Hoewel het er misschien uitziet als een lastig klusje is een luxaflex schoonmaken vrij eenvoudig om te doen. Een luxaflex kan in de loop der tijd erg stoffig worden, vooral omdat je deze ook niet elke week schoonmaakt. Met wat allesreiniger of ontvetter zit je echter vaak al goed. Veel tijd kost het relatief ook niet en vaak heb je de benodigheden al in huis. In dit artikel leggen we je dan ook stap voor stap uit hoe je een luxaflex moet schoonmaken!

Hoe vaak een luxaflex schoonmaken?

Schone jaloezieën

Hoewel ze niet heel snel stof vergaren is het wel aan te raden om luxaflex eens per kwartaal schoon te maken. Op die manier worden ze niet extreem vuil en kan je ze vaak in een halfuurtje wel schoonmaken. Enige uitzondering hierop is de keuken. Als je hier luxaflex hebt hangen is het aan te raden deze eens per maand schoon te maken. Door het koken ontstaat er snelle viezigheid en het kan behoorlijk vies worden als je dit niet vaker schoonmaakt.

Hoe moet je luxaflex schoonmaken?

De luxaflex schoonmaken is vaak met een halfuurtje gedaan. Het stappenplan hieronder kan je in een halfuurtje doorlopen en dan hangen jouw jaloezieën er weer schoon bij. Eerst echter de benodigdheden. Dit heb je nodig voor het schoonmaken van een luxaflex:

Stappenplan luxaflex schoonmaken

Luxaflex schoonmaken Volg voor het schoonmaken van de luxaflex het volgende stappenplan:

  1. Rol de luxaflex helemaal naar beneden en open deze horizontaal.
  2. Stof met de Swiffer Duster alle jaloezieën stuk voor stuk af.
  3. Gooi in de emmer een dopje allesreiniger en vul dit aan met lauw-warm water. Meng het sopje even goed door.
  4. Spray wat ontvetter op het touwtje of de band waarmee je de luxaflex opent en sluit. Laat dit intrekken terwijl je de rest van de luxaflex afneemt.
  5. Stop de microvezeldoek in het sopje en wring deze goed uit, er mag geen water meer van de doek druppelen.
  6. Neem met de natte / vochtige microvezeldoek de jaloezieën één voor één af. Dit doe je het makkelijkst door helemaal links of helemaal rechts te beginnen, de doek om een spijl heen te vouwen en vervolgens zowel boven als onder vast te pakken. In een langzame beweging ga je met de doek naar de andere kant. Dit doe je voor elke strook van de luxaflex.
  7. Maak met de microvezeldoek nu het touwtje of de band waarmee je de luxaflex opent en sluit schoon door deze goed af te nemen.
  8. Neem nu de nog droge microvezeldoek en neem hiermee elke spijl van de luxaflex af om deze goed droog te maken. Doe daarna ook hetzelfde met het touwtje of de band.
  9. Laat de luxaflex open en naar beneden om verder te laten drogen. Als ook het touwtje of de band volledig droog is kan je de luxaflex weer naar boven rollen en/of sluiten.

Houten luxaflex schoonmaken

Houten luxaflex schoonmaken Als je een houten luxaflex hebt is het goed opletten hoe je deze moet schoonmaken. In het geval van houten jaloezieën die geverfd of gelakt zijn kan je het bovenstaande stappenplan volgen. Hiermee worden ze ook goed schoon. Heb je een luxaflex waarvan het hout onbewerkt of geolied is? Dan kan je geen water of andere schoonmaakmiddelen gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er lelijke vlekken ontstaan die niet weg te werken zijn.

Een onbewerkte of geoliede houten luxaflex schoonmaken is dan ook het eenvoudigst om te doen met enkel de stofzuiger. Plaats het meubelmondstuk op de stofzuiger en neem hiermee alle spijlen goed af. Het meubelmondstuk is het kleinere opzetstukje met lange haren. Hiermee voorkom je beschadigingen aan het hout.

Menu