besparen Tip 4: Repareer lekkende materialen direct!

Een lekkende kraan, wasmachine, stortbak of waterleiding moet je direct repareren. Niet alleen kan er waterschade ontstaan, maar het kost ook ontzettend veel water. Soms wel honderden of duizenden liters op jaarbasis. Niet alleen ontzettend belastend voor het milieu, ook zonde van het geld. Kies er dus voor om lekkende voorwerpen direct te (laten) repareren!

Tip 5: Vang water op en gebruik dit voor tal van klusjes

Water opvangen kan op tal van manieren. In Nederland komt overal schoon drinkwater uit, van het toilet tot de douche. Helaas gaat hierdoor ook veel schoon drinkwater verloren. Regenwater opvangen kan enorm bijdragen aan een duurzamere wereld. Regenwater kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of natuurlijk voor de tuin. 

Tip 6: Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kan een groot verschil maken en is één van de makkelijkst te implementeren tips om water te besparen. Een waterbesparende douchekop biedt een grotere weerstand en hierdoor gebruik je tot wel 50% minder water. Een waterbesparende douchekop koop je voor nog geen €20,- eenvoudig via Bol.com. Je hebt hem dan vaak de volgende dag al binnen!

Tip 7: Laat de kraan niet lopen

Veel mensen laten uit een automatisme de kraan lopen tijdens allerlei bezigheden, zoals afwassen, tandenpoetsen en het haar doen. Dit is ontzettend zonde. Tandenpoetsen doe je gemiddeld zo’n 2 minuten, waarbij de kraan vaak 2 minuten doorloopt zonder te gebruiken. Leer jezelf en anderen aan om de kraan uit te zetten als je deze niet gebruikt. Bespaart met gemak duizenden liters per jaar.

Tip 8: Hergebruik water

Veel water dat je voor een bepaald klusje gebruikt spoel je daarna direct weer weg, zogenaamd ‘afvalwater’. Dit kan van alles zijn, zoals water uit de droger, kookwater of water dat zou weglopen bij het opwarmen van een kraan of douche. Je kan dit water perfect gebruiken voor klusjes, waar je niet per se schoon drinkwater voor nodig hebt. Denk hierbij aan het bewateren van planten in huis of de tuin, maar ook water dat je gebruikt in een stoomstrijkijzer.

 

Menu