Kleding wassen is iets dat de meeste mensen met een huishouden op in ieder geval wekelijkse basis wel doen. Hoe eenvoudig het misschien lijkt, het gaat toch redelijk vaak missen. Natuurlijk wil je het liefst dat je kleding zo lang mogelijk meegaat en er als nieuw uit blijft zien, maar toch is dit soms lastiger gedaan dan gezegd. Het liefst wil je er ook niet te veel tijd aan moeten besteden. 

Gelukkig is dit alles goed mogelijk en hoeft je kleding wassen helemaal niet lang te duren. Daarbij gaat met de juiste middelen en instellingen je kleding lang mee. In dit artikel leggen we je precies uit je jouw kleding perfect kan wassen.

Het belangrijkste eerst: de was sorteren

Kleding wassen

Voordat je begint met je kleding wassen is het belangrijk om je was te sorteren. Niet alle kleuren en ook niet alle materialen gaan even goed samen. Gooi je alles bij elkaar op één hoop dan kan dit ten koste gaan van je kleding. Kleding slijt sneller en gaat minder lang mee of de kleding verkleurt enorm. Voordat je kleding gaat wassen is het dus belangrijk de was te sorteren.

Sorteren op kleuren

Begin met het sorteren van je kleding op kleur. Op die manier voorkom je dat kleding snel verkleurt. Veel mensen sorteren kleding enkel op bonte was en witte was, maar het is beter om nog wat meer onderscheid te maken. Een lichtgroen shirt gaat niet goed samen met een donkerblauwe hoodie. Je kledingstuk zal dan na verloop van tijd alsnog verkleuren, ook al denk je goed bezig te zijn.

Om te voorkomen dat kleding gaat verkleuren is het aan te raden om bij je was een Colour Catcher toe te voegen. Deze doekjes voorkomen overloop van kleuren en zorgen ervoor dat je kleding weer als origineel uit de was komt.

Sorteer je kleding op basis van wit, bont en donker. De witte was bestaat logischerwijs uit witte kleding, maar ook uit zeer licht-gekleurde kleding zoals lichtgrijs en pastelkleuren. Dan kleding die wat donkerder is. Maak hierbij onderscheid tussen kleding die zwart en heel donker van kleur is, zoals een zeer donkerblauw of donkergroen. De rest van de kleding gaat bij de bonte was.

Tip: bevat je kledingstuk meerdere kleuren, kijk dan naar de kleur die het vaakst voorkomt (de primaire kleur) en baseer op basis daarvan bij welke was je de kleding wast.

De was sorteren op materiaal

Niet elk materiaal is hetzelfde en niet elk wasprogramma is voor hetzelfde materiaal gemaakt. Daarnaast moet je bij kleding wassen ook rekening houden met de temperatuur waar je het op wast. Om hier goed onderscheid in te maken kijk je naar het waslabel van je kleding. Hier staat precies in wat je moet doen om je kleding mooi te houden.

Als je meerdere kledingstukken bij elkaar wast zorg er dan voor dat je altijd de laagste maximale temperatuur op het wasvoorschrift aanhoudt. Veel materialen kan je gezamenlijk wassen, maar er zijn uitzondering. Zo was je jeans vaak heter dan standaard kleding of pantalons, was deze dus apart.

Andere materialen die je vaak apart wast zijn wol en zijden. Daarnaast is het aan te raden om delicate stoffen, zoals lingerie, in een waszak te wassen. Sommige mensen kiezen ervoor om ondergoed en sokken apart te wassen. Hoewel dit niet per se nodig is, is het wel makkelijker bij het ophangen en drogen. Daarnaast blijft er niets hangen in mouwen of broekspijpen. Een andere reden om dit te doen is dat het iets hygiënischer is om deze stukken iets warmer te wassen. Hier kun je dus ook nog voor kiezen bij het wassen van je kleding.

Dit artikel gaat puur over kleding wassen, ben je op zoek naar beddengoed wassen of handdoeken wassen? Lees dan bijvoorbeeld deze blog over hoe je handdoeken zacht houdt.

De kleding wassen

Het wassen van kleding in een wasmachine Als je alles hebt gesorteerd is het tijd om de kleding te wassen. Probeer niet altijd op de maximale temperatuur te wassen, dit is bijna nooit nodig. Veelal is een koude was of maximaal 30 graden meer dan voldoende. Afhankelijk van wat je gaat wassen kan je ongeveer de volgende temperaturen en wasprogramma’s aanhouden voor diverse soorten kleding wassen:

  • Blouses, overhemden en jurken: fijn wasprogramma op 30 graden of koud en met een centrifuge van maximaal 900 toeren. 
  • Spijkerbroeken: katoen wasprogramma op 40 graden en met 1200 toeren, eventueel met ‘korte stand’ aan.
  • T-shirts, hoodies, vesten, truien en hemdjes: katoen wasprogramma op 30 graden en met 1200 toeren, eventueel met ‘korte stand’ aan.
  • Wollen truien en andere kleding van wol of zijde: wol-programma op maximaal 30 graden (liefst koude stand) met maximaal 900 toeren.
  • Ondergoed en sokken: katoen wasprogramma op 40 graden en met 1200 toeren.

Heb je gezweet en zitten er zweetvlekken in je kleding of ruikt het enorm naar zweet? Voeg dan een beetje Biotex toe aan de was om dit te verwijderen.

Welk wasmiddel voor kleding wassen

Qua wasmiddel zit je het beste met vloeibaar wasmiddel, dit geeft het beste resultaat. Je kleding blijft er mooier van en ook de kleur blijft beter behouden. De volgende wasmiddellen raden wij aan om verschillende soorten kleding te wassen:

Wasverzachter heb je in principe niet nodig als je met vloeibaar wasmiddel wast, maar mocht dit je voorkeur hebben, dan kan je dit toch toevoegen. Eventueel kan je ook een scheutje natuurazijn toevoegen. Dit werkt vaak net zo goed en reinigt tevens je wasmachine.

Menu