Zo nu en dan ontkom je er niet aan: je moet de kraan ontkalken. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.

Of er nu meer of minder kalk in het kraanwater bij jou in de buurt zit, eens in de zoveel tijd moet de kraan worden ontkalkt. Dit zorgt ervoor dat deze langer meegaat en geen schade oploopt. Zie je de eerste tekenen van kalkaanslag ontstaan? Wacht dan niet langer en ga direct aan de slag met de kraan ontkalken. Hoe je dat doet leggen we je in dit artikel uit.

Hoe moet je een kraan ontkalken?

Kraan ontkalken

Als je een kraan gaat ontkalken zorg er dan voor dat je zowel de buiten- als binnenkant van de kraan ontkalkt. Op die manier ontkalk je de hele kraan en ontstaat er minder snel weer kalkaanslag op één van de twee kanten. De buitenkant kan je met zowel azijn als baking soda eenvoudig ontkalken. De binnenkant kan je ook met wat schoonmaakazijn of soda ontkalken.

Buitenkant van een kraan ontkalken met azijn

Buitenkant kraan ontkalken De buitenkant van de kraan ontkalken is vrij eenvoudig om te doen. Een makkelijke manier hiervoor is met azijn. Maak een mengsel van wat schoonmaakazijn, water en eventueel een druppeltje citroensap. Doop een zachte doek in het mengsel en maak wrijf hiermee de kalk van de kraan af. Spoel vervolgens de kraan goed schoon met water en maak vervolgens direct de kraan droog. Zo ontkalk je eenvoudig de buitenkant van de kraan.

Buitenkant van een kraan ontkalken met baking soda

Een andere manieren om de buitenkant van een kraan te ontkalken is met baking soda. Je verwijdert kalkaanslag hier zeer eenvoudig mee. Neem een licht vochtige doek en doe hier wat baking soda op. Vervolgens is het een kwestie van schrobben en de kalkaanslag verdwijnt met gemak. Nog even met een vochtige doek zonder baking soda erop alles afnemen en je bent klaar.

Benieuwd wat je nog meer kan schoonmaken met baking soda? Lees het hier!

Binnenkant van de kraan ontkalken

Binnenkant van de kraan ontkalken Belangrijk om niet te vergeten tijdens het ontkalken van de kraan is om de binnenkant mee te nemen. Het kalk dat in het water zit hoopt zich namelijk op in je leidingen en kranen. Naast het ontkalken van je kranen is het dan ook belangrijk om je waterleiding te ontkalken. Zo hoef je ook minder vaak de kraan te ontkalken.

De binnenkant van de kraan ontkalken doe je door het eindstuk van de kraan los te draaien. Als deze open is maak je de binnenkant schoon met schoonmaakazijn of wat soda. Als je dit hebt gedaan zet je de kraan aan en laat je deze met koud water zo’n 5 minuten stromen om de kalkrestjes te verwijderen.

Minder vaak de kraan ontkalken

Niet zo vaak of helemaal niet meer de kraan ontkalken? Schaf dan een antikalksysteem of waterontharder aan. Hiermee heb je nagenoeg of helemaal geen last meer van kalk in je water. Hierdoor blijft je water helder en hecht de kalk zich niet aan de waterleidingen.

Er zijn verschillende websites die waterontharders aanbieden, waaronder Ikwilvanmijnkalkaf.nl en Waterontharder.com. Zo geniet jij voortaan van kraakhelder water en kalkvrije kranen.

Menu