Welke verschillende soorten azijn zijn er

Welke verschillende soorten azijn zijn er Azijn, je kan er van alles mee en er zijn verschillende soorten. Sommige zijn voor consumptie en andere juist totaal niet. Ook op onze site hebben we het regelmatig over verschillende soorten azijn. In deze blog beantwoorden we dan ook de vraag: welke verschillen soorten azijn zijn er? 

Verschillende soorten azijn voor verschillende doeleinden

De meeste mensen kennen azijn als enerzijds om mee schoon te maken en anderzijds om mee te koken. De bekendste om mee schoon te maken is schoonmaakazijn, maar daarnaast heb je ook nog natuurazijn. Qua azijnsoorten om mee te koken is er tal van keuze. Van wijnazijn tot appelazijn en van balsamicoazijn tot rijstazijn, de keuze is enorm.

Soorten azijn om mee schoon te maken

Schoonmaakazijn en natuurazijn zijn in principe de twee soorten azijn die het meest gebruikt worden om mee schoon te maken. Andere soorten azijn kunnen in principe ook werken, maar zijn hier niet direct voor bedoeld. Vaak zijn deze soorten azijn vaak net iets duurder dan schoonmaakazijn en natuurazijn. Gebruik dus enkel deze twee om mee schoon te maken.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is de meest krachtige variant om mee schoon te maken. Deze azijn wordt dan ook niet op natuurlijke wijze gemaakt, maar chemisch. De zuurgraad van schoonmaakazijn is vrij hoog en daardoor ook niet lekker. Met schoonmaakazijn kan je onder andere vervelende geurtjes bestrijden (denk aan een zweetlucht uit kleding wassen), om mee te ontvetten of om kalkaanslag te verwijderen (zoals de waterkoker ontkalken).

Belangrijk is wel om het schoonmaken met schoonmaakazijn te beperken tot binnenshuis en niet op elk materiaal. Door de hoge zuurgraad kan natuursteen bijvoorbeeld worden beschadigd.

Natuurazijn

Natuurazijn is zoals de naam al zegt niet synthetisch geproduceerd en kan ook perfect worden gebruikt om mee schoon te maken. De variant is minder zuur dan schoonmaakazijn. Hierdoor is kans op beschadigingen door het zuur een stuk kleiner. Daarnaast wordt natuurazijn ook gebruikt als basis voor dressings door de neutralere smaak.

Vershillende soorten azijn om mee te koken

Azijn om mee te koken en voor in de keuken Naast schoonmaken is koken het populairst waar azijn voor gebruikt wordt. Hiervoor zijn er tal van soorten azijn op de markt. Je kan deze gebruiken voor allerlei soorten doeleinden. Van het maken van dressings tot het toevoegen aan gerechten voor een zuurtje, maar ook om producten in te wecken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. We nemen je mee door een aantal verschillende soorten azijn om mee te koken.

Wijnazijn

Zowel witte wijn- als rode wijnazijn zijn erg populair in de koken. Van elke soort wijn, in principe elke soort druif, kan je weer een net iets andere soort azijn maken. Deze smaakmakers zijn perfect voor in de keuken. Door de grote hoeveelheid verschillende soorten kan je er daarnaast eindeloos mee blijven variëren.

Over het algemeen is het zo dat witte wijnazijn net een tikkeltje zuurder smaakt dan rode wijnazijn. Rode wijnazijn is daarentegen weer wat steviger van smaak ten opzichte van de witte variant. Witte wijnazijn wordt dan ook vaak gebruikt om licht vlees en vis te marineren, maar ook voor het maken van sauzen en vinaigrettes. Daarnaast kan je er perfect wat bittere groentes mee bereiden, het zuurtje van de witte wijn zorgt voor een mooie balans. Rode wijnazijn zien we vooral terug in stoofpotjes, maar ook soepen en andere recepten die lang op kunnen staan. Deze azijnsoort kan ook gebruikt worden voor dressings en sauzen, vooral die wat dikker qua structuur zijn.

Rijstazijn

Een andere populaire azijnsoort, vooral voor het gebruik van Aziatische gerechten (denk aan sushi), is rijstazijn. Deze soort azijn wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt van rijst. De smaak is dan ook vrij neutraal en mild. Het kan gebruikt worden als dressing voor salades met een Aziatisch karakter. Daarnaast is het een onmisbare component bij de bereiding van sushirijst. Tot slot kan het ook gebruikt worden in roerbakgerechten.

Appelazijn

Appelazijn, ook wel appelciderazijn, is een andere azijnsoort die vrij vaak in de keuken gebruikt wordt. Deze azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. De smaak kan gerechten flink opfrissen. Naast het zurige van de azijn, zorgt het ook voor een zoetje. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor dressings en bij salades. Tot slot kan je met appelazijn ook vrij goed schoonmaken en worden vieze geurtjes verholpen.

Balsamico

Misschien wel één van de populairste en bekendste soorten azijn is balsamico of balsamico azijn. Dit neusje van de zalm qua azijnen is in principe een vorm van wijnazijn, maar het proces is veel langer. Hierdoor ontstaat de kenmerkende smaak van balsamico. De wijnazijn die van de Noord-Italiaanse druiven die voor balsamico worden gebruikt krijgt een aantal jaar rust na bereiding. Hierdoor kan de azijn mooi indikken. Dit zorgt voor de kenmerkende kleur en structuur. 10 jaar rijpen is niet uitzonderlijk voor balsamico, maar er zijn ook soorten van meer dan 100 jaar rijping. Balsamico azijn is heerlijk in tal van gerechten, zoals dressings, marinades, bij rood vlees, voor fruit, bij desserts en ga zo maar door.

Overige soorten azijn in de keuken

Naast de bekende soorten azijn die we hebben beschreven zijn er nog tal van andere soorten azijn verkrijgbaar. Van ontzettend veel producten kan je namelijk azijn maken. Een aantal andere soorten azijn zijn:

  • Sherry azijn
  • Inmaakazijn
  • Notenazijn
  • Vruchtenazijn
  • Moutazijn
  • Kruidenazijn
  • Tomatenazijn

 

Menu