Wat is baking soda en wat kan je ermee?

Wat is baking soda en wat kan je ermee Baking soda, ook op onze site komt het regelmatig voorbij als schoonmaakmiddel. Het wordt in de schoonmaakwereld soms zelfs gezien als een soort van wondermiddel om ook de meest hardnekkige vlekken te verwijderen en elk oppervlakte weer schoon te krijgen.

Wat is baking soda echter precies en wat kan je er nou daadwerkelijk mee? Onder meer op deze vragen geven we je in deze blog antwoord. Daarnaast kijken we ook naar het verschil met bijvoorbeeld schoonmaaksoda en bakpoeder. Zo weet jij straks precies wat baking soda is en hoe je dit optimaal kan gebruiken.

Wat is baking soda?

Baking soda (ook bekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat) is een natuurlijk middel dat zorgt voor rijzing. Dit middel wordt dus ook gebruikt in de keuken voor bijvoorbeeld het rijzen van deeg (echter is het niet hetzelfde als bakpoeder). Daarnaast kan je er ook goed mee schoonmaken.

Als baking soda in aanraking komt met een zuur dan ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat het gaat bubbelen of rijzen. Hiermee kan je gebak schoonmaken, maar ook goed schoonmaken. Het zuur kan van alles en nog wat zijn, denk aan zuivelproducten, azijn en citroen. Vandaar dat je tijdens het schoonmaken met baking soda vaak ook wat azijn gebruikt. Op die manier kan je bijvoorbeeld vet erg goed verwijderen.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Hoewel je misschien verwacht dat bakpoeder en baking soda hetzelfde zijn, zitten er behoorlijke verschillen tussen. Ja, ze lijken op elkaar en zijn aan elkaar verwant, maar toch is het belangrijk om te weten wat het verschil tussen de twee is. Het verschil zit hem er namelijk in dat bakpoeder ook een zuur bevat. Hiermee is het een stuk minder sterk dan baking soda. Beide zijn een rijsmiddel en hebben dus eenzelfde soort werking (beide kunnen ook in de keuken gebruikt worden bij de bereiding van eten), maar baking soda is een stuk sterker. In feite bestaat bakpoeder uit ongeveer 25% baking soda en 75% zuur.

Wat is het verschil tussen soda en baking soda?

Het grote verschil tussen soda, ook wel schoonmaaksoda, en baking soda is dat je baking soda naast schoonmaken ook gebruikt om, zoals de naam al zegt, mee te bakken. Met ‘gewone’ soda kan dit niet. Waar baking soda ook bekend staat als natriumbicarbonaat, staat normale soda bekend als natriumcarbonaat. Het woordje bi ontbreekt en dit maakt het grote verschil tussen de twee. Het belangrijkste dat je moet weten is: met baking soda kan je ook koken en bakken, met normale soda moet je dit absoluut niet doen.

Wat is baking soda in het Nederlands?

Baking soda is in het Nederlands baksoda, maar staat ook bekend als zuiveringszout en natriumbicarbonaat. Dit is hetzelfde. In de naam baksoda merk je ook het verschil tussen bakpoeder, soda en baking soda. Het Nederlandse bakpoeder is in het Engels namelijk baking powder. 

Waar gebruik je baking soda voor?

Baking soda gebruiken om de gootsteen te ontstoppen Baking soda gebruik je in principe voor twee doeleinden: koken (en bakken) en schoonmaken. Tijdens het koken en bakken gebruik je het om bijvoorbeeld een keek of koekjes mooi te laten rijzen. Op die manier worden ze lekker luchtig. De rijzende werking komt ook mooi van pas om allerlei voorwerpen en oppervlakte goed schoon te maken. Het middel wordt voor tal van klusjes gebruikt en zorgt ervoor dat vuil en aangekoekte resten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wat kun je schoonmaken met baking soda?

Zoals gezegd kan je met baking soda van alles en nog wat schoonmaken. Een aantal van deze dingen hebben we hieronder voor je op een rij gezet. Zo krijg je direct een goed beeld hiervan. Met baking soda kan je onder andere:

Daarnaast zijn er nog tal van andere schoonmaakklusjes waar je baking soda voor kan gebruiken. Het enige waar je goed op moet letten is poreus materiaal, zoals bijvoorbeeld marmer. Hiervoor kan je beter andere schoonmaakmiddelen gebruiken.

Waar kan je baking soda kopen?

Nog niet alle supermarkten hebben baking soda in hun assortiment (al neemt dit steeds meer toe), je moet dus soms even goed zoeken waar je dit kan kopen. Vaak hebben drogisterijen en apothekers dit wel in het assortiment. Daarnaast kan je bij verschillende buitenlandse winkels, zoals toko’s of Turkse supermarkten baking soda kopen.

Wil je het helemaal makkelijk doen en voor een scherpe prijs? Bestel dan je baking soda online. Hoef je ook geen moeite te doen om winkels af te gaan als ze dit toevallig niet hebben. Onder meer Bol.com verkoopt verschillende merken baking soda. Dan heb je het vaak morgen of dezelfde dag nog in huis. Via deze link kom je eenvoudig bij het baking soda assortiment van Bol.com.

 

Menu