1. Home
  2. Keuken
  3. Waterkoker ontkalken

Waterkoker ontkalken

Thee of een andere hete/warme drank die je maakt met behulp van de waterkoker smaakt een stuk lekkerder als deze kalkvrij is. Althans, kalkvrij, als er zeer weinig kalk in zit. Op het moment dat je de stukjes kalk door je glas ziet zweven, weet je hoe laat het is. De waterkoker ontkalken is gelukkig zo gedaan, waarna je weer kan genieten van een kalkvrij glas water. Wij leggen je in dit artikel verschillende manieren uit hoe je eenvoudig en snel de waterkoker kan ontkalken.

Hoe vaak de waterkoker ontkalken?

Waterkoker ontkalken

Ontkalken van waterkoker Hoe vaak je de waterkoker moet ontkalken is grotendeels afhankelijk van hoe vaak je deze gebruikt en hoeveel kalk er in het water zit. Woon je in een gebied met veel kalk? Dan kan het interessant zijn om ook de waterleiding te ontkalken. Zo komt er namelijk minder kalk in het water terecht.

Het is vrij eenvoudig om te herkennen wanneer je de waterkoker moet ontkalken. Tijdens het zetten van heet water of thee maakt het apparaat namelijk meer geluid dan als deze ontkalkt is. Daarnaast zie je vaak op de bodem een gele of witte laag zitten. Tot slot zie je in je glas met thee of heet water dat er kleine, witte stukjes door het water zweven of naar de bodem van het glas zinken. Het is dan de hoogste tijd om de waterkoker te ontkalken.

Hoe moet je de waterkoker ontkalken?

De waterkoker ontkalken kan je op verschillende manieren doen. In principe draait het om het toevoegen van het genoemde middel aan de waterkoker, dit even in te laten werken en vervolgens doorspoelen. Je kan hiervoor (natuur)azijn, citroen of schoonmaaksoda gebruiken. Wij leggen je ze allemaal uit.

Ontkalken van de waterkoker met azijn

Om de waterkoker te ontkalken kan je het beste azijn gebruiken. Dit werkt het snelst en is vrij gemakkelijk om te doen. In tegenstelling tot veel andere schoonmaakklusjes, gebruik je hiervoor bij voorkeur natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn.

Spoel eerst de waterkoker goed door en giet deze leeg. Zo verwijder je de loszittende stukken. Vul dan de waterkoker met een flinke laag azijn. Een kwart liter is helemaal goed. Laat dit zo’n 2 uurtjes staan om alles goed in te laten werken. Voeg hierna de waterkoker aan met water totdat er in totaal een liter in de waterkoker zit (inclusief het azijn). Zet dan de waterkoker aan en laat dit even afkoelen. Zet de waterkoker dan wederom aan. Zo krijg je zoveel mogelijk kalk los. Herhaal dit een keer of 4. Giet vervolgens alles weg en spoel de waterkoker goed door om alle restjes azijn weg te krijgen.

Waterkoker ontkalken met citroen

Waterleiding ontkalken met citroen Het ontkalken van de waterkoker met citroen is niet alleen heel effectief, het is ook zeer milieuvriendelijk. Je gebruikt er immers een natuurproduct voor. Daarnaast is het ook totaal niet schadelijk voor je eigen gezondheid. Wel kost het iets meer tijd om hiermee de waterkoker te ontdoen van een kalklaag.

Om de waterkoker te ontkalken met citroen knijp je een citroen volledig uit in de waterkoker. Het makkelijkste is om hiervoor een citroen in twee stukken te snijden. Laat dit zo’n 2 tot 4 uur staan weken. Voeg dan een halve liter water toe aan het citroensap en zet de waterkoker aan. Controleer of de kalkaanslag weg is en herhaal indien nodig. Spoel als de kalkaanslag weg is 1 of 2 keer goed door om de citroensmaak te verminderen.

Waterkoker ontkalken met soda

Het altijd van pas komende soda werkt ook in de waterkoker ontzettend goed. Om de waterkoker te ontkalken met soda breng je als eerste een liter water aan de kook. Als dit klaar is schep je er 3 eetlepels schoonmaaksoda bij. Meng dit goed met bijvoorbeeld een houten spatel of lepel (geen metaal). Laat dit een uur weken. 

Vul dan het water tot het maximum aan en breng dit aan de kook. Herhaal het koken 3 keer. Giet dan alles leeg en spoel de waterkoker goed om. Zo verwijder je de laatste restjes. Tot slot vul je de waterkoker nog een keer tot de max en breng je dit weer aan de kook. Giet het weg en de waterkoker is weer klaar voor gebruik.

Menu