1. Home
  2. Keuken
  3. Frituurpan schoonmaken

Frituurpan schoonmaken

Niet zo lekker als een patatje of snack uit de friteuse, maar een schone frituurpan is hiervoor wel van belang. Regelmatig de frituurpan schoonmaken is dan ook cruciaal voor een topresultaat aan friet en snacks. Zeker als deze wekelijkse of meerdere keren per week wordt gebruikt ontkom je er niet aan dit met regelmaat te doen. De frituurpan schoonmaken kan op ontzettend veel manieren. Wij leggen je precies uit op welke manieren en hoe je de frituurpan moet schoonmaken!

Wanneer moet de frituurpan worden schoongemaakt?

frituurpan schoonmaken

Wanneer je de frituurpan moet schoonmaken is afhankelijk van hoe intensief deze gebruikt wordt. In de meeste gevallen is dit na zo’n 8 tot 10 keer de olie gebruiken. In plaats van alleen de olie te verversen is het een mooi moment om ook gelijk de frituurpan schoon te maken.

Het schoonmaken van de frituurpan

Zoals gezegd kan je de frituurpan om verschillende manieren schoonmaken, wij leggen er een flink deel van uit. Daarbij zijn er een aantal punten die je eerst moet doen, ongeacht waarmee je de friteuse gaat schoonmaken. Deze leggen we je natuurlijk eerst uit. Volg de volgende stappen om te beginnen met het schoonmaken van de frituurpan:

  1. Haal de stekker van de friteuse uit het stopcontact;
  2. Laat indien nodig het frituurvet afkoelen;
  3. Haal het frituurvet uit de pan en schenk dit in het pak waar het uitkwam of andere flacon (breng dit later naar een inzamelpunt of gooi het bij het restafval);
  4. Haal, als deze er nog zitten, restjes frituurvet uit de pan met keukenpapier;
  5. Maak de frituurpan schoon met één van onderstaande methodes;
  6. Vul de frituurpan weer met vers frituurvet;
  7. Geniet van overheerlijke frietjes en snacks!

De frituurpan schoonmaken met vaatwastabletten

De eerste manier waarop je de frituurpan kan schoonmaken is met behulp van vaatwastabletten. Zorg ervoor dat alle onderdelen, zoals het mandje in de friteuse zitten. Daarnaast is het handig om dit buiten te doen, omdat er nogal een lucht vanaf kan komen en het behoorlijk kan dampen. 

Om de frituurpan met vaatwastabletten schoon te maken, vul je de frituurpan voor ongeveer driekwart met (heet) water. Hier gooi je een vaatwastablet bij. Zet de frituurpan vervolgens een kwartier aan op 90 graden Celsius. Daarna leeg je de frituurpan en spoel je na met heet water. Let op, doe het afgieten erg voorzichtig, want het water is zeer warm. Is de frituurpan heel vies? Herhaal dit dan nog een keer. Droog de frituurpan vervolgens goed af met een theedoek en je kan deze weer schoon gebruiken!

De frituurpan schoonmaken met Dasty

Dasty is bijna het wondermiddel als het aankomt op vet verwijderen. Dit schoonmaakmiddel is dan ook ideaal om de friteuse mee schoon te maken. Om de frituurpan schoon te maken met Dasty spuit je de hele frituurpan in met het schoonmaakmiddel. Dit laat je zo’n 10 tot 20 minuten intrekken. Hierna veeg je alles voorzichtig schoon met een natte doek. 

Zitten er nog vetvlekken? Spuit dan nogmaals alles in en laat het weer intrekken. Doe dit totdat de hele pan schoon is. Door de kracht van Dasty zou het in principe niet meer dan 1 of 2 beurten duren voordat de hele frituurpan schoon is.

De frituurpan schoonmaken met azijn

De frituurpan schoonmaken met azijn is ontzettend makkelijk. Vul de frituurpan voor driekwart met heet water en voeg hier een flinke scheut azijn bij. Schoonmaakazijn is in dit geval niet per se nodig, ook normale witte azijn waarmee je kookt is prima. Als je een flinke scheut azijn aan het water hebt toegevoegd zet je de frituur aan en laat je alles ongeveer 10 minuten koken. Haal dan de stekker uit het stopcontact en giet de frituurpan voorzichtig leeg.

Neem dan een klein sopje van wat afwasmiddel met warm water en een schuursponsje. Hiermee schrob je de binnenkant van de frituurpan goed schoon. Spoel de pan vervolgens goed om met koud water, zodat alle azijn- en zeepresten uit de pan zijn. Maak dan de pan weer helemaal droog en je kan deze weer vullen voor gebruik.

De frituurpan schoonmaken met baking soda

Om de frituurpan met baking soda schoon te maken vul je de pan voor ongeveer tweederde met water. Vervolgens gooi je er een goede schep baking soda bij. Net zoals bij de vaatwastabletten hang je alles in de frituurpan en zet je deze voor een kwartier aan op 90 graden Celsius. Zet de na 15 minuten de frituurpan weer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Laat het water wat afkoelen en leeg deze. Spoel de binnenkant van de frituurpan nog even goed af met wat warm water. Droog de friteuse vervolgens met een theedoek en je bent klaar om de pan weer schoon te gebruiken!

De frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

De frituurpan met afwasmiddel schoonmaken is zeker mogelijk, maar kost behoorlijk wat tijd en moeite. Om de frituurpan schoon te maken met wat afwasmiddel laat je de gootsteen vollopen met warm water. Hier voeg je nog wat afwasmiddel bij. Je bent dan klaar om de frituur schoon te gaan maken.

Zet, als deze los kan, de binnenkant van de frituurpan en het mandje in de gootsteen. Indien de binnenkant niet los kan zet je de hele friteuse in de gootsteen. Vervolgens is het tijd om te borstelen en schrobben totdat de hele pan schoon is. Ververs tijdens het schoonmaken een aantal keer het water voor een beter resultaat. Is alles schoon? Maak de frituur dan droog en vul deze weer met verse olie!

Menu