Om je was fris en schoon te kunnen drogen, moet je eens in de zoveel tijd de droger schoonmaken. Zo zorgt je ervoor dat de was niet gaat stinken. Natuurlijk is de wasdroger schoonmaken niet het leukste klusje, maar wel noodzakelijk. Niet alleen voor fris wasgoed is het schoonmaken van de wasdroger van belang, maar ook voor nog tal van andere punten. 

Zo presteert een wasdroger die verstopt is minder goed. Dit zorgt ervoor dat de droger meer energie verbruikt. Daarnaast zorgt de ophoping van vuil voor meer brandgevaar. De droger eens in de zoveel tijd schoonmaken is dus zeker geen overbodige luxe. Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe je dit doet en hoe vaak je dit moet doen.

Hoe vaak moet je de droger schoonmaken?

droger schoonmaken

Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed. Gebruik je de wasdroger, bijvoorbeeld dagelijks, dan is eens in de twee weken schoonmaken geen overbodige luxe. De enige uitzondering hierop is het pluizenfilter, deze maak je na iedere droogbeurt schoon.

Gelukkig duurt het schoonmaken van de wasdroger niet lang. Met ongeveer een kwartiertje ben je vaak al klaar. Je kan dit dus prima tussen twee wasbeurten in doen of vlak na een droogbeurt. Zo bespaar je op termijn behoorlijk wat geld en blijft je was lekker fris ruiken. De droger schoonmaken is overigens ideaal om tegelijk op te pakken met de wasmachine schoonmaken. Deze staan in veel huishoudens naast elkaar en zo weet je zeker dat de was die je net hebt gewassen ook fris wordt gedroogd.

Hoe maak je de wasdroger schoon

De wasdroger schoonmaken bestaat uit verschillende stappen. Allereerst maak je de binnenkant van de droger schoon. Hiertoe behoren onder andere het schoonmaken van het pluizenfilter, de condensor / warmtewisselaar en de trommel zelf. Sommige van deze stappen doe je na elke wasbeurt, andere maandelijks. Dit staat per onderdeel beschreven. Als dit allemaal gedaan is maak je de buitenkant van de droger nog even schoon, zoals de achterkant. Dit onderdeel kan je maandelijks oppakken.

Het pluizenfilter schoonmaken

Als je begint met de droger schoonmaken, begin je veelal met het schoonmaken van het pluizenfilter. Dit filter vangt alle pluisjes en andere stofjes die van de kleding afkomen op. Dit filter is erg belangrijk om schoon te maken en doe je dan ook na elke wasbeurt en uiterlijk na twee keer drogen.

Haal het filter uit de deur of deuropening (bij sommige merken verschilt dit) en zuig met een stofzuiger het stof en de pluisjes op. Met een klein, zachte borsteltje maak je de randen goed schoon. Eens per maand maak je ook het vak waar het filter in zit goed schoon met de stofzuiger of borstel. Let goed op hoekjes en gaatjes waar stof kan achterblijven. Denk hierbij onder meer aan de rubberen randjes van het filter.

Condensor / warmtewisselaar droger schoonmaken

De condensor schoonmaken is een ander belangrijk onderdeel bij het schoonmaken van de wasdroger. Dit onderdeel bestaat uit meerdere stappen, waarbij je begint met de condensbak of warmtepompdroger. Sommige drogers zijn niet op een waterafvoer aangesloten. Je moet de condensbak dan na iedere droogbeurt legen. Schoonmaken is dan nog niet per se nodig, dit kan ook tijdens de uitgebreide, maandelijkse schoonmaakbeurt.

Bij de uitgebreide schoonmaakbeurt haal je de condensor (of warmtewisselaar) uit de droger. Dit is groot, roestvrij stalen rooster. Onder de kraan of douche spoel je deze vervolgens helemaal schoon. Als deze helemaal schoongespoeld is, maak je deze droog en zet je deze even weg op een handdoek om volledig te laten drogen. Ondertussen ga je verder met de rest van de van de wasdroger schoonmaken.

Heb je een warmtepompdroger? Dan kan je deze vaak niet loshalen en moet je de condensor met een zachte borstel of de stofzuiger schoonmaken.

Als de condensor aan het drogen is, ga je verder met het schoonmaken van de condensbak of de afvoerslang. Net afhankelijk van het type droger. Bij een condensdroger maak je de bak die je normaliter na elke wasbeurt leegt goed schoon met wat warm water en sop. Bij een afvoerdroger zuig je de afvoerslang goed schoon met de stofzuiger.

Voordat je alles terug plaatst, haal je een vochtige doek of microvezeldoek door de plek waar de condensor normaliter zit. Zo verwijder je hier ook alle pluisjes. Bij een warmtepompdroger bestaat deze stap uit het schoonzuigen van het vak. Plaats hierna de condensor en condensbak terug in de droger.

De trommel aan de binnenkant schoonmaken

De laatste stap die met de binnenkant van de droger schoonmaken te maken heeft, is de trommel schoonmaken. Gebruik hiervoor een sopje van warm water en wat afwasmiddel. Neem een doek om de hele trommel schoon te maken en maak dit weer droog met een schone, zachte doek. Let hierbij extra goed op het sensor van de droger. Deze schoonhouden zorgt voor een optimaal droogresultaat. 

Voor een frisse geur kan je eventueel wat schoonmaakazijn toevoegen aan het sopje. Als je wasverzachter gebruikt laat dit een laagje achter aan de binnenkant van de droger. Azijn helpt ook bij het verwijderen van deze laag.

De buitenkant van de wasdroger schoonmaken

De laatste stap is de buitenkant van de droger schoonmaken. Hiervoor gebruik je wederom een sopje van warm water en wat afwasmiddel. Met een microvezeldoek reinig je vervolgens eenvoudig de buitenkant van de wasdroger. Let hierbij goed op de achterkant en haal de droger het liefst iets naar voren om er beter bij te kunnen.

Wasdrogers per merk schoonmaken

Per wasdroger kunnen er nogal verschillen zitten tussen waar bepaalde onderdelen zitten of zijn er specifieke schoonmaakinstructies. Zo is een Miele vaak weer totaal anders dan een AEG en zijn die weer anders dan Whirlpools en Samsung drogers. Via onderstaande links kom je direct op de juiste pagina’s per merk:

Menu