1. Home
  2. Slaapkamer
  3. Matras reinigen en schoonmaken

Matras reinigen en schoonmaken

Het matras reinigen en schoonmaken is een klusje dat niet zo vaak wordt gedaan. Soms als onderdeel van de grote jaarlijkse schoonmaken bij het opruimen van de slaapkamer, maar daar blijft het vaak bij. Tenzij er natuurlijk in het bed geplast is of dat deze op een andere manier ineens enorm vies is geworden. Vervelende situaties waarbij je het snel opgelost wilt hebben. Ook als je periodiek het matras wilt schoonmaken en reinigen is het goed om te weten hoe dit moet. Wij leggen je dan ook alles uit over het matras reinigen en schoonmaken.

Waarom het matras reinigen en schoonmaken?

matras reinigen en schoonmaken

Je matras neemt door de dagen, weken, maanden en soms jaren behoorlijk veel afvalstoffen op. Natuurlijk ligt er vaak een matrasbeschermer en hoeslaken tussen, maar dit houdt niet altijd alles tegen. Lichaamsvocht, drinken, water, kruimels, stof, van alles en nog wat kan er in of op het matras terecht komen. 

Dit zijn dan nog de geleidelijke manieren hoe een matras vies wordt. Dit kan ook ineens gebeuren, bij bijvoorbeeld bedplassen of een heftige, onverwachte menstruatie. Om toch in de avond weer in een lekker fris en schoon bed te slapen, maak je (eens in de zoveel tijd) het matras goed schoon.

Het schoonmaken en reinigen van een matras

Een matras kan op verschillende manieren worden schoongemaakt. Dit is vooral afhankelijk van waarom je deze wilt schoonmaken. Gaat het om een specifieke vlek of gaat het om periodiek reinigen. Wij hebben diverse manieren van een matras reinigen en schoonmaken beschreven, maar ook een stappenplan voor standaard onderhoud van je matras. Zo gaat die ook nog eens langer mee.

Stappenplan voor het reinigen en schoonmaken van een matras

Als je een matras eens in de zoveel tijd wil schoonmaken is dit geen enorme klus en de stappen zijn redelijk goed uit te voeren. Het makkelijkst is om dit klusje tegelijk te doen met het bed verschonen. Je haalt dan tenslotte toch al alles van het bed af om het bed op te maken. Het stappenplan voor het matras reinigen en schoonmaken is als volgt:

  1. Haal alles van het matras af, zoals het dekbed, beschermhoezen, hoeslakens en kussens;
  2. Stofzuig het matras om huidschilfers, haren, mijten en ander vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een mondstuk voor meubels om beschadigingen te voorkomen;
  3. Verwijder of verminder (hardnekkige) vlekken met waterstofperoxide en/of baking soda, zoals beschreven in het kopje hieronder;
  4. Strooi baking soda over het matras en laat dit intrekken, vervolgens zuig je dit weer op. Specifieke instructies staan hieronder beschreven;
  5. Laat het matras goed luchten en drogen door het raam open te zetten of eventueel het matras buiten te leggen;
  6. Keer het matras om, om zo slijtage te verminderen en de gebruiksduur te verlengen.

Matras schoonmaken met baking soda

Je kan een matras ook schoonmaken met baking soda. Dit is eigenlijk super makkelijk om te doen. Strooi flink wat baking soda over het matras heen en verdeel dit gelijkmatig met een borstel over het matras. Laat alles vervolgens een paar uur intrekken. Als alles is ingetrokken kan je met een stofzuiger alles van het matras afzuigen en is je matras weer een stuk frisser en schoner.

Vlekken uit het matras verwijderen met baking soda

Om hardnekkige vlekken van het matras te verwijderen, maak je een sopje van baking soda met heet water. Dit dep je vervolgens op de vlek. Ook dit laat je een flinke tijd intrekken. Daarna spray je met een spuitfles of druppel je wat water op de plek en droog je alles met een theedoek. Op die manier wordt de vlek een stuk minder door middel van de baking soda.

Vlekken uit een matras verwijderen met waterstofperoxide

Naast baking soda kun je ook waterstofperoxide gebruiken om vlekken uit een matras te verwijderen. Maak een mengsel van waterstofperoxide met vloeibaar afwasmiddel in de verhouding 2 op 1. Oftewel, voor elke milliliter of lepel afwasmiddel gebruik je twee millimeter of lepels waterstofperoxide. Wrijf met een tandenborstel of ander klein borsteltje de vlekken in met het mengsel. Veeg dit vervolgens meteen weg met een licht vochtig doekje. Herhaal indien nodig. Zorg ervoor dat het mengsel of het vocht van de doek niet (te veel) in het matras trekt.

