Door de tuintafel regelmatig schoon te maken zorg je er niet alleen voor dat deze er mooier uitziet, je zorgt er ook voor dat deze langer meegaat. De tuintafel schoonmaken hoort namelijk bij het goed onderhouden van de tuintafel. Zo heb je langer plezier van je tafel en blijft deze mooier. Tuintafels komen in tal van soorten en maten. Van spraystone tot hout en van kunststof tot marmer. Wij leggen je dan ook voor verschillende soorten tuintafels precies uit hoe je deze moet schoonmaken.

Verschillende soorten tuintafels onderhouden

tuintafel schoonmaken en onderhouden

Zoals gezegd komen tuintafels in allerlei materialen voor en elke heeft weer zijn eigen manier van schoonmaken. De een is hierbij makkelijk schoon te maken en te onderhouden dan de ander. Voor de volgende soorten materialen hebben wij beschreven hoe je deze moet reinigen:

 • Hout
 • Marmer
 • Spraystone
 • Glasplaat
 • Steen
 • Beton
 • Graniet
 • Kunststof

Houten tuintafel schoonmaken en onderhouden

Waarschijnlijk de meest voorkomende tuintafel, de houten tuintafel. Deze tuintafel schoonmaken en onderhouden kan je het beste minimaal twee keer per jaar doen. Deze gaat dan een stuk langer mee. Zoals met de meeste tuintafels is groene zeep het belangrijkste wat je nodig hebt, samen met een borstel. Vervolgens kan je de houten tuintafel nog impregneren om deze nog beter te beschermen en onderhouden. Een houten tuintafel schoonmaken en onderhouden doe je zo:

 1. Maak een sopje van wat groene zeep met lauwwarm water;
 2. Schrob de houten tuintafel schoon met een zachte borstel of licht met een schuursponsje;
 3. Laat de houten tuintafel goed drogen;
 4. Impregneer de tafel door een houtolie met UV-bescherming op de tafel aan te brengen;
 5. Je houten tuintafel kan er weer tegenaan.

Marmeren tuintafel schoonmaken

Om een marmeren tuintafel goed te onderhouden is het van belang dat deze regelmatig wordt schoongemaakt. Eens per jaar deze tafel schoonmaken is veel te weinig. Regelmatig schoonmaken en onderhouden is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van een marmeren buitentafel te genieten. Gebruik daarnaast alleen ‘zachte schoonmaakmiddelen’ door de gevoeligheid van marmer. Gebruik dus geen schuursponsjes, agressieve reinigingsmiddelen of andere producten die krassen kunnen veroorzaken. 

Voor het schoonmaken heb je enkel een sopje van licht warm water en een klein scheutje groene zeep (of een speciaal marmer reinigingsmiddel) nodig. Daarnaast nog een emmertje met wat schoon, lauw water, een zachte doek of spons en een droog doekje. Vervolgens ga je als volgt te werk om de marmer tuintafel schoon te maken:

 1. Maak het marmer voorzichtig schoon met de spons of het doekje door het sopje van warm water en groene zeep te gebruiken;
 2. Wrijf licht en in een roterende beweging, let er daarbij op dat je geen vlekken of krassen maakt;
 3. Giet wat schoon, lauw water of het marmer om zeepresten weg te spoelen, herhaal dit indien nodig;
 4. Droog met een zachte, droge doek het marmer goed af;
 5. Controleer of er geen krassen of andere vlekken zijn ontstaan en je bent klaar!

Spraystone tuintafel onderhouden en schoonmaken

Een spraystone tuintafel onderhouden en schoonmaken is goed te doen. Zorg ervoor dat je dit ongeveer 2 of 3 keer per jaar doet en je spraystone tuintafel zal lang meegaan. Voor het reinigen en onderhouden van de spraystone tuintafel is niet veel nodig. Gebruik vooral geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes. Voor het schoonmaken van de spraystone buitentafel heb je niet meer nodig dan een borstel, een schone, zachte doek, groene zeep of speciaal spraystone onderhoudsmiddel en water. Het schoonmaken en onderhouden van je spraystone tuintafel doe je als volgt:

 1. Spuit wat groene zeep of spraystone schoonmaakmiddel op de tafel en veeg dit goed uit;
 2. Laat de groene zeep of het spraystone schoonmaakmiddel maximaal 10 minuten inwerken, langer kan ervoor zorgen dat het schoonmaakmiddel opdroogt;
 3. Borstel het vuil grondig weg, maar druk niet te hard op de tafel;
 4. Spoel met lauwwarm water de tafel goed schoon, herhaal dit zeker 3 keer of totdat alle zeep of schoonmaakmiddel weg is;
 5. Droog de tafel grondig met een droge, schone doek en je spraystone tuintafel kan er weer tegenaan!

