Slaapkamer opruimen en schoonmaken

Een goede nachtrust is één van de belangrijkste dingen die er is en een goed opgeruimde en schoongemaakte slaapkamer draagt daar enorm aan bij. Wij leggen je dan ook alles uit over je slaapkamer opruimen en schoonmaken. Er gaat immers niets boven slapen in een heerlijk opgemaakt bed. Daar stopt het natuurlijk niet bij, ook nachtkastjes, vloerbedekking en andere objecten in de slaapkamer moet worden schoongemaakt. Wij nemen je mee met een stappenplan voor het schoonmaken van je slaapkamer, maar ook losse klusjes voor het opruimen en schoonmaken van de slaapkamer.

Stappenplan voor de slaapkamer opruimen en schoonmaken

slaapkamer opruimen en schoonmaken

Je slaapkamer opruimen en schoonmaken bestaat uit (hele) kleine klusjes en grotere klusjes. De één doe je dagelijks en de ander doe je eens per jaar of halfjaar. Dit stappenplan is dan ook opgedeeld in 4 stukken. Allereerst de dagelijkse klusjes voor het schoonmaken van de slaapkamer. Daarna volgen wekelijkse, maandelijkse en halfjaarlijkse klusjes. Daarbij kiezen sommigen ervoor om de halfjaarlijkse klusjes eens per jaar te doen, maar dit is volledig eigen voorkeur.

Dagelijks even de slaapkamer opruimen

Voor een dagelijks fris gevoel en een gezonde leef- en slaapomgeving zijn er een aantal dagelijkse klusjes voor het opruimen van de slaapkamer. Afhankelijk van hoe je dag eruit ziet kun je deze het beste doen direct als je opstaat of als je thuiskomt van werk. De volgende stappen doe je de dagelijks om de slaapkamer kort op te ruimen:

 • Het dekbed luchten en bed opmaken
 • Opruimen van gebruiksvoorwerpen en prullen
 • Luchten en ventileren van de slaapkamer

Het dekbed luchten en bed opmaken

Maak je bed op door het goed heen en weer te schudden en dubbel op te vouwen. Zo kan je dekbed luchten en kan het vocht dat hier in de nacht in komt goed drogen. Met mooi weer kun je het dekbed ook even buiten hangen uit het raam voordat je het bed weer opmaakt. Heb je geen tijd om te luchten? Dan kan je met het opmaken van het bed het dekbed dubbel terugslaan. Zo kan het matras en dekbed waar je het meeste op ligt goed drogen.

Opruimen van gebruiksvoorwerpen en prullen

Niets oogt zo rommelig als allerlei voorwerpen die her en der verspreid liggen door een kamer. Ruim deze dan ook zo snel mogelijk weer netjes op, op de plek waar deze horen. Hierbij kun je denken aan de afstandsbediening die nog gebruikt is voor het slapen gaan, een leesbril, boeken, tijdschriften of een e-reader. Andere voorwerpen en prullen die gebruikt zijn ruim je ook op, zoals een zakdoekje dat ‘s nachts ergens terecht is gekomen of een glas water dat op het nachtkastje staat. Alles netjes opruimen en wegstoppen oogt fris en rustgevend. Wel zo fijn in de slaapkamer.

Luchten en ventileren van de slaapkamer

In  de nacht verlies je vaak veel lichaamsvocht en kan het erg muffig gaan ruiken. Ventileer dan ook dagelijks minimaal 15 minuten, maar het liefst een half uur de slaapkamer. Zo zorg je ervoor dat alles weer een stuk frisser ruikt en overkomt. Wist je dat uit een onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat onvoldoende ventilatie een negatief effect kan hebben op de gezondheid en dat ventileren bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit!

Wekelijkse de slaapkamer opruimen en schoonmaken

Naast de dagelijkse klusjes zijn er ook verschillende wekelijkse klusjes voor het schoonmaken van de slaapkamer. Deze zijn wat meer op het schoonmaken gericht dan puur het opruimen en opmaken. De volgende klusjes doe je als wekelijkse schoonmaakbeurt van de slaapkamer:

 • Het bed verschonen
 • Afstoffen, stofzuigen en dweilen

Het bed verschonen

Aangeraden wordt om gemiddeld één keer per week het bed te verschonen. Soms is dit vaker en soms iets minder vaak, maar gemiddeld eens per week is wel zo fris. Hierbij is het advies om op 60 graden Celsius te wassen om bacteriën, mijten en andere allergenen en ongedierte tegen te gaan.

Afstoffen, stofzuigen en dweilen

Ook eens per week alles afstoffen, stofzuigen en dweilen is wel zo fris en schoon. Doordat je dagelijks lange tijd in de slaapkamer doorbrengt kan er behoorlijk wat stof ontstaan. Dit kan een negatief effect op je nachtrust hebben, zeker als je hier gevoelig voor bent. Daarnaast is het natuurlijk ook minder schoon om veel stof te hebben liggen.

