Een verkalkte waterleiding kan erg vervelend zijn en op tijd de waterleiding ontkalken heeft meerdere voordelen. Met name doordat je verschillende nadelige effecten van verkalkt water tegengaat. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je waterleidingen moet ontkalken en hoe vaak je dit moet doen. Daarnaast leggen we je ook gelijk uit hoe je kalkaanslag kan voorkomen, zodat je dit minder vaak of helemaal niet meer hoeft te doen!

Voordelen van de waterleiding ontkalken

waterleiding ontkalken Het ontkalken van de waterleiding heeft verschillende voordelen. Beter gezegd, kalk in water brengt nogal wat schadelijke effecten met zich mee. Dit verhelpen of voorkomen zorgt ervoor dat je deze effecten tegengaat. De waterleiding ontkalken biedt dus verschillende voordelen in een betere waterkwaliteit.

Hoewel de schadelijke effecten van kalk in water niet zozeer direct betrekking hebben op de gezondheid, zijn ze erg vervelend. Vooral voor de werking van producten en waterleidingen, maar ook voor je huid. 

Nadelen van hard water

Er kleven dus nogal wat nadelen aan kalkaanslag. Wij hebben een deel hiervan voor je op een rij gezet:

  • Apparaten die veel warm water gebruiken, zoals CV ketels, wasmachines, koffieapparaten en waterkokers, kunnen eerder kapot gaan of extra onderhoud nodig hebben als er teveel kalkvorming ontstaat;
  • Koperen leidingen kunnen corroderen;
  • De smaak van koffie, thee en ander eten en drinken kan een stuk bitterder worden als dit wordt bereidt met verkalkt water;
  • Het rendement van apparaten die warm water gebruiken gaat enorm achteruit, hierdoor stijgt niet alleen je energierekening, maar dit is ook slechter voor het milieu;
  • Waterleidingen en andere apparaten kunnen verstopt raken;
  • Waspoeder en andere schoonmaakmiddelen werken minder goed bij verkalking;
  • Kleding en andere producten die je wast kunnen eerder kapot gaan of slijten;
  • Kalk kan voor een droge, geïrriteerde huid zorgen en je haar kan sneller uitdrogen;
  • Oppervlaktes die je met verkalkt water schoonmaakt krijgen eerder vlekken.

Kortom, verkalkt water heeft nogal wat nadelige effecten op meerdere punten. Op tijd de waterleiding ontkalken is dus van belang voor een langere levensduur van waterleidingen en andere apparatuur. Daarnaast is het dus ook beter voor je huid en haar. Zorgen voor minder kalkaanslag draagt dus ook bij aan een minder geïrriteerde huid of uitgedroogd haar.

Hoe vaak moet je de waterleiding ontkalken?

Hoe vaak je de waterleiding moet ontkalken is lastig te zeggen en enorm afhankelijk van waar je woont. Het is namelijk afhankelijk van de plek waar het water dat uit je kraan komt neerkomt als regen. In sommige gebieden is het water harder dan op andere plekken. De kans dat de waterleidingen verkalken is dan groter en gebeurt sneller. De waterleiding ontkalken zal je dan ook vaker moet doen.

In met name de zuidelijke en oostelijke provincies is het water over het algemeen harder dan in andere delen van Nederland. Met name in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg is de kans op hard water groter. Hier moet je dus vaker de waterleiding ontkalken.

Kalk verwijderen uit de waterleiding

Voor het verwijderen van kalkaanslag uit de waterleiding bestaat helaas geen wondermiddel dat in één keer alle kalk uit het water verwijderd. Dit gaat geleidelijk en hiervoor heb je een waterontharder of kalkfilter nodig. Immers, kalkaanslag ontstaat door hard water. Hoe harder het water, des te meer ontstaat er kalkaanslag. Om de waterleiding te ontkalken is een waterontharder de ideale optie.

Kalkfilter

Een kalkfilter wordt direct aangesloten op de waterleiding. Idealiter gebeurt dit direct na de watermeter, zodat je er zeker van bent dat het effect heeft op alle waterleidingen in huis. Het filter zorgt ervoor dat er enkel nog zacht water, zonder magnesium en calcium, door het huis stroomt. Hierdoor lost uiteindelijk bestaande kalkaanslag op.

Waterontharder

Waterontharders zijn praktisch hetzelfde als kalkfilters en zorgen ervoor dat hard water wordt omgezet in zacht water. Dit gebeurt door een wijziging in de kristalstructuur van mineralen die door het water stromen. Een voorbeeld van zo’n systeem is het Amfa-systeem van waterontharder.com. Dit systeem voorkomt kalkafzetting en breekt bestaande kalk stukje bij beetje af.

Een waterontharder kost veelal tussen de €100 en €200. Deze investering betaalt zich bijna gegarandeerd terug. Hardnekkige kalkaanslag in waterleidingen kan er namelijk voor zorgen dat de energiekosten tot wel 70% toenemen. Hierdoor kan je tot wel €500,- per jaar besparen. Schaf nu jouw Amfa-systeem hier aan!

Bespaar nu tot honderden euro’s per jaar!

Wil jij ook tot honderden euro’s per jaar besparen? Bestel de Amfa4000® Waterontharder via Waterontharder.com nu voor maar €169,- (van €299,-). Met de waterontharder bespaar je tot wel 70% op de energiekosten en heb je altijd kalkvrij water!

Menu