Als je wilt dat je schoenen lang meegaan is een goede poetsbeurt op zijn tijd het minste dat je kan doen. Je schoenen poetsen klinkt soms als een heel werk, maar duurt gelukkig niet al te lang. Wel kunnen er wat verschillen zitten tussen bepaalde schoenen en materialen. In dit artikel leggen we je alles uit over het poetsen van schoenen en hoe je dit moet aanpakken.

Hoe vaak je moet je schoenen poetsen?

schoenen poetsen

Hoe vaak je schoenen moet poetsen is afhankelijk van het type schoenen dat je draagt. De ene stof wordt eerder vies dan de andere stof. Als vuistregel kan je aanhouden dat je een of twee keer per maand je schoenen moet poetsen. Zijn ze heel vies geworden, bijvoorbeeld door zand, modder of ander vuil, dan is het verstandig ze direct te poetsen. Zo voorkom je dat het gaat intrekken.

Hoe moet je leren schoenen poetsen?

Leren schoenen poetsen is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als het gaat over schoenen poetsen. Niet gek, dit is ook de echte manier van schoenen poetsen. Andere schoenen zijn vaak eerder een kwestie van schoonmaken. Leren schoenen poetsen doe je als volgt:

  1. Leg een handdoek of oude krant op tafel of het oppervlakte waar je te werk gaat;
  2. Verwijder de veters van de schoenen en leg deze in een sopje;
  3. Borstel met een speciale reinigingsborstel stof en vuil weg;
  4. Doe wat schoensmeer met de juiste kleur op een katoenen doek en wrijf dit met cirkelvormige bewegingen op de schoen;
  5. Laat de leren schoenen zo’n 15 minuten drogen;
  6. Herhaal stap 4 en 5;
  7. Wrijf met een borstel van paardenhaar over de schoenen om overtollig smeer te verwijderen en een egaler resultaat te krijgen;
  8. Wrijf met een schone, katoenen doek over de schoen om ze weer te laten glimmen, je bent dan klaar met je leren schoenen poetsen!

Hoe moet je suède schoenen schoonmaken?

Suède schoenen zijn prachtig, maar niet altijd ideaal in Nederland. Met ons heerlijk wisselende weer kunnen zo snel vies worden. Gelukkig is hier wat aan te doen en zijn ook suède schoenen weer prima schoon te maken.

Om je suède schoenen schoon te maken neem je eerst wat oud brood of een gummetje om vetvlekken te verwijderen. Borstel met het droge, oude brood of de gum over de vlek en deze zal vanzelf verdwijnen. Vervolgens stoom je de schoen door deze boven een pan met kokend water te houden. Laat ze drogen en borstel ze vervolgens met een suède borsteltje om ze waar zachter te maken. Dit kan je ook doen als de schoenen nat zijn, bijvoorbeeld door de regen. Borstel hierbij altijd in dezelfde richting. Je zal zien dat je suède schoenen weer prachtig opdrogen en zacht zijn. 

Hoe moet je stoffen schoenen schoonmaken?

Evenals suède schoenen, kunnen ook stoffen schoenen snel vies worden en zijn ze na verloop van tijd lastiger schoon te maken. Belangrijk bij stoffen schoenen is om ze nooit in de wasmachine te gooien. Vaak lost de lijm op, waardoor je de schoenen weg kan gooien. Ze vallen dan namelijk uit elkaar. Je stoffen schoenen schoonmaken doe je dus altijd met de hand.

Hiervoor neem je een zachte, schone doek en hiermee veeg je het losse vuil weg. Vervolgens ga je ingetrokken vlekken behandelen. Maak hiervoor een oude tandenborstel nat met warm water en doe hier wat afwasmiddel op. Vervolgens schrob je over de vlek in een cirkelvormige beweging. Doe dit net zolang totdat de vlek weg is. Vervolgens maak je de schoen droog met een zachte doek en laat je de stoffen schoenen drogen. Zo zijn ze weer klaar voor gebruik!

Hoe moet je witte schoenen poetsen?

Witte schoenen vergen vaak wat extra aandacht. Zeker als je mooie witte sneakers hebt, wil je deze zo lang mogelijk strak wit houden. Helaas kunnen er snel krasjes, beschadigingen of verkleuringen optreden. Je witte schoenen echt weer laten stralen doe je dan ook met tandpasta en wat afwasmiddel.

Witte sneakers poetsen met tandpasta

Om je witte sneakers te poetsen meng je wat afwasmiddel met warm water. Vervolgens breng je dit op je schoenen aan met een tandenborstel. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen. Pak steeds een klein oppervlakte per keer. Als je de hele schoen gehad hebt, haal je het water en schuim weg met een afdroogdoek of zachte handdoek.

Hierna doe je een klein beetje tandpasta op de tandenborstel. Hiermee maak je wederom dezelfde bewegingen, totdat je de hele schoen gehad hebt. Verwijder dit wederom met de handdoek en laat je schoenen drogen. Na een paar uur stralen je sneakers weer als vanouds!

Menu