Messen slijpen is een klusje dat niet iedereen doet en veel mensen laten hun messen dan ook slijpen door een professional. Toch is dit helemaal niet nodig en kan je ook gemakkelijk zelf de messen slijpen. Hier zijn verschillende technieken en methoden voor, welke wij je natuurlijk uitleggen. Daarnaast geven we je ook handige tips om de levensduur van het mes te vergroten, zodat je minder vaak hoeft te slijpen.

Hoe vaak moet je messen slijpen?

messen slijpen

Hoe vaak je, je messen moet laten slijpen is afhankelijk van twee factoren. De eerste is hoe vaak het mes wordt gebruikt, dus dus de intensiteit van het gebruik. Ten tweede is het soort staal waar het mes van is gemaakt van belang. Hoe ‘zachter’ het staal van het mest, des te sneller deze slijt. 

In de regel moet je messen ongeveer elke maand slijpen of laten slijpen. Hierbij gaan we uit van normaal gebruik met normale messen. Dit zijn standaard messen die de meeste mensen in de keuken hebben staan. Heb je messen met een harder staal, dan kunnen de messen ook bijvoorbeeld elke twee maanden geslepen worden.

Wanneer moet ik mijn messen slijpen?

Wanneer je messen precies moet laten slijpen merk je vaak snel genoeg. Dit zijn ook betere indicatoren dan de vuistregel, omdat iedereen een mes anders gebruikt. Kom je niet meer soepel en met gemak door bijvoorbeeld een tomaat of komkommer heen, dan is het tijd om te slijpen.

De papiertest kan ook van pas komen. Hierbij neem je een standaard A4’tje en deze houd je voor je met één hand. Vervolgens snijd je vanaf de zijkant van het A4 met het mes door het papier. Gaat dit in een soepele beweging, dan is het mes nog scherp genoeg. Blijft het mes hangen of wil het niet door het papier heen, dan is het tijd om te gaan slijpen. Het mes zou namelijk met gemak door het papier heen moeten snijden.

Hoe moet je messen slijpen

Je messen slijpen kan op meerdere manieren. Wij leggen er drie uit, namelijk met een slijpsteen (de originele en authentieke manier), met een aanzetstaal en met een messenslijper. Voor de eerste methode heb je de meeste onderdelen nodig, maar het resultaat is er dan ook naar. De twee andere werken ook goed, maar op den duur zal dit een minder effect hebben dan met de slijpsteen.

Hierbij kan je ook de keuze maken om eens in de zoveel tijd de messen te laten slijpen door een professional met slijpsteen. De overige keren en het onderhoud doe je dan zelf met een messenslijper of aanzetstaal.

Messen slijpen met een slijpsteen

De echte manier van slijpen, je mes slijpen met een slijpsteen. Deze techniek met de hand blijft het besten en hier worden ze het scherpst van. Om je messen te slijpen met een slijpsteen heb je het volgende nodig:

  • Slijpsteenhouder
  • Slijpsteen met middel tot grove korrel
  • Wetsteen met fijne tot zeer fijne korrel
  • Polijst strop
  • Water of slijpvloeistof, afhankelijk van de slijpsteen

Messen slijpen kost wat oefening en er zijn verschillende technieken voor. Het makkelijkst is om het mes gelijkmatig heen en weer over de slijpsteen heen te halen. Zorg ervoor dat je daarbij voldoende druk uitoefent op het mes, omdat je anders te licht slijpt. Sluit af door in een beweging de hele rand van het mest mee te nemen. Dit doe je door het in een soort halve cirkel. Je messen zijn scherp genoeg geslepen als je duidelijk een braam voelt zitten.

Messen slijpen met aanzetstaal

Een mes slijpen met een aanzetstaal kan je doen als het mes nog niet volledig bot is, maar wel net wat scherper mag. Deze methode is dan ook ideaal als je regelmatig je messen wat wilt bijslijpen. Let er wel goed op dat je een aanzetstaal koopt en niet een slijpstaaf. Ze kunnen nogal op elkaar lijken, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen. Deze aanzetstaal die je bij Bol.com kan bestellen is een goede om te hebben en ook nog eens snel bezorgd!

De messen slijpen met een aanzetstaal doe je door de allereerst de juiste hoek te kiezen. Dit is de helft van de hoek die de snijkant heeft, welke meestal tussen de 30 en 40 graden is. Je slijphoek wordt dan dus tussen de 15 en 20 graden. Oefen hier mee om er gevoel voor te krijgen. Gebruik hiervoor een oud mes, zodat je de duurdere en betere messen in één keer goed doet.

Zet om het aanzetstaal te gebruiken deze van boven naar beneden op een werkblad of het aanrecht neer. Beweeg vervolgens in een cirkelvormige of ruitenwisser beweging het mes van boven naar beneden. Je begint bovenaan met de achterkant van het mes tegen het aanzetstaal en eindigt beneden met de punt tegen het aanzetstaal. Herhaal deze beweging, afhankelijk van de scherpte, zo’n 5 tot 10 keer per kant.

Messen slijpen met een messenslijper

Messen slijpen met een messenslijper is de beste tussenoplossing en kan vaak al vanaf een zeer betaalbare prijs. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een watersteen, elektrische slijpmachine, doortrekslijper en de waterslijper.

Met een waterslijper of doortrekslijper haal je met lichte druk je messen door de slijpers. Hierbij werk je van grof naar fijn om zo weer een scherp mes te krijgen. Deze messenslijpers zijn vaak al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes en ideaal om op te bergen in een keukenkastje. Met de elektrische slijpmachine ben je helemaal zo klaar. Gemak dient de mens.

Een watersteen kost wat meer werk dan een doortrekslijper of waterslijper, maar de messen kunnen er wel een stuk scherper van worden. In de juiste hoek kan je hiermee het mes zeer scherp snijden. Een combinatie kan natuurlijk ook, waarbij je begint met een messenslijper hierboven en eindigt met de watersteen voor een zeer scherp resultaat.

Messen laten slijpen

Vind je messen zelf slijpen teveel gedoe, dan kun je er ook voor kiezen om je messen te laten slijpen bij een professionele slijper. Het verschilt een beetje per messenslijper, maar de meeste vragen zo tussen de €5,- en €10,- per mes om te slijpen. Het resultaat is dan ook zeer scherpe messen die perfect geslepen zijn. Zeker voor duurdere en zeer kwalitatieve messen kan het interessant zijn deze langs te brengen.

Tips om het slijpen van je mes uit te stellen

Wil je minder vaak je messen slijpen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee je de levensduur van je messen aanzienlijk kan verlengen. Hierdoor blijven ze scherper en hoef je minder vaak je messen te slijpen of te laten slijpen. Onze tips om het slijpen van messen uit te stellen of het slijpen makkelijker te maken zijn:

  • Laat je messen niet te bot worden, het slijpen wordt dan lastiger, de kwaliteit van het mes gaat sneller achteruit en de levensduur wordt een stuk korter;
  • Doe messen niet in de vaatwasser, maar was deze met de hand af;
  • Gebruik bij voorkeur een houten snijplank om op te snijden;
  • Berg een mes netjes en veilig op, zoals in een messenblok;
  • Goedkoop is duurkoop bij messen, investeer in je messen, zo blijven ze veel langer goed, snijden ze beter en kost het je op termijn een stuk minder.
Menu