De kattenbak schoonmaken is niet het leukste klusje dat bij het hebben van een kat komt kijken, maar wel een zeer belangrijke. Te lang de kattenbak niet schoonmaken kan namelijk enorm gaan stinken. Daarnaast loopt je kat ook het risico om ziektes op te lopen. Wij leggen je alles uit over het schoonmaken van een kattenbak. Van hoe vaak dit moet tot wat je nodig hebt en natuurlijk hoe dit moet. Lees nu verder over de kattenbak schoonmaken!

Hoe vaak moet je de kattenbak schoonmaken?

kattenbak schoonmaken

Hoe vaak je de kattenbak moet schoonmaken is grotendeels afhankelijk van hoe intensief de kattenbak wordt gebruikt. Zitten de katten de hele dag binnen of doen ze hun behoeftes ook geregeld buiten. Daarnaast is ook de hoeveelheid katten die gebruik maken van de kattenbak natuurlijk van belang. Tot slot is het type kattenbakvulling van belang bij de kattenbak schoonmaken.

Bij niet-klonterende kattenbakvulling moet je de kattenbak minstens eens per week schoonmaken en de vulling verversen. Bij klonterend grit zal je minimaal één keer per dag de klonten eruit moeten scheppen en elke twee à drie dagen nieuwe grit bijvullen. Zo blijft er voldoende kattenbakvulling in de kattenbak zitten. 

Waarmee de kattenbak schoonmaken: benodigdheden

Als je de kattenbak gaat schoonmaken heb je verschillende dingen nodig. Allereerst natuurlijk kattenbakgrit, maar ook een schepje om klonten eruit te scheppen. Daarnaast natuurlijk een vuilnisbak om de oude kattenbakvulling in te gooien. Verder heb je heet water en afwasmiddel nodig om de kattenbak schoon te maken. Tot slot kan het raadzaam zijn om wegwerphandschoenen en een stofmasker te dragen om eventuele overdracht van virussen uit de ontlasting te voorkomen.

Sommige websites raden baking soda of schoonmaakazijn aan om te gebruiken, maar dit raden wij sterk af. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen namelijk giftig zijn voor een kat. Hier wil je dus geen risico mee lopen en water met afwasmiddel klaart de klus perfect.

Hoe maak je de kattenbak schoon?

Als je de hele kattenbak gaat verschonen begin je met het weggooien van het grit dat op dat moment in de bak zit. Zorg dat een vuilnisbak of vuilniszak klaar staat naast de kattenbak, zodat je het direct erin kan gooien. Vervolgens neem je een sopje met heet water en afwasmiddel en giet hiervan een laagje in de kattenbak. Vervolgens schrob je de kattenbak met een afwasborstel. Giet het water uit de kattenbak of neem dit op met een doek. Droog daarna de kattenbak goed af en laat deze voor de zekerheid nog even uitdrogen. 

Als je klaar bent met de kattenbak schoonmaken en deze weer volledig droog is, kan je deze weer vullen met grit. Breng een laag van zo’n 3 tot 5 centimeter aan. Dit kan overigens afhankelijk van de kat en kattenbakvulling zijn, soms is dit dus iets meer en soms wat minder. Als de kattenbak weer gevuld is doe je de kap weer op de bak en ben je klaar met de kattenbak schoonmaken. Je kat kan weer genieten van een schone plek om zijn of haar behoeftes te doen.

Menu