Een kalkvrij Nespresso-apparaat zorgt voor de beste smaakbeleving van je koffie. Regelmatig je Nespresso ontkalken is dan ook geen overbodige luxe, zeker als je deze vaak gebruikt. Het ontkalken van je Nespresso-apparaat is op meerdere manieren te doen. Het makkelijkst is om dit met Nespresso ontkalker te doen, maar het kan ook met HG Nespresso ontkalker of Solute. Daarnaast kan het ook met andere middelen. Wij leggen je verschillende methodes uit.

Nespresso ontkalker

Nespresso ontkalken

De eerste methode is gebruik maken van Nespresso ontkalker. Gebruik hiervoor officiële Nespresso ontkalker. Hoewel het per apparaat verschilt, is de basis van je Nespresso ontkalken hetzelfde. De volgende basisstappen kan je volgen om je Nespresso te ontkalken:

 1. Haal de oude capsules uit het apparaat en verwijder het lekbakje. Zet dan een bak of maatbeker onder het apparaat en zet deze aan.
 2. Vul het waterreservoir van je Nespresso met ongeveer een halve liter water en voeg hier de Nespresso ontkalker aan toe.
 3. Druk beide knoppen op je apparaat voor zo’n 3 seconden in om de ontkalking stand in te schakelen. Als de lampjes knipperen, druk je op de knop waarmee je een lungo maakt.
 4. Het water begint nu te lopen en het ontkalkingsproces is begonnen. Als het water klaar is met lopen, spoel je het waterreservoir goed schoon.
 5. Als deze schoon is vul je het reservoir met schoon water en plaats je deze terug. Druk dan wederom op de lungo-knop. De machine spoelt nogmaals door.
 6. Als dit klaar is druk je de lungo-knop zo’n 3 seconden in om het proces te stoppen.
 7. Je kan weer genieten van een heerlijke, kalkvrije koffie.

Ben je benieuwd hoe je jouw Nespresso-apparaat precies schoonmaakt? Via deze link vind je jouw apparaat terug.

Ontkalken van Nespresso Ontkalken van het Nespresso-apparaat met HG of Solute

Het is ook mogelijk om je apparaat te ontkalken met andere middelen dan de officiële ontkalker. Let wel altijd goed op dat je de juiste producten koopt. Sommige kunnen namelijk schadelijk zijn voor je apparaat. Niet alleen kan je daarmee garantie verliezen, het is ook mogelijk dat je apparaat stuk gaat of dat de er stukjes achterblijven. Twee goede ontkalkers voor Nespresso-apparaten zijn HG Nespresso ontkalker en Solute. Met deze producten weet je zeker dat je jouw apparaat goed kan ontkalken.

Nespresso ontkalken met citroenzuur

Heb je geen ontkalker in huis, maar wil je wel jouw Nespresso ontkalken? Dan kan citroenzuur een uitkomst bieden. Doordat dit een natuurlijk product is, is het niet alleen goed voor het milieu en biologisch afbreekbaar, het zorgt er ook voor dat je apparaat niet kapot gaat. Vandaar dat citroenzuur goed te gebruiken is voor het ontkalken van je Nespresso. Daarbij hebben veel mensen dit vaak in huis. Je Nespresso ontkalken met citroenzuur doe je als volgt:

 1. Verwijder de oude capsules uit het apparaat en haal het lekbakje weg. Zet vervolgens een maatbeker of bak onder het apparaat.
 2. Vul het waterreservoir met water en voeg hier een scheutje citroenzuur aan toe.
 3. Druk beide knoppen van je apparaat tegelijk in en blijf deze zo’n drie seconden indrukken.
 4. Als de lampjes knipperen druk je het lungo-knopje van je apparaat in en het proces van ontkalken begint.
 5. Als dit klaar is, verwijder je het waterreservoir en maak je deze schoon.
 6. Vul het schone waterreservoir met schoon water en druk wederom het lungo-knopje in. Je apparaat wordt nu schoongespoeld, herhaal deze stap 3 keer.
 7. Druk de lungo-knop zo’n 3 seconden in en het proces wordt beëindigd. Je kan nu weer genieten van een kalkvrij kopje koffie.

Nespresso ontkalken met schoonmaakazijn

Veel mensen denken dat je een Nespresso-apparaat ook kan ontkalken met schoonmaakazijn, zoals je heel veel in de keuken met dit middel kan reinigen. Dit is echter niet correct. De binnenkant van een Nespresso-apparaat is vrij teer en gevoelig en azijn kan de leidingen van het apparaat beschadigen. Een enkele keer zou kunnen, maar op de lange termijn zal je apparaat er kapot van kunnen gaan en slijt deze gegarandeerd veel sneller.

Menu