Wanneer je een PVC vloer hebt liggen wil je ervoor zorgen dat deze zo lang mogelijk mee gaat en natuurlijk dat deze mooi blijft. Op de juiste manier de PVC vloer schoonmaken is hierbij van cruciaal belang. Door regelmatig de vloer goed te onderhouden en schoon te maken zal deze er mooi uit blijven zien en langer meegaan. Wij leggen je uit hoe je dit zo optimaal mogelijk doet.

Wat heb je nodig om een PVC vloer schoon te maken?

PVC vloer schoonmaken

Om een PVC vloer schoon te maken heb je niet veel nodig. Deze vloeren zijn niet onderhoudsintensief en kunnen goed tegen water. Wel moet je opletten met bijtende, veelgebruikte schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de beschermlaag aantasten. Voor het schoonmaken van een PVC vloer heb je enkel het volgende nodig:

Welke schoonmaakproducten kan je beter vermijden bij een PVC vloer

Veelgebruikte schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger, groene zeep, ammoniak en andere bijtende schoonmaakproducten kan je beter vermijden bij de PVC vloer schoonmaken. Deze middelen kunnen de vloer namelijk op meerdere manieren aantasten. Zo kan de beschermlaag worden aangestast, kunnen er doffe vlekken ontstaan of blijven er strepen achter na het schoonmaken.

Voorkom naast deze middelen ook heet water en gebruik ook geen stoomreiniger om de vloer mee schoon te maken. De warmte hiervan kan ook zorgen voor beschadigingen aan de vloer. Gebruik het liefst gewoon wat lauwwarm water en als de vloer echt heel vies is bij voorkeur een scheutje HG PVC reiniger. Als je dit niet in huis hebt kan een scheutje schoonmaakazijn ook als alternatief, maar dit is wel iets minder geschikt.

De PVC vloer schoonmaken: stap voor stap

Mooi schoongemaakte PVC vloer Als je de juiste spullen in huis hebt dan ben je klaar om te beginnen met de PVC vloer schoonmaken. Vaak ben je hier, afhankelijk van hoe groot de vloer is, met een halfuurtje wel mee klaar. De PVC vloer schoonmaken doe je als volgt:

 1. Ruim de kamer goed op en verwijder rondslingerende spullen van de vloer.
 2. Stofzuig de PVC vloer grondig met de borstelstand, ook randjes, hoekjes en andere lastige punten. Zorg ervoor dat al het zand en ander vuil verwijderd is, zodat je hier niet overhoopt krassen mee maakt.
 3. Doe wat lauwwarm water in de emmer of teil en voeg hier eventueel wat HG PVC reiniger aan toe om er een sopje van te maken.
 4. Dweil de vloer zigzaggend met een zachte dweil. Zorg ervoor dat je met de nerf van de vloer meedweilt om ervoor te zorgen dat je ook de richels goed meeneemt. Neem ook alle hoekjes van de ruimte goed mee om een egaal resultaat te krijgen. Spoel de dweil daarnaast regelmatig uit en wring deze goed uit om te veel water te voorkomen.
 5. Laat de vloer goed drogen. Zorg ervoor dat al het vocht opgedroogd is voordat je de vloer gaat gebruiken.

Tips om je PVC vloer goed te onderhouden

Als je goed zorgt voor je PVC vloer gaat deze logischerwijs langer mee. Met enige regelmaat de PVC vloer schoonmaken (eens per maand) is een goed begin, maar er zijn nog meer tips om ervoor te zorgen dat je vloer lang en mooi meegaat. Goed onderhoud is misschien nog wel belangrijker dan elke maand de PVC vloer schoonmaken. Met deze tips gaat jouw vloer nog langer mee:

 • Verwijder vlekken direct, zo voorkom je dat deze kunnen intrekken.
 • Stofzuig je PVC vloer minimaal één keer per week om stof, zand en ander vuil te verwijderen. Dit kan krassen veroorzaken op de vloer.
 • Om zand, aarde en ander vuil van buiten te verminderen op je vloer is het aan te raden goede deurmatten te gebruiken en niet met schoenen eroverheen te lopen.
 • Gebruik beschermviltjes onder stoelpoten en leg vloeronderleggers onder stoelen met wieltjes.
 • Plaats een mooi vloerkleed of een mat op plekken waar de belasting het grootst is, bijvoorbeeld onder de eettafel of rond de bank.
 • Breng om de zoveel jaar een nieuw beschermlaagje aan. Bij goed onderhoud is dit niet per se nodig, maar zo weet je wel dat de vloer weer optimaal beschermd is.
Menu