1. Home
  2. Keuken
  3. Gootsteen schoonmaken

Gootsteen schoonmaken

De gootsteen schoonmaken is een klusje dat je regelmatig moet doen. Je doet immers van alles in de gootsteen en door deze regelmatig schoon te maken zorg je ervoor dat het hygiënisch blijft. 

Van de afwas tot het wassen van groente en andere producten. Je doet van alles en nog wat in de gootsteen. Hierdoor kan deze behoorlijk snel vies worden en (ziekmakende) bacteriën kunnen zich dan verspreiden. Dit wil je natuurlijk niet. Wij leggen je precies uit hoe vaak je de gootsteen moet schoonmaken, maar ook welke middelen je hiervoor kan gebruiken. Hierbij leggen we natuurlijk ook uit hoe je met verschillende materialen om moet gaan.

Hoe vaak moet je de gootsteen schoonmaken?

Gootsteen schoonmaken

Het is aan te raden om de gootsteen (bij dagelijks gebruik) ook dagelijks even schoon te maken. Doe dit met wat afwasmiddel en bijvoorbeeld een afwasborstel of schuursponsje. Sop alles goed in en spoel dit weer af. Voor een grondige reinigingsbeurt volstaat eens in de week. Zo voorkom je dat het op den duur gaat stinken of dat de bak dof wordt. Gelukkig duurt dit niet lang. Maximaal ben je zo’n 15 minuten echt zelf bezig (exclusief wachttijd).

Waar kan je de gootsteen mee schoonmaken?

Er zijn verschillende middeltjes waarmee je de gootsteen goed kan schoonmaken. Elk met eigen gebruiksinstructies en materialen. Zo kan je niet elk middel gebruiken voor elk soort materiaal. Dit kan bijvoorbeeld het materiaal doen beschadigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. De volgende schoonmaakmiddelen kan je gebruiken om de gootsteen schoon te maken:

  • (Vloeibare) groene zeep
  • Azijn
  • Baking soda
  • Afwasmiddel

(Vloeibare) groene zeep

Een echte alleskunner in de keuken om mee schoon te maken: groene zeep. De gootsteen schoonmaken met dit middeltje gaan zeer gemakkelijk. Met name voor RVS gootstenen is dit ideaal. Giet wat vloeibare groene zeep op een microvezeldoek en wrijf de bak hier goed mee in. Let wel op dat je altijd met de vezel mee wrijft. Zo voorkom je dat er krassen ontstaan.

Azijn en afwasmiddel

Azijn is natuurlijk ook niet weg te denken uit de keuken. Meng een scheutje azijn met een scheutje afwasmiddel en wrijf dit goed in met behulp van een microvezeldoek (met de vezel mee). Doe ondertussen een ander schoonmaakklusje in de keuken, want je moet een uurtje of 2 à 3 wachten. Als het middeltje goed is ingetrokken spoel je alles schoon met water. Je gootstoon ziet er weer als nieuw uit! 

Baking soda

Baking soda, je kan er in de keuken bijna niet meer omheen. Strooi een paar eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf dit in met een licht vochtige microvezeldoek of een zacht sponsje. Let er bij de microvezeldoek op dat je met de vezel mee wrijft. Voeg een klein druppeltje azijn toe en er komt een mooi schuimfeest. Laat dit een kwartiertje z’n werk doen en spoel het daarna met water schoon. Even afnemen en je bent klaar!

Verschillende gootstenen schoonmaken

Gootsteen reinigen Er zijn verschillende soorten gootstenen op de markt. Er is voor ieder wat wils. Hoewel de meeste mensen een roestvrijstalen gootsteen hebben, zijn er ook gootstenen van massief kunststof, emaille en acryl. Elk met eigen instructies. Wij leggen ze je uit.

Roestvrijstalen gootsteen schoonmaken

De meest voorkomende soort gootsteen is de roestvrijstalen. De bovenstaande schoonmaakmiddelen werken hier allemaal perfect voor. Let wel goed op dat je geen krassen maakt. Gebruik dus nooit een schuursponsje of schuurmiddel. Beter gebruik je een zacht sponsje of een microvezeldoek. Bij deze laatste moet je weer opletten dat je met de vezel mee wrijft. Doe je dit, dan krijg je een blinkend resultaat.

Gootsteen van massief kunststof schoonmaken

Deze komen steeds meer voor, zeker in de moderne keuken. Het voordeel van gootsteen van massief kunststof is dat je deze met schuurmiddel goed kan schoonmaken, mits je een milde variant gebruikt. Toch is het nog steeds aan te raden om hiervoor een zachte spons te gebruiken in plaats van een schuursponsje. Ondanks dat deze bakken dus krasbestendiger zijn, is het nog steeds aan te raden voorzichtig te zijn.

Emaille gootsteen schoonmaken

Met name in oudere huizen komt deze gootsteen veel voor, maar ook in modernere woningen is deze bak weer met een opkomst bezig. Wees tijdens het schoonmaken hier voorzichtig mee. Milde schoonmaakmiddelen zijn hiervoor het beste. Ons advies is om met baking soda aan de slag te gaan. Dit is het meest vriendelijk voor dit type bak. Gebruik hier een zacht sponsje voor.

Gootsteen van acryl schoonmaken

Deze bak komt maar zeer zelden voor. Wat deze gootsteen kenmerkt is dat er nogal snel waterkringen ontstaan, niet heel praktisch voor een gootsteen. Om deze te verwijderen kan je het beste gebruik maken van de azijn met afwasmiddel oplossing. Hiermee heb je de bak vaak snel weer schoon en blinkend.

Menu