1. Home
  2. Keuken
  3. Magnetron schoonmaken

Magnetron schoonmaken en reinigen

De magnetron schoonmaken en reinigen is een vrij eenvoudig klusje, maar wel hygiënisch om eens in de zoveel tijd te doen. Aan de hand van een aantal stappen leggen we je uit hoe je de magnetron kan reinigen en schoonmaken. Natuurlijk zijn onderstaande stappen ook te gebruiken als je een combimagnetron wilt schoonmaken. Lees nu verder en we leggen je alles uit over het schoonmaken van een magnetron!

Hoe vaak moet je de magnetron schoonmaken

magnetron schoonmaken

Het is lastig om te zeggen hoe vaak je de magnetron moet schoonmaken, maar dit eens per maand of twee maanden doen is zeker geen overbodige luxe. Je werkt er toch met eten en het is wel zo hygiënisch om dit in een schone magnetron te doen. Bij veelvuldig gebruik van de magnetron of als er ineens veel spat, kan het nodig zijn dit vaker te doen.

Hoe moet je de magnetron schoonmaken

De magnetron schoonmaken bestaat uit twee delen, de binnen- en buitenkant. Daarbij kan je de binnenkant van de magnetron op verschillende manieren schoonmaken. Deze leggen we je natuurlijk uit, waarbij we beginnen met de hardnekkigste vlekken schoon te maken. Hoe je de magnetron schoonmaken leggen we je hieronder stap voor stap uit.

Stap 1: hardnekkige vlekken in de magnetron schoonmaken

Het beste waar je mee kan beginnen zijn de hardnekkigste vlekken verwijderen. Dit is gemakkelijk te doen door een magnetronbestendig kommetje te vullen met water en hier een scheut schoonmaakazijn en citroensap aan toe te voegen. Je kan er ook voor kiezen om citroenschijfjes in het kommetje water te leggen. 

Plaats dit kommetje in de magnetron en zet deze voor 10 minuten op de maximale stand. Het citroensap en azijn werken als ontvetter en zorgen ervoor dat hardnekkige vlekken loskomen. Na 10 minuten laat je alles afkoelen en ben je klaar om naar de volgende stap te gaan.

Baking soda om de magnetron schoon te maken

Mochten de vlekken nog niet loskomen, dan kan baking soda uitkomst bieden bij het schoonmaken van hardnekkige vlekken in de magnetron. Maak een mengsel van warm water en een theelepel baking soda (goed mengen) en smeer dit op de meest hardnekkige vlekken die nog niet zijn losgekomen. Laat dit 5 minuten inwerken. Na 5 minuten kan je als het goed is de vlekken verwijderen met een natte doek of spons.

Stap 2: de binnenkant van de magnetron reinigen

Om de binnenkant van de magnetron te reinigen vul je een emmertje met wat warm water en afwasmiddel. Dit kan je alvast doen als het azijn en citroen hun werk aan het doen zijn binnen de 10 minuten. Als de magnetron is afgekoeld trek je de stekker uit het stopcontact en haal je alle losse onderdelen uit de magnetron. Deze kun je afwassen of in de vaatwasser doen, indien mogelijk.

Maak vervolgens met het sopje en een spons of doek de binnenkant van de magnetron goed schoon. Als het goed is komt alles gemakkelijk los. Zorg ervoor dat alles goed is schoongemaakt en droog vervolgens de magnetron met een droog doekje of theedoek.

Stap 3: de buitenkant van de magnetron schoonmaken

De laatste stap om de magnetron te reinigen is de buitenkant schoonmaken. Hiervoor neem je eerst de stofzuiger of een stoffer. Hiermee maak je de ventilatieopeningen van de magnetron schoon. Als je de stofzuiger gebruikt, zet deze dan op de laagste stand. 

Als de buitenkant stofvrij is gemaakt, maak je een sopje met een klein beetje afwasmiddel. Met een schone doek maak je vervolgens de buitenkant van de magnetron goed schoon. Gebruik niet te veel water, maar genoeg dat alles weer schoon wordt. Zeker met het bedieningspaneel is te veel water niet bevorderlijk. Besteed verder ook extra aandacht aan afsluitstrips en inkepingen van de magnetron. Neem daarna nogmaals alles af met een vochtig doekje en droog met een theedoek.

Stap 4: terugzetten van losse onderdelen

Als je alle losse onderdelen ook hebt schoongemaakt plaats je deze terug in de magnetron. Je bent dan klaar met het schoonmaken van de magnetron en kan deze weer schoon gebruiken.

Menu