Water is essentieel om je planten mooi te laten groeien en bloeien. Hoewel de planten water geven soms makkelijk lijkt is dit niet altijd het geval. Elke plant heeft zijn eigen behoeftes. Het komt dan ook snel voor dat een plant eigenlijk teveel of te weinig water krijgt. Wanneer moet je ze dan wel water geven? Dat leggen wij je in dit artikel uit aan de hand van 7 tips. Zo ga je nooit meer de mist in met het bewateren van je planten.

7 tips bij planten water geven

Planten water geven

Planten water geven is dus zo makkelijk nog niet. Aan de hand van de volgende 7 tips zou je al een beter beeld moeten hebben van wanneer je welke plant water moet geven, maar ook handige geheugensteuntjes als je het een keer vergeet. Daarnaast hebben we het niet alleen over het water geven, maar ook waar ze worden geplaatst in de kamer. Dit maakt namelijk een groot verschil in de levensduur van je planten. Met deze tips blijven jouw planten prachtig bloeien en groeien.

Tip 1: weet waar je jouw planten plaatst

Water geven is eigenlijk pas een latere stap in het levend houden van je planten. Eén van de eerste stappen is waar je jouw planten in de kamer plaatst. Elke plant heeft namelijk andere lichtbehoeftes, maar ook de temperatuur kan een groot verschil maken. Hier kan blijven bewateren niet tegenop. Lees altijd goed op de instructies wat de behoeftes van je plant zijn en plaats deze zo goed mogelijk om hieraan te voldoen.

Over het algemeen verbruiken planten die meer in het licht staan, bijvoorbeeld in de vensterbank, meer water. Hetzelfde geldt voor planten die hogere temperaturen te verduren krijgen, bijvoorbeeld dichterbij de verwarming. Hier rekening mee houden is cruciaal.

Tip 2: de grond waar je planten in groeien

Natuurlijk is de grond waar je plant in groeit van cruciaal belang. Net als bij mensen hebben planten ook eten en drinken nodig. Dit eten halen ze uit de voedingsbodem waar ze instaan. Zorg er altijd voor dat deze overeenkomt met de instructies die je bij de aankoop krijgt.

Blijven de planten altijd in een pot staan? Dan is de kans groot dat je die planten vaker water moet geven. Planten die in de grond worden gezet kunnen namelijk met de wortels op zoek naar water gaan.

Tip 3: ken de behoeftes van je plant en maak een ‘planten water geven schema’

Planten bewateren Elke plant heeft een andere behoefte qua hoeveelheid water ze in één keer krijgen, maar ook hoe vaak ze bewaterd worden. Lees dus goed door wat voor jouw planten van toepassing is en maak een schema wanneer welke plant water moet krijgen, maar ook hoeveel. Veranderen de behoeftes van je plant, bijvoorbeeld door de plek waar ze staan of andere factoren, pas je schema dan weer aan. Alles om jouw planten het beste leven te geven!

Tip 4: het moment van planten water geven

Het tijdstip waarop je jouw planten water geeft is erg belangrijk in hoe goed ze het opnemen, maar ook hoeveel ze kunnen opnemen. Midden op een warme zomerdag planten water geven zorgt ervoor dat het vocht sneller verdampt en er minder voor de plant overblijft. Je moet dan weer eerder bijgieten. Dit terwijl dit misschien volgens je planning is. 

Het beste moment om planten water te geven is in de avond, ze hebben dan de hele nacht om het goed op te nemen. Voor de grond idem. Daarnaast kan je beter eens per zoveel dagen veel geven dan elke dag een beetje.

Tip 5: probeer altijd zo dicht mogelijk bij de wortel water te geven

Als je jouw planten water geeft zorg er dan voor dat je dit nooit direct op de plant doet. Je plant neem water op via de wortels en niet via de bladeren. Bewater dus altijd zo dicht mogelijk bij de wortel. Staan ze in een pot op een schoteltje? Giet het water dan in het schoteltje, als dit tenminste kan worden opgenomen door de aarde. Anders is het beste om het water op de grond zelf te gieten.

Tip 6: zorg ervoor dat de grond water goed kan opnemen

Planten nemen zoals gezegd water op vanuit de grond. Voorkom dan ook dat de grond volledig droog is of water niet goed kan opnemen. Soms moet je hiervoor de aarde wat loswoelen. Zo kan het water dat je op de aardlaag giet beter worden opgenomen en dieper de grond intrekken. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat er veel water op de aarde blijft liggen en dit verdampt weer. Hierdoor moet je eerder bij wateren, maar het kan ook voorkomen dat de wortels geen vocht uit de grond kunnen opnemen, omdat het niet zo ver komt.

Tip 7: controleer of de grond nog vochtig is

Kan de grond geen water opnemen, dan blijft het bovenop liggen en verdampt het. Andersom kan ook het geval zijn. Als de grond het vocht goed opneemt kan het zijn dat de bovenste aardlaag al droog is of lijkt, maar dat er dieper in de grond nog meer dan voldoende vocht zit. Steekt dan ook altijd even je vinger in de pot. Voel je hier nog voldoende vocht, dan kan je het planten water geven nog even uitstellen. Zo voorkom je dat je planten teveel water krijgen.

Menu