1. Home
  2. Algemeen
  3. Strijkijzer schoonmaken en ontkalken

Strijkijzer schoonmaken en ontkalken

De was weer helemaal schoon en tijd om te strijken. Helaas kom je erachter dat deze niet schoon is. Een plakkende strijkzool, bruine vlekken of andere viezigheid, het kan allemaal. Natuurlijk wil je niet je hele was opnieuw moeten doen. Je strijkijzer schoonmaken en ontkalken is gelukkig niet ontzettend lastig om te doen. 

In dit artikel geven we je dan ook een aantal handige tips voor het ontkalken en schoonmaken van je strijkijzer. Van de onderkant (zool) tot het waterresservoir. Met deze tips is je strijkijzer zo weer klaar voor gebruik.

Verschillende manieren om de onderkant van een strijkijzer schoon te maken

Strijkijzer schoonmaken en ontkalken

Strijkijzer schoonmaken met een schone doek De onderkant van een strijkijzer kan behoorlijk vuil worden. Zeker na verloop van tijd kunnen er vieze vlekken ontstaan. Er zijn verschillende manieren om je strijkijzer schoon te maken. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een speciale strijkbout reiniger te gebruiken, maar veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen hier ook bij van dienst zijn. Zeker als je snel het strijkijzer weer nodig hebt is het vaak makkelijker om deze schoon te maken met iets wat je al in huis hebt. Je strijkijzer schoonmaken kan bijvoorbeeld met baking soda en azijn, maar ook met tandpasta en zout.

Strijkijzer schoonmaken met baking soda

Heeft je strijkijzer een stalen zool? Dan kan je deze ideaal schoonmaken maken baking soda, één van de vele handige toepassingen. Gebruik dit middel overigens niet voor ander type coatings van je strijkijzerzool, zoals teflon. Deze kunnen hierdoor beschadigd raken.

Je strijkijzer schoonmaken met baking soda doe je door het middel op een vochtige doek te strooi en daarmee de zool van het strijkijzer in te wrijven. Je kan er ook voor kiezen er eerst een pasta van te maken door baking soda op te lossen in water. Hier kan je ook eventueel een beetje azijn aan toevoegen. Vervolgens wrijf je met een zachte doek of borstel de pasta in over de coating van het strijkijzer. Laat het zo’n 20 tot 30 minuten zitten en veeg dan de coating schoon met een vochtige doek.

Strijkijzer schoonmaken met tandpasta

Vooral als de zool van je strijkijzer van aluminium is, maar ook als deze van staal is, dan kan tandpasta het redmiddel zijn. Zeker als je weinig om handen hebt verder is dit een ideaal middel. Doe een flinke dot tandpasta op de plaat en smeer dit uit met een zachte borstel of doek. Een oude tandenborstel is natuurlijk perfect. Wrijf en schrob zonder te hard te drukken over de vieze plekken totdat dit weer schoon is.

Als de plaat weer schoon is en alle vuil vlekken weg zijn verwijd je de tandpasta. Maak hiervoor een zachte doek een beetje nat. Wrijf vervolgens grondig totdat alle pasta weg is, ook uit de gaatjes. Blijft er toch wat achter in de gaatjes? Probeer dit dan te verwijderen met wattenstaafjes, eventueel een beetje vochtig gemaakt.

Strijkijzer schoonmaken met zout

De onderkant van je strijkijzer schoonmaken kan je ook met zout doen. Naast zout heb je hier ook een (oude) krant of vetvrij papier voor nodig en het liefst een katoenen doek. Om het strijkijzer schoon te maken met zout strooi je wat zout op het papier of de krant. Zet vervolgens de strijkbout aan op een lichte stand, bijvoorbeeld de wolstand. Strijk vervolgens over het papier of de krant. De combinatie van de papieren ondergrond en het zout nemen het vuil van het strijkijzer op. Als deze weer zo goed als schoon is en je geen vuile vlekken meer ziet neem je de onderkant nog even af met een katoenen doek.

Strijkijzer schoonmaken met azijn

Strijkijzer schoonmaken met azijn Azijn is nog zo’n middel dat ontzettend vaak terugkomt voor tal van huishoudklusjes, zo ook voor het schoonmaken van het strijkijzer. Hiervoor kun je witte wijnazijn of schoonmaakazijn gebruiken. Verwarm een kopje van de azijn en neem een schone doek. Dep deze in de warme azijn en wrijf dit vervolgens in op de onderkant van het strijkijzer. Zorg ervoor dat je nog een licht vochtige en schone doek erbij houdt. Hiermee kan je het vuil dat los is gekomen eenvoudig verwijderen. Herhaal totdat alles weer schoon is.

Gesmolten plastic van strijkijzer verwijderen

Gesmolten plastic op je strijkijzer is ontzettend vervelend en ook vrij ongezond. De gifstoffen die loskomen door het verhitten van het plastic zijn immers niet best om in te ademen, nog los van de stank. Plastic op je strijkijzer kan op verschillende manieren ontstaan. Denk aan het vergeten van het verwijderen van de beschermfolie of het strijken van kleding die hier niet tegen kan.

Er is gelukkig iets dat je kan doen tegen gesmolten plastic of andere kunststof op je strijkijzer. Gesmolten plastic van je strijkijzer verwijderen doe je namelijk eenvoudig met behulp van nagellakremover. Zorg ervoor dat je strijkijzer volledig is afgekoeld. Doordrenk vervolgens een zachte doek in nagellakremover. Hiermee wrijf je vervolgens over de plekken gesmolten plastic of ander kunststof totdat dit weg is. Als alles weg is maak je de onderkant van je strijkijzer nog een keer goed schoon met een vochtige zachte doek. Zo is deze weer helemaal schoon en klaar voor gebruik.

Bruine vlekken uit strijkijzer

Bruine vlekken strijkijzer Het kan zijn dat je strijkijzer nog helemaal schoon lijkt aan de onderkant, maar dat er bruine vlekken uitkomen tijdens het strijken. Ontzettend zonde, omdat deze je kleding enorm vies kunnen maken. Vaak zit dit in de gaatjes van het strijkijzer. 

Om dit te verhelpen raden we je aan om allereest de onderkant en de gaatjes schoon te maken met behulp van vetvrij papier of een oude krant en wat zout, zoals hierboven beschreven. Daarnaast raden we je ook aan om het strijkijzer te ontkalken. Eventueel kan je dan nog een keer aan de slag met zout en papier. Op die manier verwijder je de bruine vlekken uit je strijkijzer snel en eenvoudig.

Strijkijzer ontkalken

De meeste strijkijzers van tegenwoordig bevatten een waterreservoir en stoomfunctie. Helaas is het zo dat waar water is er ook kalkaanslag kan ontstaan. Merk je op een gegeven moment dat er kalkdeeltjes uit de zool van je strijkijzer komen, dan is het tijd voor het ontkalken van je strijkijzer.

Je strijkijzer ontkalken is relatief eenvoudig om te doen. Meng een kopje water met een kopje schoonmaakazijn en giet dit mengsel het het strijkijzer. Zet dan het strijkijzer aan op de hoogste stand en laat even warm worden. Als deze warm is druk je een aantal keer op de stoomknop. Zo kan het mengsel ook goed tussen de gaatjes komen. Zet je strijkijzer vervolgens uit en laat alles ruim een uur inwerken. Laat vervolgens het strijkijzer leeglopen en spoel na met schoon water. Gebruik een aantal keer de stoomfunctie om ook de gaatjes goed schoon te maken.

Menu