Een kamer of het huis opruimen. Bijna niemand heeft er ooit zin in. Toch moet het eens in de zoveel tijd wel gebeuren om het zo leefbaar mogelijk te houden. Gelukkig hoeft opruimen niet lang te duren en kan je het goed combineren met andere huishoudklusjes, zoals stofzuigen of de slaapkamer schoonmaken. Wist je dat regelmatig opruimen zelf redelijk wat voordelen heeft. Wij leggen je ze uit en natuurlijk hoe je dit klusje zo goed mogelijk kan aanpakken!

Waarom is opruimen belangrijk?

opruimen

Opruimen is om tal van reden belangrijk om regelmatig te doen. Zowel voor jezelf als voor anderen. Allereerst zorg je voor een stuk meer rust in huis. Ben je thuis veel gestresst? Grote kans dat het komt doordat het rommeltje is. Goed opruimen vermindert bijna direct onrust. Dit heeft weer invloed op je gemoedstoestand. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

stress van opruimen Het opruimen en schoonmaken zelf zorgt direct voor wat extra lichaamsbeweging, wat ook weer tal van voordelen met zich meebrengt. Verder zorgt minder rommel voor een gezondere omgeving. Bacteriën en ongedierte krijgen minder de kans om zich te verspreiden en dit draagt direct weer bij aan je gezondheid en die van andere mensen in het huishouden.

Tot slot zorgt regelmatig opruimen ervoor dat je een stuk beter uitrust, het een stuk gezelliger en huiselijker wordt en het zorgt voor meer creativiteit. Dit alles draagt bij aan een hoger geluksgevoel. Kortom, geen enkele reden meer om het opruimen uit te stellen en direct aan de slag te gaan!

Waar begin je met opruimen?

Vaak de eerste vraag die mensen stellen als ze gaan beginnen met opruimen: waar begin je? Een goede vraag met eigenlijk een heel logisch antwoord: de plek waar je het meeste bent. Veelal is dit de woonkamer, maar misschien in jouw geval wel de slaapkamer, werkkamer, keuken of eetkamer. Kies een plek in huis waar je het meeste bent of waar het meeste gebruikt van wordt gemaakt. Hier beginnen heeft de grootste impact en motiveert je gelijk om ook andere plekken aan te pakken.

Hoe pak je het opruimen aan

Opruimen klinkt soms als een zware klus, maar gelukkig is het redelijk makkelijk om hiermee te beginnen. Kleine stapjes maken groot werk en het weggooien of opruimen van een item in een kast is vaak de eerste. Belangrijk is door te blijven gaan en niet alles in één keer te willen doen. Daarnaast kan je het jezelf makkelijk maken. Is je kopje koffie leeg? Breng deze dan gelijk naar de keuken om af te wassen of stop deze in de vaatwasser. Zo hoef je dit later niet alsnog te doen. 

Wij geven je nog een aantal tips om te beginnen met opruimen en leggen je uit hoe je zorgt dat je altijd een schoon en opgeruimd huis hebt!

Tips om te beginnen met opruimen

  1. kleding opruimen Gooi weg wat je niet gebruikt: kom je telkens hetzelfde tegen tijdens het opruimen, maand na maand en jaar na jaar, dan is de kans groot dat je dit net zo goed weg kan doen. Daarmee maak je weer ruimte om dat wat je wel gebruikt netjes op te ruimen.
  2. Zorg voor een vaste structuur en organisatie in alles wat je doet. De boekenkast sorteer je op alfabetische volgorde, kleur of grootte, net wat je mooier vindt. Zorg ervoor dat je, je hier aan blijft houden. Hetzelfde geldt voor hoe je de keuken indeelt of waar de afstandsbedieningen liggen.
  3. Zorg voor voldoende opbergruimte, het liefst uit het zicht. Een kast met dichte deuren oogt veel geordender dan dat je alles erin ziet.
  4. Begin klein, vandaag de koffietafel, morgen de eettafel en overmorgen het bureau en de laatjes.
  5. Verdeel en heers, laat iedereen verantwoordelijk zijn voor zijn of haar eigen deel. Doe je dit niet of verslonst iemand, dan hangen hier consequenties aan. Doet iedereen wel zijn of haar taak, dan staat er natuurlijk een beloning tegenover. Zo ga je echt als team aan de slag.
  6. Van uitstel komt afstel, doe kleine taakjes direct en laat het niet liggen. Neem het voorbeeld van het koffiekopje, maar ook propjes, aantekeningen of verpakkingen.
  7. Zorg voor voldoende wasmanden, zodat je alles goed kan scheiden wat waar in moet.
  8. Eigenlijk net als tip 1, maar met kleding. Doe 2 keer per jaar een volledige check van je kledingkast. Kom je erachter dat je iets al 6 maanden niet gedragen hebt, dan komt het in de gevarenzone. Nog eens 6 maanden niet dragen betekent dat het weg moet.

Opruimen met Marie Kondo

De meest bekende schoonmaakgoeroe ter wereld is misschien wel Marie Kondo, beter bekend als KonMari. Deze Japanse auteur is revolutionair in haar opruimmethodes en is zelfs consultant op het gebied van opruimen en schoonmaken. Haar meest bekende boek, Opgeruimd!, is wereldwijd al meer dan 2 miljoen keer verkocht in meer dan 30 landen. In het Engels heet het boek The Life-Changing Magic of Tidying up en dat dekt de lading misschien nog wel beter dan de Nederlandse titel. Met haar methode heb je bijna gegarandeerd altijd een schoon en opgeruimd huis!

Menu