1. Home
  2. Algemeen
  3. Koper poetsen en schoonmaken

Koper poetsen en schoonmaken

Net zoals zilver verkleurt ook koper na verloop van tijd en kan het snel dof worden. Koper poetsen is dan de manier om de glans weer terug te brengen en het koper schoon te maken. Hier zijn meerdere manieren voor en wij leggen je ze allemaal uit. Door het koper poetsen zorg je ervoor dat koperen voorwerpen langer meegaan. Daarnaast ziet het er natuurlijk een stuk mooier uit. geven je in dit artikel alle tips die je moet weten over het oppoetsen en schoonmaken van koper!

Waardoor verkleurt koper?

koper poetsen en schoonmaken

Koper verkleurt doordat er zwavel in de lucht en in voorwerpen zit. De chemische reactie die ontstaat tussen koper en zwavel zorgt ervoor dat er een doffe laag op het koperwerk komt. Dit is vergelijkbaar met de reactie die zilver heeft met zwavel. De reden dat je koper en zilver moet poetsen is dan ook vergelijkbaar. 

Koper poetsen met koperpoets of koperglans

De meest voor de hand liggende methode om het koper op te poetsen is met gebruik van de originele koperpoets van Brasso. Deze koperpoets is verkrijgbaar bij Albert Heijn, maar ook online te bestellen bij Bol.com. Tegenwoordig zijn hier ook modernere varianten van op de markt, zoals HG koperglans. Beide werken zeer effectief voor het oppoetsen van koper.

Hoe koper oppoetsen met koperpoets of koperglans?

Het gebruik van zowel koperpoets als koperglans is praktisch hetzelfde. Om het koper schoon te maken met één van de twee begin je met het goed schudden van de flacon voordat je deze gebruikt. Breng vervolgens wat van het middel aan op een schone en zachte doek. Wrijf met de poetsdoek de koperpoets of koperglans licht in op het koper. Poets dit vervolgens direct weer uit, zodat alle koperpoets of koperglans verdwenen is. Doe dit voordat het middel opdroogt. Vervolgens wrijf je het koper nog na met een zachte en niet-pluizende doek, zoals de speciaal hiervoor ontwikkelde HG koper glansdoek, om het koper op te poetsen. Zo zorg je ervoor dat het koper weer straalt!

Koper schoonmaken zonder koperpoets of koperglans

Koper schoonmaken zonder koperpoets of koperglans is ook mogelijk. Tegenwoordig zijn er tal van handige trucs gevonden om met alledaagse middelen en producten koper weer te laten stralen. De één werkt beter dan de ander, dus test vooral wat voor jou goed werkt. Wij hebben een hele rij met tips om koper te poetsen zonder koperpoets of koperglans voor je op een rij gezet!

Koper poetsen met WD-40

Om koper te poetsen met WD-40 maak je het koperen voorwerp eerst schoon met wat warm water en een druppeltje vloeibare zeep. Met een poetsdoek of tandenborstel wrijf je het voorwerp vervolgens schoon. Indien er een lakafwerking op het koperen stuk zit, dan moet je eerst vernis of verf verwijderaar gebruiken om de lak eraf te poetsen.

Als je het koper hebt schoongemaakt zorg je ervoor dat deze direct droog wordt gemaakt. Doe dit grondig, zodat er geen vlekken of roest ontstaat. Hierna neem je een zachte doek en hier doe je wat WD-40 op. Met een ronddraaiende, cirkelvormige beweging polijst je vervolgens de lamp. Dit zorgt ervoor dat het koper zijn glans weer terugkrijgt. Koper poetsen met WD-40 is dus in principe een vervanger voor koperpoets of koperglans.

Koper schoonmaken met cola

Koper schoonmaken met cola is één van de makkelijkste manieren om het koper op te poetsen, maar niet de meest ideale. De cola kan het koper namelijk aantasten. Bij waardevolle stukken is deze methode dan ook niet aan te raden. Neem een bakje en vul deze met cola. Leg hier vervolgens het koper in dat je schoon wilt hebben en laat het een nachtje staan. Zorg ervoor dat het koper volledig ondergedompeld. is. De volgende dag haal je het koper uit de cola en spoel je dit grondig af met water. Droog het daarna meteen goed af, zodat er geen vlekken ontstaan.

Koper poetsen met azijn

Om het koper te poetsen met azijn, meng je in een bakje wat azijn met keukenzout door elkaar. Hier leg je het koperstuk in en wrijf zachtjes over het koperen voorwerp. Dit kan met de hand of bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Vervolgens laat je het koperen stuk nog even in het bakje met azijn en zout liggen om het goed in te laten werken. Vervolgens kan je het mengsel afspoelen van het koper en droog je het koperen voorwerp goed af om kringen te voorkomen.

Koper poetsen met baking soda

Om koper schoon te maken met baking soda giet je heet water in een kom of bakje. Gooi hier twee theelepels baking soda bij en meng het geheel goed door elkaar. Leg het koper in het bakje of de kom en laat zo’n 10 minuten inwerken. Vervolgens spoel je het koper af onder een lopende, koude kraan en droog je het weer goed af.

Koper poetsen met ketchup

Koper poetsen met ketchup is erg makkelijk en goed te doen. Spuit wat ketchup op een poetsdoek en smeer dit over het koperen stuk heen dat je wilt oppoetsen. Vervolgens laat je het nog 5 minuten intrekken, waarbij je ervoor kan kiezen het koper in te pakken met aluminiumfolie. Zo droogt de ketchup minder snel uit. Spoel vervolgens de ketchup af onder de koude kraan en droog het grondig af.

Koper poetsen met tandpasta

Tandpasta om koper te poetsen schijnt ook goed te werken, zeker bij hardnekkige vlekken. Gebruik hiervoor klassieke, witte tandpasta en geen gel of andere variant. Begin om het koper te poetsen met tandpasta met het schoonspoelen van het koper onder koud of lauw water. Breng vervolgens wat tandpasta aan op een oude tandenborstel en maak dit een beetje nat. Net alsof je, je tanden gaat poetsen. Poets vervolgens de aangetaste plekken op het koper goed in, maar wel met beleid. Spoel vervolgens de tandpasta weer af onder de kraan en droog het voorwerp.

Menu