Stof dus minimaal één keer per week lampenkappen, deurknoppen, lichtknoppen, nachtkastjes, de televisie en andere voorwerpen af. Gebruik hierbij eventueel ook een licht vochtig doekje of statisch doekje om alles af te nemen. Voor de vloer geldt hetzelfde. Stofzuig deze minimaal één keer per week. Bij een harde vloer is het slim om deze ook eens per week te dweilen met een speciaal reinigingsmiddel.

Maandelijkse slaapkamer klusjes

De klusjes die je maandelijks doet zijn vaak wat lastiger of minder vaak nodig, omdat de oppervlaktes minder snel vies worden. Maandelijkse schoonmaakklusjes voor de slaapkamer zijn dan ook:

 • Stofzuigen onder en achter het bed
 • Plinten afstoffen
 • Matrasbeschermer wassen

Stofzuigen onder en achter het bed

Hoewel hier minder snel stof terecht komt, heeft het wel vaak de grootste invloed op je nachtrust. Haal dan ook eens per maand het bed van de vaste plek af om eronder en erachter goed te stoffen en het daar schoon te maken.

Plinten afstoffen

Deze worden vaak niet direct meegenomen met het stofzuigen, maar kunnen behoorlijk wat stof verzamelen. Maak deze dan ook minstens één keer per maand goed schoon met een stofzuiger en licht vochtig doekje.

Matrasbeschermer wassen

Tijdens het bed verschonen hoeft deze niet altijd te worden meegenomen, maar eens per maand is toch echt nodig. Zorg er dan ook voor dat je om de zoveel keer bed verschonen de matrasbeschermer meeneemt. Zo weet je bijna zeker dat deze maandelijks wordt gewassen en schoon blijft.

Halfjaarlijkse om de slaapkamer schoon te maken

Eens per halfjaar is het wel zo fris om de grootste klusjes op te pakken bij het schoonmaken van de slaapkamer. Daarbij is het vaak ook zo dat sommige van deze taken ervoor zorgen dat spullen (bijvoorbeeld het matras) langer meegaan. Sommige mensen pakken (een deel) van deze klusjes eens per jaar op, maar onze voorkeur gaat uit naar eens per halfjaar. De volgende klusjes voor je halfjaarlijks uit bij het schoonmaken van de slaapkamer:

 • Het matras schoonmaken en reinigen, luchten en omdraaien
 • De ramen en kozijnen wassen
 • Raambekleding schoonmaken, wassen of reinigen
 • Plafond schoonmaken

Het matras schoonmaken en reinigen, luchten en omdraaien

Een matras wordt vaak niet heel snel vies, zeker niet bij gebruik van een matrasbeschermer en hoeslaken. Toch is het wel zo fris om deze minimaal één keer per half jaar schoon te maken en te reinigen. Je matras schoonmaken en reinigen is gelukkig geen heel lastig klusje en goed op te pakken in combinatie met bijvoorbeeld het verschonen van het bed. Daarbij is het wel zo lekker om het matras ook even goed te laten luchten. Om het matras langer mee te gaan kan je deze omdraaien. Zo wordt het voeteneinde het hoofd en vice versa. Dit verlengt de levensduur van je matras.

De ramen en kozijnen wassen

Eens per half jaar de ramen en kozijnen grondig wassen is wel zo fris. De ramen lappen doen de meeste mensen wel vaker, maar echt grondig schoonmaken is eens per half jaar zeker geen overbodige luxe. Hierbij neem je ook de kozijnen goed mee, want ook hier kan stof op achterblijven.

Raambekleding schoonmaken, wassen of reinigen

Halfjaarlijks de raambekleding schoonmaken, wassen of reinigen is wel zo fris. Deze nemen vaak zeer veel stof op, zeker bij bijvoorbeeld gordijnen. Maak deze dus minimaal één keer per half jaar goed schoon. Afhankelijk van het soort raambekleding (gordijnen, lamellen, rolgordijn, vitrage) was je deze of neem je reinig je deze grondig met een doekje.

Plafond schoonmaken

Hoewel deze niet heel vies wordt, kan er zich ook stof verzamelen aan het plafond. Eens per half jaar het plafond stofzuigen of met een vochtige doek afnemen kan dus zeker geen kwaad. Zorg ervoor dat je eventuele inkepingen extra goed meeneemt, want dit zijn bij uitstek de plekken waar stof zich ophoopt.

Overzicht van opruim en schoonmaak klusjes in de slaapkamer

Wil je niet in één keer alle klusjes doen uit het stappenplan voor het schoonmaken en opruimen van de slaapkamer? Geen probleem, je kan natuurlijk ook heel gemakkelijk af en toe een los klusje oppakken. Af en toe de slaapkamer opruimen en schoonmaken zorgt ervoor dat alles wel schoon en fris blijft, maar je geen blokken ervoor hoeft te plannen. Speciaal hiervoor hebben we een overzicht gemaakt van de losse klusjes die horen bij de slaapkamer opruimen en schoonmaken, zo kan je direct aan de slag. De volgende klusjes kun je doen om de slaapkamer op te ruimen of schoon te maken:

Menu