Een televisie is één van de meest gebruikte objecten in huis en vaak één van de duurdere objecten die er staat. Logisch dus dat je een tv schoonmaken met beleid doet om te voorkomen dat er eventuele beschadigingen ontstaan. Natuurlijk wil je stof en eventuele vlekken wel verwijderen voor nog meer kijkplezier. In dit artikel leggen we je dan ook precies uit hoe je een tv moet schoonmaken. Zowel het scherm als de buitenkant. Hiermee kijk jij binnenkort weer naar een stof- en vlekvrij scherm!

Wat heb je nodig om een tv schoon te maken?

Het scherm van de tv schoonmaken

Om een tv schoon te maken heb je niet veel nodig. Online zijn er tal van adviezen te vinden. Van allerlei soorten doekjes tot sprays en gels. Ook in de winkel kom je veel producten tegen die je een schone tv beloven.

Voor schoonmaken van het tv en het tv scherm heb je echter maar weinig nodig. Met deze producten zorg je ervoor dat het scherm zo weer stof- en vetvrij is. Een microvezeldoekje met wat water is eigenlijk altijd wel voldoende om ervoor te zorgen dat je tv scherm weer helemaal schoon is. Allerlei soorten schoonmaakmiddelen zijn dus niet nodig.

Waarom geen speciale producten voor het schoonmaken van de tv?

Waarom speciale producten niet per se aan te raden zijn bij het schoonmaken van de tv is dat de werking vaak niet optimaal is. Sterker nog, sommige beschrijvingen hoe een product gebruikt moet kunnen schade aanbrengen. Uit onderzoek van De Consumentenbond blijkt dat zowel doekjes, sprays, gels en foams niet het meest optimale resultaat geven. Hierbij zijn er 18 schoonmaakmiddelen getest.

Sommige van deze producten raden aan om het schoonmaak product direct op het scherm te spuiten. Dit kan kortsluiting veroorzaken als er druppels in de rand terecht komen. Doekjes zijn daarentegen vaak weer te klein om een geheel scherm schoon te maken.

Andere producten die je wil voorkomen zijn papieren doekjes (keukenpapier, toiletpapier, tissues, etc.), bijtende producten of producten met citroen. Deze kunnen ervoor zogen dat je scherm kapot gaat.

Hoe moet je een tv scherm schoonmaken?

Het tv scherm schoonmaken Je tv scherm schoonmaken is heel eenvoudig en kan je binnen een paar minuten al doen. Belangrijk is wel om ervoor te zorgen dat voordat je het scherm gaat schoonmaken de tv afgekoeld is. Ga het scherm dus niet schoonmaken vlak nadat je de hele avond tv hebt gekeken. Dit is niet aan te raden. 

Vanzelfsprekend moet je er ook voor zorgen dat de tv uitgeschakeld is. Hoe klein de kans in dit geval ook is, de combinatie stroom en water wil je ten alle tijde voorkomen. Het tv scherm schoonmaken doe je vervolgens als volgt:

  1. Hou het microvezeldoekje onder een lauwwarme kraan en maak deze licht vochtig.
  2. Wring het microvezeldoekje goed uit. Zorg ervoor dat er geen druppels meer uit het doekje komen, hiermee voorkom je vocht in de (rand van de) tv en eventuele waterschade.
  3. Veeg met het microvezeldoekje zacht over het scherm om deze schoon te maken. Voorkom daarbij dat je hard drukt om beschadigingen te voorkomen.

Hardnekkige vlekken op de tv schoonmaken

Heb je een hardnekkige vlek op je scherm die je niet weg krijgt met enkel een vochtig microvezeldoekje? Dan kan je een klein beetje schoonmaakazijn gebruiken. Meng één deel water met één deel schoonmaakazijn en meng dit goed. Doop het microvezeldoekje erin en wring goed uit. Wrijf vervolgens al draaiend over de vlek heen om deze te verwijderen. Druk hierbij niet te hard. Liever iets langer zacht wrijven dan dat je het scherm kapot maakt.

Als de vlek of de vlekken verwijderd zijn maak je het gehele scherm nogmaals schoon met enkel een microvezeldoekje met wat water. Hiermee voorkom je dat er azijn achterblijft op het scherm.

De buitenkant van de tv schoonmaken

Naast het schoonmaken van het scherm is de buitenkant van je tv schoonmaken ook handig om gelijk mee te pakken. Dit is vaak gemaakt van een wat harder materiaal, zoals hard plastic of metaal. Hier kan je dan ook wat minder voorzichtig mee omspringen. Zorg er echter wel voor dat er geen druppels per ongeluk op het scherm komen.

Om de buitenkant van de tv schoon te maken kan je hetzelfde doekje als voor het scherm gebruiken, eventueel met het water-azijnmengsel. Door met het microvezeldoekje over de rand van het scherm te gaan wordt deze ook weer mooi schoon.

Menu