Hoe een matras reinigen met een stoomreiniger

Het matras zeer grondig reinigen doe je met een stoomreiniger. Dit gaat vrij snel en is erg effectief. Daarnaast dood je ook eventuele bacteriën en bijvoorbeeld huisstofmijt, wat weer perfect is als je bijvoorbeeld last hebt van een huisstofmijtallergie. Om het matras te reinigen met een stoomreiniger begin je met het stofzuigen van het matras om kruimels en stof van het matras te verwijderen. Daarna verwijder of verminder je eventueel hardnekkige vlekken (bijvoorbeeld met baking soda, zoals hieronder beschreven). Je bent dan klaar om het matras te reinigen met de stoomreiniger.

Een stoomreiniger kan je kopen in verschillende prijsklassen, maar ook huren. Bij Bol.com of Coolblue kan je relatief snel een stoomreiniger bestellen. Deze is sowieso ideaal om in huis te hebben, omdat ook andere vlekken (bijvoorbeeld in de auto of op de bank) zeer snel kunnen worden verholpen met een stoomreiniger. Het huren van een stoomreiniger kan bij de bekendere verhuurbedrijven en bouwmarkten. Volg voor het matras reinigen met de stoomreiniger de instructies op het apparaat. Dit kan per apparaat namelijk iets verschillen. Pas daarbij op dat je jezelf niet aan de stoom verbrand.

Heb je het hele matras schoongemaakt met de stoomreiniger? Laat deze dan volledig drogen. Hierna kan je het bed opmaken en slaap je weer op een heerlijk schoon matras.

Specifieke vlekken uit een matras verwijderen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je specifieke vlekken uit het matras wilt verwijderen, zoals bloed- of urinevlekken. Hiervoor zijn vaak specifieke instructies, omdat het kan verschillen met welke middelen een bepaalde vlek het beste te verwijderen is.

Bloedvlekken uit het matras verwijderen

Een bloedvlek kan erg lelijk worden en is ook niet prettig om te zien in het matras. Belangrijk bij bloedvlekken in een matras is dat deze zo snel mogelijk worden verwijderd. Dit kan namelijk zeer lastig en soms onmogelijk worden wanneer deze opdroogt en intrekt. Maak voor het verwijderen van een bloedvlek uit een matras een mengsel van wat shampoo met heet water. Meng dit goed en dep met een doekje of wrijf met een tandenborstel het mengsel over de vlek heen. Vervolgens verwijder je de vlek met een licht vochtige doek. Indien nodig kan je deze stappen herhalen.

Urinevlekken verwijderen uit een matras

Zeker bij jonge kinderen kunnen nog wel eens urinevlekken in het matras ontstaan. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar relatief makkelijk op te lossen. Door middel van baking soda kun je deze vlek namelijk relatief snel laten verdwijnen. Volg hiervoor de stappen zoals hierboven beschreven bij ‘vlekken uit het matras verwijderen met baking soda’. Eventueel kan je in plaats van water ook azijn gebruiken bij een urinevlek. Dit neutraliseert de geur namelijk ook direct. 

Zweetvlekken uit een matras verwijderen

Iedereen doet het ‘s nachts, zweten. Hierdoor kunnen er zweetvlekken ontstaan in het matras, zeker als je geen matrasbeschermer gebruikt. Van zweetvlekken in het matras kom je af door de plekken vochtig te maken met wat water. Vervolgens strooi je hier keukenzout overheen en dit laat je intrekken. Eventueel kun je dit met een borsteltje nog wat inwrijven. Met een stofzuiger zuig je vervolgens het zout weer op en zijn de zweetvlekken uit het matras.

Koffievlekken uit een matras verwijderen

Een gezellig ontbijtje op bed en ja hoor, de koffie wordt gemorst. Super vervelend natuurlijk, maar relatief goed te behandelen. Doe dit dan ook direct als de koffievlek ontstaat. Begin met wat keukenzout over de koffie heen te strooien om te voorkomen dat de vlek groter wordt. Het zout neemt het vocht namelijk op. Vervolgens gebruik je wat baking soda om de vlek te verwijderen zoals beschreven in het kopje hierboven. Let op, vergeet niet het keukenzout op te zuigen met de stofzuiger.

Menu