1. Home
  2. Keuken
  3. Bakplaat schoonmaken

Bakplaat schoonmaken

De bakplaat van je oven krijgt behoorlijk wat te verduren, regelmatig de bakplaat schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe. Zo zorg je ervoor dat deze langer meegaat en voorkom je brandgevaar door aangekoekt vet. Zeker als je dit een paar keer vergeet of hier geen zin in hebt, kan het flink aankoeken. Wij hebben verschillende methodes om je ovenplaat te reinigen op een rij gezet!

Voordat je de ovenplaat kan schoonmaken

bakplaat schoonmaken oven

Voordat je gaat beginnen met het reinigen van je ovenplaat is het natuurlijk belangrijk dat deze voldoende is afgekoeld. Zo voorkom je dat je brandwonden oploopt. Wel zo veilig. Veelal is zo’n 30 minuten na het gebruik van de oven een ideaal moment om de ovenplaat te reinigen. Deze is dan nog wel een beetje warm, wat het schoonmaken makkelijker maakt, maar niet meer te heet om aan te raken.

Je kan de ovenplaat het beste schoonmaken op het moment dat je de oven schoonmaakt. Zo combineer je deze werkzaamheden en blijven beide langer schoon. Natuurlijk kan je dan ook direct de roosters van de oven schoonmaken.

Bakplaat schoonmaken met baking soda & azijn

De eerste methode is je bakplaat schoonmaken met wat baking soda en azijn. Hiervoor strooi je een flinke hoeveelheid baking soda op de ovenplaat. Vervolgens maak je een mengsel van warm water en schoonmaakazijn. Dit giet je over de baking soda. Gebruik niet teveel azijn en water. In combinatie met de baking soda moet het namelijk een mooi, dik mengsel worden. Eventueel kan je het op de soda sprayen met een plantenspuit.

Als het water-azijnmengsel een mooie dikke brei met de baking soda is geworden, laat je dit minimaal een uur intrekken. Vervolgens schrob je de bakplaat eenvoudig schoon. Hierna is het enkel nog een kwestie van afspoelen en goed afdrogen. Je bakplaat blinkt weer als nieuw.

Let op, het direct afdrogen na het afspoelen is cruciaal om roesten te voorkomen.

Bakplaat reinigen met wat ammoniak

Hoewel er nogal wat tegenstanders van ammoniak zijn om begrijpelijke redenen, is het wel ideaal om je ovenplaat mee schoon te maken. Giet wat ammoniak over de bakplaat heen en stop deze in een vuilniszak. Deze knoop je goed goed dicht en zet je een nachtje weg. De volgende ochtend kan je de plaat zonder enige moeite schoonvegen of schrobben. Spoel deze vervolgens grondig af, zodat je zeker weet dat alle ammoniak verwijderd is. Goed afdrogen en de plaat is weer klaar voor gebruik.

De ovenplaat schoonmaken met een vaatwastablet

Een bakplaat schoonmaken is ideaal om te doen met een vaatwastablet. Doe wat heet water op de bakplaat en los hier een vaatwastablet in op. Laat dit vervolgens een uur, maar bij voorkeur een nacht staan. Hierna kan je zonder problemen de bakplaat afspoelen. Nu nog goed afdrogen en je bakplaat is weer klaar voor gebruik. 

Hardnekkige vlekken verwijderen

Het kan zijn dat er op je ovenplaat hardnekkige vlekken zijn gaan aankoeken. Deze kunnen lastiger te verwijderen zijn. Neem hiervoor wat Cif en een staalborsteltje. Wrijf goed over de vlekken heen en deze zullen verdwijnen. Het beste is om cirkelvormige bewegingen te maken tijdens het wrijven, zo komt het gemakkelijker los. Neem daarna altijd extra goed af met water om te voorkomen dat er restjes staal achterblijven.

Glazen ovenplaat schoonmaken

Een glazen ovenplaat schoonmaken is net een iets ander werkje en vaak ook wat makkelijker. Vet koekt namelijk moeilijker vast hierop. Neem wat zachte, groene zeep en smeer dit op de bakplaat. Laat dit vervolgens een uurtje goed intrekken. Hierna neem je de glazen ovenplaat makkelijk af met wat warm water en een schuursponsje. Je glazen plaat straalt weer!

Menu