Glasplaat tuintafel schoonmaken

Een glazen tuintafel schoonmaken is relatief eenvoudig te doen, doordat glas goed afneembaar is. Het enigste dat je nodig hebt is een sopje van wat warm water en allesreiniger, een citroen, een oude krant, een spons en een handdoek. Meer is er niet nodig om jouw tuintafel met glasplaat te reinigen. Voor het schoonmaken van je glazen tuintafel ga je als volgt te werk:

 1. Begin met de glazen tuintafel schoon te maken door deze goed te boenen met een spons en het sopje warm water met allesreiniger;
 2. Wrijf alles goed droog met een handdoek;
 3. Knijp de citroen uit en druppel het citroensap over de glazen tafel;
 4. Maak van de oude krant een prop en wrijf hiermee het citroensap over de tafel;
 5. Poets met de krantenprop door totdat het citroensap volledig weg is en je bent klaar met de glazen tuintafel schoonmaken.

Stenen tuintafel schoonmaken

Stenen of natuurstenen tuintafels schoonmaken en onderhouden is snel en eenvoudig te doen. Gebruik hierbij geen agressieve schoonmaakmiddelen, groene zeep is meer dan voldoende. Daarnaast of in plaats van groene zeep kan er ook gebruik gemaakt worden van speciale natuursteen reinigers. Een stenen tuintafel schoonmaken doe je zo:

 1. Maak de tafel zand, vuil en stofvrij met een zachte borstel;
 2. Spuit wat groene zeep of natuursteen reiniger op het tafelblad en smeer dit uit;
 3. Laat het schoonmaakmiddel goed intrekken voor 5 minuten;
 4. Spoel het tafelblad goed schoon met veel lauwwarm water;
 5. Droog de stenen tuintafel goed moet een droge doek;
 6. Gebruik een hoogwaardige natuursteen beschermer om de stenen tuintafel langer te beschermen;
 7. Doe een beschermhoes om de stenen tuintafel om deze nog beter te beschermen als deze niet gebruikt wordt.

Betonnen tuintafel schoonmaken

Een betonnen tuintafel is ideaal, omdat deze weerbestendig is en in meerdere designs goed past. Hoewel deze dus zeer robuust zijn, is het advies om betonnen tuintafels wekelijks schoon te maken. Dit hoeft niet lang te duren en is vaak zo klaar. Belangrijk is dat er niet met zure schoonmaakmiddelen wordt gewerkt, zoals azijn, chloor, bleek, citroensap of antikalk. 

Wekelijk schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, is perfect om de betonnen tuintafel goed te onderhouden. Daarnaast is enkele keren per jaar het beton met was voor natuursteen behandelen perfect om deze nog bestendiger te maken tegen invloeden van buitenaf.

Granieten tuintafel schoonmaken

Een granieten tuintafel is een prachtig stuk in de tuin, maar het is belangrijk deze goed en periodiek schoon te maken en te onderhouden. Gemorst drinken kan bijvoorbeeld snel intrekken. Gebeurt dit? Zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk opruimt. Mochten er toch kringen of vlekken op het graniet ontstaan, dan kan je deze weer wegkrijgen met een aantal handige onderhoudstips. De granieten tuintafel schoonmaken doe je zo:

 1. Schrob met een zachte borstel een sopje van warm water en groene zeep over de tafel (gebruik nooit schuursponsjes, staalborstel of andere harde voorwerpen);
 2. Neem de tafel weer af met een zachte, droge doek;
 3. Zijn de vlekken weg? Dan is je tafel weer klaar voor gebruik, herhaal anders de bovenstaande stappen totdat de granieten tafel weer helemaal schoon is.

Kunststof tuintafel schoonmaken

Kunststof tuintafels zijn erg belangrijk om goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Iedereen kent wel iemand met kunststof tuinmeubels met groene aanslag. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Buiten regelmatige schoonmaakbeurten, is het ook van belang dat je deze meubels aan einde van het seizoen droog opbergt in de garage, schuur of andere plek. De kunststof tuintafel schoonmaken is redelijk makkelijk om te doen en meer dan een sopje van warm water en allesreiniger is niet nodig. De kunststof tuintafel schoonmaken doe je zo:

 1. Schrob de tuintafel met een borstel, spons of doek goed in met het sopje van warm water en allesreiniger;
 2. Laat dit zo’n 5 à 10 minuten inwerken;
 3. Schrob de kunststof tuintafel nog een keer met het sopje;
 4. Droog met een droge doek de kunststof tuintafel af en de tafel is weer klaar voor gebruik;
 5. Is deze nog niet helemaal schoon? Herhaal bovenstaande stappen totdat de kunststof tuintafel helemaal schoon is.
Menu