De oven schoonmaken is geen heel lastig werkje, maar wel zo fris om eens in de zoveel tijd goed te doen. Je werkt er toch met eten en het is niet hygiënisch om deze bijna nooit schoon te maken. Wij leggen je precies uit hoe je een oven schoon moet maken, hoe vaak dit moet en waarmee je dit kan doen. Lees nu verder en de oven schoonmaken kent voor jou geen geheimen meer!

Hoe vaak en wanneer de oven schoonmaken

oven schoonmaken

Hoe vaak je de oven moet schoonmaken is vooral afhankelijk van hoe vaak deze wordt gebruikt. Is dit sporadisch en gebruik je deze misschien maar eens per week, dan is eens per kwartaal de oven schoonmaken meer dan voldoende. Gebruik je de oven vaak en intensief, dan is het advies om deze minimaal één keer in de maand te reinigen. 

Verschillende manieren om de oven schoon te maken

Er zijn verschillende manieren waarop je een oven kan schoonmaken. De meest moderne ovens hebben vaak een zelfreinigende functie, maar bij de meeste is dit nog niet het geval. Gelukkig bieden verschillende middelen en producten uitkomst. Wij leggen je hieronder zes manieren uit waarop je de binnenkant van de oven kan schoonmaken.

De oven schoonmaken met citroen

De oven schoonmaken met citroen is ideaal en zo gedaan. Deze methode lijkt sterk op hoe je een magnetron schoonmaakt met citroen. De oven schoonmaken met citroen doe je als volgt:

  1. Stofzuig kruimels en andere restjes die los zitten in de oven op met de stofzuiger;
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius;
  3. Snijd tijdens het voorverwarmen een citroen in plakjes en leg deze in een ovenschaal. Neem een andere citroen en snijd deze door de helft. Knijp beide helften vervolgens uit in de ovenschaal. Voeg hier nog wat water aan toe;
  4. Als de oven klaar is met voorverwarmen zet je de ovenschaal in de oven en laat je deze voor 10 minuten op 200 graden Celsius aan;
  5. Na 10 minuten haal je de ovenschaal uit de oven en laat je deze iets afkoelen;
  6. Reinig vervolgens met een microvezeldoek en wat warm water de oven door de wanden, vloer en plafond af te nemen;
  7. Zitten er hardnekkige plekken, gebruik dan een schuursponsje met wat warm water;
  8. Laat de oven drogen door deze open te laten staan;
  9. Maak het ovenglas schoon zoals je ramen zou lappen;
  10. Je bent dan klaar om de oven weer schoon te gebruiken!

De oven schoonmaken met baking soda

De oven schoonmaken met baking soda is super eenvoudig om te doen. Begin met de oven voorverwarmen op zo’n 250 graden Celsius. Vul ondertussen een ovenschaal met een flinke laag water en meng hier twee eetlepels baking soda door. Zet als de oven klaar is met voorverwarmen de ovenschaal in de oven voor minimaal een half uur. Na een half uur haal je de ovenschaal uit de oven en laat je de oven even afkoelen. Vervolgens veeg je de vloer, wanden en plafond van de oven eenvoudig schoon met een doek, spons of microvezeldoek.

De oven schoonmaken met azijn

Zoals met veel schoonmaakklusjes, is ook de oven schoonmaken perfect te doen met wat azijn. Neem hiervoor een pan met water en voeg hier een flinke scheut azijn aan toe. Breng dit aan de kook op het fornuis en verwarm ondertussen de oven voor op 100 graden Celsius. Als het water aan de kook is en de oven voorverwarmd, zet je de pan in de oven. Laat deze een kwartier staan op 100 graden Celsius. Hierna haal je de pan uit de oven en laat je de oven even afkoelen. Boen vervolgens de binnenkant van de oven schoon met een sponsje en je kan weer genieten van een schone oven!

De oven schoonmaken met ammonia

Hoewel deze methode niet de voorkeur heeft, omdat ammonia nogal slecht voor de gezondheid en het milieu is, kan het wel heel effectief zijn tegen zeer hardnekkige resten die zijn aangekoekt. Om de oven schoon te maken met ammonia verwarm oven voor op de hoogste stand. Doe vervolgens in een ovenschaal een laag ammonia en zet deze in het midden van de oven als deze klaar is met voorverwarmen. Zet onderin de oven nog een ovenschaal met een flinke laag heet water.

Vervolgens doe je de ovendeur dicht en laat je alles 90 minuten op de hoogste stand staan. Na 90 minuten haal je beide ovenschalen uit de oven. Veeg daarna met een licht vochtige doek of een stuk keukenpapier alles schoon. Zet vervolgens wel even de afzuigkap aan om zo snel mogelijk van de sterke geur af te komen!

De oven schoonmaken met groene zeep

Deze methode is wat meer werk, maar werkt er goed. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en doe deze uit zodra die deze temperatuur bereikt heeft. Neem een blok groene zeep en maak deze een beetje nat. Vervolgens wrijf je met het blok over de vloer, wanden en plafond van de oven. Zet daarna een ovenschaal met heet water in het midden van de oven, doe de deur dicht en laat dit een uur staan. Vervolgens verwijder je alle vlekken en aangekoekte resten eenvoudig met een licht vochtig doekje.

De oven schoonmaken met Dasty

Het wondermiddel Dasty is ook ideaal om een oven mee schoon te maken. Spray de oven volledig en ruim in met Dasty en verwarm deze voor op zo’n 60 graden Celsius. Als de oven 60 graden Celsius heeft bereikt laat je alles nog 5 minuten intrekken. Na 5 minuten open je de oven en kan je eenvoudig met wat warm water en een doek alles afnemen. Eventueel moet je dit herhalen bij hardnekkige vlekken.

Menu