Algemene huishoudklusjes

Huishoudklusjes, het zijn er bijna ontelbaar veel. Waar de één zich voornamelijk afspeelt in een specifieke ruimte of kamer van het huis, voer je de ander overal uit. Denk bijvoorbeeld aan stofzuigen, dit doe je tenslotte in bijna elke kamer van het huis wel. Daarbij doe je het ene klusjes (bijna) dagelijks en het andere klusjes voer je jaarlijks uit.

Het huis schoonmaken: welke klusjes zijn er

algemene huishoudklusjes

Zoals gezegd zijn er tal van soorten huishoudklusjes die om de hoek komen kijken als je het huis gaat schoonmaken. Hierbij zijn er veel klusjes die samenkomen in een bepaalde ruimte, denk hierbij aan de badkamer, keuken, slaapkamer of tuin. Deze hebben we apart beschreven om zo een duidelijke en overzichtelijke lijst van huishoudklusjes te krijgen. 

Natuurlijk zijn er ook verschillende huishoudelijke klusjes die meer algemeen zijn. Van deze huishoudklusjes hebben we hieronder een uitgebreide lijst waarbij je meteen bij dat klusje komt als je erop klikt.

Overzicht van algemene huishoudelijke klusjes

Van jaarlijkse tot dagelijkse huishoudklusjes

Niet elk huishoudelijk klusje hoeft gelukkig elke dag gedaan te worden. Dat zou ook niet gaan, want dan ben je alleen nog maar bezig met schoonmaken. Dagelijkse huishoudklusjes zijn bijvoorbeeld de vaatwasser in- en uitruimen, luchten of ventileren, planten water geven, het bed opmaken en papiertjes en andere kleine rommeltjes opruimen. Deze dagelijkse huishoudklusjes kosten vaak niet veel tijd en met een half uurtje ben je vaak wel klaar.

Daarnaast zijn er vooral veel huishoudklusjes die je wekelijks of maandelijks doet, zoals het bed verschonen, het huis grondig stofzuigen, het toilet schoonmaken, wassen, de afzuigkap schoonmaken, ontkalken van het koffiezetapparaat of de waterkoker en de matrasbeschermer wassen. Plan je deze klusjes door de week of maand heen, dan valt het mee hoeveel tijd je kwijt bent per week. Plan bijvoorbeeld de zaterdagochtend als standaardtijd om wekelijkse of maandelijkse huishoudklusjes op te pakken.

Hoe lang ben je wekelijks gemiddeld bezig met het huis schoonmaken

Hoe lang je gemiddeld bezig bent met het huishouden verschilt enorm per huishouden. Allereerst telt natuurlijk hoe groot het huis of appartement is. Des te meer oppervlakte, de te langer duren de huishoudelijke taken. Ook de samenstelling van het huishouden is natuurlijk van belang, ben je met meer mensen dan zullen klusjes vaker gedaan moeten worden. Aan de andere kant, meerdere handen maken lichter werk. Huisdieren zijn ook een factor die ervoor zorgen dat er vaker moet worden schoongemaakt en dus zorgen die er ook voor dat de tijd die je kwijt bent met huishouden toeneemt.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 21 uur per week bezig zijn met het huishouden, dit is ongeveer 3 uur per dag. Hierbij doen vrouwen gemiddeld meer huishoudelijke klusjes dan mannen. Gemiddeld zijn vrouwen 9 uur per week meer bezig met het huishouden dan mannen.

Menu