1. Home
  2. Keuken
  3. Vaatwasser reinigen en schoonmaken

Vaatwasser reinigen en schoonmaken

De vaatwasser is er natuurlijk om ervoor te zorgen dat je vaat weer schoon en fris wordt, maar daarvoor heb je natuurlijk wel een schone vaatwasmachine nodig. Een vaatwasser reinigen is gelukkig geen hele lastige klus. Zorg er wel voor dat je dit geregeld doet, zeker bij een groter huishouden. Op die manier blijft je vaat namelijk schoon en dit is wel zo hygiënisch. Wij leggen je alles uit over de vaatwasser reinigen en schoonmaken!

Hoe vaak moet je de vaatwasser reinigen?

vaatwasser reinigen

Hoe vaak je de vaatwasser moet reinigen is met name afhankelijk van hoe intensief deze gebruikt wordt. Voor een standaard huishouden die de vaatwasmachine minimaal één keer per dag gebruikt is het advies om deze gemiddeld elke 2 maanden te reinigen. Zo voorkom je dat etensresten, vet en kalkaanslag te erg ophopen en je schoon de vaat kan blijven doen.

Hoe moet je de vaatwasser reinigen?

De vaatwasser kan je op meerdere manieren reinigen en het verschilt een beetje per persoon welke manier de voorkeur heeft. Wij hebben in ieder geval de bekende manieren om de vaatwasser schoon te maken uitgeschreven. Zo kan je zelf kiezen hoe je de vaatwasser het liefst wilt reinigen. Wel is het belangrijk dat voordat je de vaatwasser aan de binnenkant goed reinigt, je het filter schoonmaakt.

Haal om het filter schoon te maken deze uit de vaatwasmachine. Deze zit bijna standaard onderin de vaatwasser. Gebruik om het filter van de vaatwasser schoon te maken wat afwasmiddel en een afwasborstel. Onder een lopende, warme kraan borstel je vervolgens het filter schoon. Plaats deze vervolgens terug en ga verder met één van onderstaande manieren om de vaatwasser te reinigen.

De vaatwasser schoonmaken met schoonmaakazijn

Om de vaatwasser te reinigen met schoonmaakazijn vul je een bakje met schoonmaakazijn en dit laat je meedraaien met een normale vaatwasbeurt. Dit is ideaal als de vaatwasser niet te vies is en je deze snel wilt schoonmaken. Wil je liever een grondige schoonmaakbeurt uitvoeren? Gebruik dan de methode met citroen en azijn.

De vaatwasmachine reinigen met citroen en azijn

Voor een grondige wasbeurt gebruik je citroen en schoonmaakazijn. Giet hiervoor een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasmachine. Vervolgens snijd je een citroen in plakjes en deze leg je verspreid door de vaatwasser. Laat de vaatwasmachine vervolgens leeg en op de heetste stand een wasprogramma afwerken. Op die manier wordt de vaatwasser ontkalkt en ontvet en kan je er weer een flinke poos tegenaan.

De vaatwasser schoonmaken met baking soda

De vaatwasser schoonmaken met baking soda is mogelijk, maar niet als eerste aan te raden. Te veel baking soda gebruiken kan er namelijk voor zorgen dat plastic en rubber in de vaatwasser wordt aangetast. Voor het onderhoud van je vaatwasser is het dus beter om één van de andere manieren te kiezen.

Wil je toch de vaatwasser met baking soda schoonmaken, dan laat je de vaatwasmachine het heetste programma draaien zonder dat er vaat in de machine zit. Voordat je dit programma aanzet doe je in het zeepbakje waar je het blokje plaatst een theelepeltje baking soda. Na afloop blinkt je vaatwasmachine weer als vanouds.

HG vaatwasser reiniger

Voor het reinigen van de vaatwasser heeft HG een speciaal product ontwikkeld, namelijk HG tegen stinkende vaatwasser. Dit is een effectief middel dat, zoals de naam al zegt, speciaal voor de vaatwasmachine gemaakt is. Het verwijdert vuil en zorgt ervoor dat de machine van binnen een stuk lekkerder ruikt. Voor het beste resultaat gebruik je het product zonder vaat, maar ook met vaat is mogelijk. Doe enkele dopjes in het bakje voor de vaatwasblokjes en laat de vaatwasmachine op een normaal programma draaien. Je vaatwasser straalt weer!

Menu