1. Home
 2. Algemeen
 3. Wasmachine reinigen en schoonmaken

Wasmachine reinigen en schoonmaken

De wasmachine reinigen is een klusje dat regelmatig moet gebeuren om de wasmachine fris en schoon te houden. Daarnaast zorgt regelmatig de wasmachine schoonmaken ervoor dat deze langer mee gaat. Regelmatig even schoonmaken levert je dus meer op dan enkel een nog schonere was. Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe vaak je de wasmachine moet schoonmaken en ook hoe je dit moet. Lees snel verder en kom erachter hoe je de wasmachine moet reinigen!

Hoe vaak moet je de wasmachine reinigen?

wasmachine reinigen en wasmachine schoonmaken

De wasmachine reinigen moet je gemiddeld eens per maand doen. Was je erg vaak, dan is eens in de twee weken de wasmachine schoonmaken aan te raden. Zeker als je voornamelijk op lage temperaturen, 30 graden, wast, is het belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken. Zo gaat je wasmachine langer mee en blijft je was een stuk schoner.

Hoe moet je de wasmachine schoonmaken?

Er zijn verschillende manieren om je wasmachine schoon te maken. Per wasmachine kan dit wat verschillen, maar in de regel gaat het erom dat je de wasmachine eens per maand op de hoogste temperatuur laat draaien met wat wasmiddel of ander reinigingsmiddel. Voorbeelden hiervan zijn soda, azijn of een vaatwastablet, deze middelen staan hieronder beschreven.

Mocht je de gebruiksaanwijzing van je wasmachine kwijt zijn, verderop in dit artikel hebben we voor een aantal bekende merken beschreven waar je deze kan vinden. Voor een wasmachine geldt in principe dat er vier dingen zijn die schoon moeten worden gemaakt. De trommel, het filter, het wasmiddellaatje en de buitenkant van de wasmachine.

De buitenkant schoonmaken is natuurlijk relatief makkelijk. Neem een klein sopje en een doekje en maak de buitenkant schoon. Vervolgens droog je de buitenkant van de wasmachine weer met een droge doek. That’s it!

De binnenkant van de wasmachine reinigen doe je door allereerst de rubberen rand goed af te nemen met keukenpapier, verwijder hier al het vuil. Vervolgens haal je het zeepbakje los en spoel je deze goed schoon. Aangekoekte resten schrob je natuurlijk weg. Vervolgens nog het filter schoonmaken en klaar ben je!

Wasmachine schoonmaken met soda

De wasmachine schoonmaken met soda doe je vooral als er nare luchtjes uitkomen of de was gaat stinken. Hiervoor doe je een schepje soda in de trommel (niet in het bakje). Vervolgens draai je de wasmachine op het heetste programma en vuil, vet en kalk verdwijnen samen met de vieze geurtjes.

Wasmachine schoonmaken met azijn

Azijn gebruiken om de wasmachine te reinigen doe je door een flinke scheut, een kwart tot halve fles, in de trommel te gieten (niet in het bakje). Vervolgens draai je een lege was op de hoogste temperatuur. De wasmachine schoonmaken met azijn zorgt ervoor dat nare geurtjes verdwijnen, evenals kalkaanslag, vet en vuil.

Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet

De wasmachine schoonmaken kan je ook doen met een vaatwastablet, als je deze in huis hebt. Het makkelijkst is om hiervoor één of twee tabletten in de zeeplade te doen en vervolgens een lege was op de hoogste temperatuur te draaien. In een vaatwastablet zitten anti-vet stoffen. Deze werken niet alleen top in de vaatwasser, maar ook perfect in de wasmachine. De wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet is dus ideaal om achtergebleven vet te verwijderen.

De wasmachine ontkalken

Kalk in de wasmachine zorgt er niet alleen voor dat je was kan gaan stinken, maar ook dat de wasmachine minder lang meegaat. De wasmachine ontkalken is relatief makkelijk om te doen. Met bovenstaande methodes ontkalk je de wasmachine eenvoudig. Gooi dus wat azijn, soda of een vaatwastablet in de wasmachine en draai een lege was. De kalk zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wasmachine filter schoonmaken

Het filter van de wasmachine is vrij eenvoudig, maar niet altijd het meest frisse klusje van de wasmachine reinigen. Via onderstaande stappen kan je het wasmachine filter schoonmaken:

 1. Open het hoofdklepje waar het wasmachine filter achter zit;
 2. Leg een handdoek onder het klepje om water op te vangen;
 3. Zet een emmertje, bak of kom onder het klepje en op de handdoek;
 4. Op de afvoerbuis van de pomp en laat het water in de bak stromen;
 5. Als de buis leeg is, open je het klepje van het filterdeksel;
 6. Als ook hier het water is weggestroomd, haal je het filter uit de wasmachine;
 7. Reinig het wasmachine filter en stop dit terug;
 8. Maak de binnenkant van de filterbuis schoon en controleer of er voorwerpen blijven steken;
 9. Stop alles terug en doe het klepje weer dicht;
 10. Draai een testronde met de wasmachine en klaar ben je.

Wasmachine schoonmaken per merk

Om zo lang mogelijk te genieten van een goed functionerende wasmachine, kan je het beste de gebruiksaanwijzing van je wasmachine aanhouden voor het schoonmaken. Ben je de gebruiksaanwijzingen van je wasmachine kwijt? Waar je deze kan vinden voor Bosch en Miele vind je hieronder. Mocht je de aanwijzingen daar niet kunnen vinden of een ander merk hebt, kijk dan op gebruikershandleiding.com of jouw wasmachine er tussen staat.

Bosch wasmachine schoonmaken

Heb je een Bosch wasmachine, dan kan je de gebruiksaanwijzingen van je wasmachine veelal online vinden. Zo kan je jouw Bosch wasmachine schoonmaken zoals het precies moet. Je Bosch gebruiksaanwijzing vind je hier. Via het typenummer (E-nummer) van je wasmachine vind je gebruiksaanwijzing om je Bosch wasmachine te reinigen.

Miele wasmachine schoonmaken

Wil je een Miele wasmachine schoonmaken, maar ben je de gebruikershandleiding kwijt, dan zit je hier goed. Miele biedt je niet alleen de handleiding van je wasmachine, maar geeft voor sommige apparaten ook handige instructievideo’s. Zo kan je direct en op de juiste manier aan de slag met het reinigen van je Miele wasmachine.

Menu