De wastafel of wasbak schoonmaken is een vrij eenvoudige klus. Met een paar simpele stappen straalt jouw wastafel binnen een paar minuten weer. Wel zo fijn, want dit is één van de badkamermeubels die het meest intensief, zo niet het meest intensief, wordt gebruikt. Denk aan tanden poetsen, handen wassen, opfrissen of je make-up doen. Het belangrijkste bij de wastafel schoonmaken zijn de juiste middelen. Die maken je werk namelijk een stuk makkelijker. Wij leggen je precies uit hoe je dit klusje uitvoert! 

Let op, onderstaande tips zijn vooral bedoeld voor een keramieken wastafel, lees hier alles over het schoonmaken van een RVS wastafel!

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van de wasbak

wasbak schoonmaken

Zoals gezegd zijn de juiste schoonmaakmiddelen cruciaal bij het schoonmaken van de wasbak. Ze maken je werk een stuk eenvoudiger en dit is wel zo fijn. De volgende producten heb je nodig voor het schoonmaken van de wasbak en kraan:

 • Spons 
 • Zachte doek of microvezeldoek
 • (Oude) tandenborstel
 • Emmer
 • Baking soda
 • Groene zeep
 • Autowax

De wasbak schoonmaken in 10 stappen

De wasbak schoonmaken hoeft niet heel lang te duren en met een paar simpele stappen blinkt de wastafel en kraan weer. De wastafel schoonmaken doe je dan ook als volgt:

 1. Verwijder alles op en om de wastafel, zoals tandenborstelhouders, zeepblokjes of een zeeppompje;
 2. Zet de kraan aan en laat het water goed warm worden;
 3. Maak de wastafel helemaal nat en strooi hier baking soda overheen;
 4. Wrijf met een spons de baking soda in, gebruik voor kitranden een oude tandenborstel om het in te wrijven;
 5. Spoel alles drie keer goed af met warm water en droog dit vervolgens met een zachte doek om te voorkomen dat er baking soda achterblijft;
 6. Controleer of er nergens baking soda gemorst is en verwijder dit zo snel mogelijk;
 7. Vul een emmer met warm water en voeg hier groene zeep aan toe, zorg ervoor dat je, je hand nog wel in de emmer met water kan steken;
 8. Neem een spons en sop de wastafel en kraan in zijn geheel goed in met het mengsel;
 9. Wrijf alles weer droog met een zachte doek of microvezeldoek;
 10. Wrijf de gehele wasbak in met wat autowax om de wastafel weer te laten glimmen en te zorgen dat schimmels en viezigheid minder snel hechten.

Hoe vaak de wastafel schoonmaken

Hoe vaak je de wastafel precies moet schoonmaken is lastig te zeggen. Eens per week of twee weken is een goede standaard om aan te houden. Neem het klusje op in je routine voor het schoonmaken van de badkamer. Je weet dan zeker dat het regelmatig wordt gedaan!

Menu