1. Home
 2. Keuken
 3. Grillplaat schoonmaken

Grillplaat schoonmaken

Als je regelmatig grilt weet je dat de grillpan of grillplaat schoonmaken vaak één van de minder leuke klusjes is. Zeker als je de grillplaat na gebruik enige tijd hebt laten staan kan het gebeuren dat de restjes nogal aankoeken. Gelukkig is er ook een oplossing voor de meest hardnekkige vlekken. Wij leggen je alles uit wat je moet weten om jouw grillplaat weer helemaal schoon te krijgen!

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de grillplaat

grillplaat schoonmaken

Goed schoonmaken begint met goed materiaal. Dit geldt ook voor het schoonmaken en onderhouden van de grill. Voor het stappenplan van de grillplaat schoonmaken in het kopje hierna hebben we dan ook wat schoonmaakmiddelen nodig, namelijk:

 • Afwasborstel
 • Afwasmiddel
 • Azijn
 • Droge theedoek
 • Soda
 • Water
 • Zachte doek

De grillplaat schoonmaken: stappenplan

Tijd voor het echte werk: de grillpan of grillplaat schoonmaken. Volg onderstaande stappen en je kan de pan of plaat weer gebruiken als nieuw. Zelfs het meest hardnekkige vuil zal verdwijnen. De grillplaat schoonmaken doe je zo.

Stap 1: Haal de plaat los en laat deze weken

De eerste stap bij het schoonmaken van de grillplaat is door de platen los te klikken van de grill en deze in een sopje te leggen. Het beste doe je dit als de plaat nog een beetje warm is. Is deze koud? Dan kan het geen kwaad deze op de lichtste stand zo’n 1 à 2 minuten aan te zetten.

Het sopje maak je door de gootsteen te vullen met heet water, een scheutje azijn en wat afwasmiddel. Leg de platen in het sopje en laat dit 30 tot 60 minuten weken.

Stap 2: Het opvangbakje en de buitenkant van de grill schoonmaken

Tijdens het grillen wil het nog wel eens voorkomen dat er wat vet of ander vocht opspringt. Dit kan op de buitenkant van de grill terecht komen. Daarnaast hebben de meeste grills een opvangbakje voor vet en ander vocht dat van de plaat kan aflopen. Haal deze los, gooi het vet wat er eventueel in zit weg en spoel deze af. Leg het bakje vervolgens in het sopje erbij.

De buitenkant van de grillplaat schoonmaak is relatief makkelijk om te doen. Maak een klein sopje van wat warm water en afwasmiddel en doop hier een zachte doek in. Vervolgens neem je eenvoudig de buitenkant. Eventueel kan je ook gelijk de warmte-elementen schoonmaken, maar wees hier voorzichtig mee. Je wil deze niet beschadigen. Laat de buitenkant en elementen goed drogen.

Stap 3: De grillplaat schrobben

Als de grillplaat zo’n 30 tot 60 minuten heeft geweekt is het tijd om deze te gaan schrobben. Hiervoor gebruik je een normale afwasborstel. Gebruik nooit een staalborstel of schuursponsje, omdat je hiermee de anti-aanbaklaag van de grillplaat kan beschadigen. Ditzelfde geldt voor het gebruiken van een vork of mes om restjes los te krijgen.

Als je de grillplaat gaat schrobben laat je eerst het water weglopen om het te verversen. Maak dan een nieuw sopje met warm water, azijn en afwasmiddel. Vervolgens borstel je met de afwasborstel de grillplaat eenvoudig schoon. Het opvangbakje kan je eventueel wel met een schuursponsje schoonmaken. Als het goed is zijn nu bijna alle resten van de plaat af en ben je bijna klaar met de grillplaat schoonmaken.

Stap 4: Hardnekkige vlekken verwijderen

Het kan zijn dat er nog een aantal hardnekkige vlekken overblijven. Zeker als je de grillplaat even laat staan en niet vrij direct na gebruik schoonmaakt. Geen nood, ook hier is een oplossing voor. Maak nog een klein sopje van soda en warm water. Schrob dit mengsel met een afwasborstel over de vlekken. Mochten ze in de kleine hoekjes van de plaat zitten en kom je hier lastig bij, dan kan een oude tandenborstel ook van pas komen.

Stap 5: Afspoelen, drogen en terugplaatsen

De laatste stappen van de grillplaat schoonmaken. Spoel alles goed af onder een lopende kraan en droog de platen en het opvangbakje met een droge doek. Laat dit alles vervolgens nog even goed drogen en je kan alles terugplaatsen in de grill. Zo kan je weer vooruit op een schone en frisse grill.

grillplaat schoonmaken reinigen Tips voor het makkelijker schoonmaken van de grill

Natuurlijk is het goed te doen om je grillplaat schoon te maken, maar voorkomen is beter dan genezen. Vandaar dat wij hieronder nog een aantal tips voor je hebben die ervoor zorgen dat je voortaan minder hoeft te schrobben bij het schoonmaken van de grillplaat:

 • Wil je (hardnekkige) vlekken voorkomen en bijna nooit de grillplaat schoonmaken? Leg een vel bakpapier op de grill als je deze gaat gebruiken.
 • Maak de grillplaat direct na gebruik schoon, haal de platen zo snel mogelijk los en leg deze in de week. Het vuil zal dan nog ontzettend snel en gemakkelijk loslaten.
 • Wil je korstjes loswrikken, gebruik dan een satéstokje om dit te doen. Hiermee beschadig je de grillplaten niet.
 • Wil je het weken versnellen? Maak dan het sopje met kokend water. Zet de waterkoker aan en giet dit over de platen, binnen 5 minuten begint het vuil al los te laten.
Menu