Kaarsen, in menig huishouden gaan ze dagelijks aan. Ze geven een heerlijk ontspannen, warme en gezellige sfeer, maar brengen ook een bepaalde rust en kalmte met zich mee. Minder leuk is het als de kaarsen flink beginnen te druppen en er kaarsvet op plekken komt waar je dit liever niet hebt. Je wilt natuurlijk niet dat er blijvende vlekken of schade ontstaat, dus moet je het gedruppelde kaarsvet verwijderen. Wij geven je de handigste tips voor het verwijderen van kaarsvet van verschillende soorten oppervlakte! 

Moet je kaarsvet direct verwijderen?

Kaarsvet verwijderen

Dit is afhankelijk van het materiaal. Komt het kaarsvet terecht op bijvoorbeeld een (tafel)kleed, vloerbedekking of bank, dan is het verstandig dit zo snel mogelijk te verwijderen. Dit is het geval bij de meeste stoffen, inclusief leer, het geval. Kaarsvet trekt namelijk direct in stof en dit kan vervelende en vooral lelijke vlekken achterlaten.

Bij veel andere materialen, zoals een houten tv-meubel of eettafel, is het beter om het vet te laten stollen voordat je dit gaat verwijderen. Gestold kaarsvet verwijderen is namelijk een stuk makkelijker te doen dan als dit nog vloeibaar is. Soms moet je hier een nachtje voor wachten om het echt goed te laten stollen. Daarna is het een kwestie van wegschrapen met een pasje of ander plastic voorwerp, zoals een spatel of deegsnijder. Voorkom scherpe materialen om krassen te voorkomen. 

Wees je bewust van het oppervlakte

Elk oppervlakte is anders en moet je dus net weer iets anders schoonmaken om vlekken en eventuele schade te voorkomen. Harde materialen zoals hout, plastic, glas en metaal moeten weer anders worden schoongemaakt dan zachte materialen. Wees je er in ieder geval van bewust dat, ongeacht het materiaal, kaarsvet verwijderen relatief eenvoudig is en bijna altijd volledig weg te halen is zonder zichtbare plekken. Gebruik dan ook nooit te ruwe of scherpe materialen, zoals een metalen krabber, schuurpapier of staaldraad.

Eenvoudig, stap voor stap kaarsvet verwijderen

Kaarsvet op hout Kaarsvet verwijderen is met dit stappenplan vaak heel eenvoudig te doen. Voor de meeste materialen en plekken is dit mogelijk. De enige dingen die je nodig hebt zijn een pasje of ander plastic voorwerp dat redelijk dun is, wat keukenpapier en een föhn. Stap voor stap je kaarsvet verwijderen doe je zo:

  1. Laat het kaarsvet goed stollen, wacht het liefst een nachtje
  2. Schraap met het pasje of plastic voorwerp voorzichtig het kaarsvet weg tot enkel het meest hardnekkige vet overblijft
  3. Leg wat keukenpapier op het kaarsvet, het liefst 2 of 3 velletjes dik, en leg dit met iets zwaars op de puntjes vast. Op die manier waaien de velletjes niet weg in de volgende stap
  4. Neem de föhn en richt deze op een goede, warme stand op het papier. Dit zorgt ervoor dat het kaarsvet weer vloeibaar wordt en dit wordt dan direct opgenomen in het keukenpapier
    1. Je kan hiervoor ook een strijkijzer gebruiken, mochten de vlekken moeilijk loskomen. Zorg er wel voor dat deze op de laagste stand staat en met de stoomstand uit!
  5. Neem met een velletje schoon keukenpapier het oppervlakte nog een keer goed af, zo neem je ook de laatste restjes mee. 

In principe werkt bovenstaande methode voor de meeste oppervlaktes en materialen, maar soms moet je nog net iets meer doen of het juist net wat anders aanpakken. Wij hebben nog een paar materialen voor je op een rij.

Gladde en glimmende oppervlaktes zoals glas en metaal

Het kaarsvet verwijderen alleen is bij gladde en glimmende oppervlaktes vaak niet voldoende. De kaarsvet vlekken kunnen strepen achterlaten en dit is geen mooi gezicht. Het makkelijkst is om de oppervlakte dan ook direct helemaal schoon te maken en wat ontvetter te gebruiken samen met een microvezeldoek. Natuurlijk kan je er bij spiegels bijvoorbeeld ook voor kiezen om direct de hele spiegel schoon te maken.

Tafelkleden, kleding, dekens en ander textiel

Kaarsvet op kleding Kaarsvet van textiel verwijderen is relatief eenvoudig. De methode met de föhn of het strijkijzer werkt erg goed, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het gewoon in de wasmachine te gooien. Met name je kleding wassen is vaak makkelijker, omdat je dit toch al hebt aangehad. Zorg er wel voor dat als je textiel gaat wassen, je eerst het kaarsvet hebt laten stollen en zoveel mogelijk hebt weggeschraapt. Je wil niet dat het kaarsvet in de wasmachine gaat smelten.

Banken, tapijt en andere grote, stoffen oppervlaktes

Komt het kaarsvet terecht op een groter stoffen oppervlakte? Dan is wassen soms niet geheel voor de hand liggend. Daarnaast moet je bij deze oppervlaktes het liefst zo snel mogelijk verwijderen. Doe dit met wat keukenpapier. Vervolgens kan je de vlek op een ‘normale’ manier uit de bank halen. Je kan er ook voor kiezen je bank te reinigen

Is de vlek wel al gestold? Schraap deze dan voorzichtig weg en hanteer bovenstaande methode met föhn en keukenpapier. Zorg er wel voor dat je het oppervlak rond de vlek wat vochtig maakt. Wrijf vervolgens schoon met keukenpapier totdat de vlek weg is. Op die manier kan je gemakkelijk gestold kaarsvet verwijderen van een stoffen oppervlakte.

Menu