1. Home
  2. Algemeen
  3. Plafond schoonmaken en reinigen

Plafond schoonmaken en reinigen

Een redelijk ondergeschoven kindje als het aankomt op huishoudklusjes, maar het plafond schoonmaken en reinigen is toch iets dat een enkele keer per jaar moet gebeuren. Zeker als je een wit plafond hebt is het nodig om deze een aantal keer in het jaar te reinigen. Op die manier blijft deze mooi wit.

Door de dagen, weken en maanden heen verzamelt er zich steeds meer vuil op het plafond. Met name als je regelmatig een kaarsje brandt of binnen rookt, dan kan het plafond behoorlijk vies worden. Daarnaast kan er ook schimmel ontstaan en vinden spinnen de hoekjes van het plafond vaak een lekkere plek om een web te maken. Hier bljft weer stof in hangen en vanzelf ziet alles er vrij smoezelig uit. Tijd dus om je plafond aan te pakken. In dit artikel leggen we je dan ook alles uit over het plafond schoonmaken en reinigen.

Hoe vaak het plafond schoonmaken?

Plafond schoonmaken en reinigen

Hoe vaak je het plafond moet schoonmaken is een beetje afhankelijk van hoe vies deze wordt. Rook je binnen, dan kan 4 keer per jaar geen kwaad. Anders is 2 keer per jaar het plafond reinigen meer dan voldoende. Het plafond schoonmaken moet je ook niet te vaak doen. Je loopt er niet op, er komen geen vetvlekken van handen en voeten op en vaak is een plafond vrij gevoelig voor schoonmaakmiddelen. Beter dus om dit niet te vaak en te intensief te doen.

Hoe maak je het plafond schoon?

Hoe je het plafond het beste schoon kan maken is vooral afhankelijk van hoe vies het plafond is. Zoals gezegd kan een plafond vrij gevoelig zijn voor (sterke) schoonmaakmiddelen. Als je deze dus zo min mogelijk nodig hebt dan scheelt dit enorm. Bij de meeste mensen zal het vaak niet meer zijn dan een paar spinnenwebben en wat stof. Licht schoonmaken is dan meer dan voldoende. Wij geven je een aantal tips voor het plafond schoonmaken. Hierbij gaan we van licht schoonmaken naar intensief het plafond reinigen.

Voordat je begint het met het plafond reinigen of schoonmaken is het aan te raden om meubels aan de kant te schuiven. Zo komt niet alles hierop terecht. Daarnaast is het makkelijk om na het plafond schoonmaken direct de rest van de kamer goed schoon ta maken. Je werkt dan mooi van boven naar beneden.

Het plafond schoonmaken met een swiffer of stofzuiger

Is je plafond bijna niet vies, dan raden we je aan om met een swiffer aan de slag te gaan. Een swiffer is net iets fijner, omdat de kans op schade kleiner is. Als je met de stofzuiger bijvoorbeeld net te hard stoot of langs de muur gaat, dan kan verf loslaten of behang beschadigen. Met een swiffer is deze kans veel kleiner. Neem eerst met een swiffer het plafond af door alle plekjes langs te gaan en het stof op te nemen en eventueel spinrag weg te halen.

Maak hierna een klein sopje van wat lauwwarm water en een klein schepje soda. Meng dit goed door en doe de juiste doek hiervoor om de swiffer. Doop de swiffer in het sopje en knijp deze goed uit. De spons moet vooral vochtig zijn en niet echt nat dat het water eraf druppelt. Neem in rechte banen, het liefst hoe het plafond geschilderd is, het plafond af met de swiffer. Doe dit lichtjes en voorzichtig om te voorkomen dat de verflaag loslaat. Laat vervolgens goed drogen en haal het laatste vuil weg met een doek. Je plafond is weer schoon!

Nicotine en rookplekken van het plafond verwijderen

Vieze vlekken op het plafond Regelmatig binnen roken of kaarsen aansteken kan nicotine en/of rookplekken veroorzaken. Deze verwijder je niet op dezelfde eenvoudige wijze als hierboven. Om deze plekken van het plafond te verwijderen moet je een sterker middel gebruiken.

Om nicotine en rookplekken van het plafond te verwijderen kan je ammoniak oplossen in wat lauwwarm water en hiermee het plafond schoonmaken. Dit werkt echter alleen als je het regelmatig doet, omdat nicotinevlekken erg snel hardnekkig zijn. Veelal is de beste oplossing om het plafond opnieuw te witten. Alleen dan wordt het echt weer strak wit.

Schimmel- en weerplekken op het plafond reinigen en schoonmaken

Schimmel- en weerplekken willen ook nog wel eens op het plafond verschijnen. Hier is gelukkig iets aan te doen. Doe een heel klein scheutje chloorbleekmiddel of bleekwater (50 cl op een liter) in een emmer en meng dit met water. Dep vervolgens op de schimmelplekken en laat dit kort inweken. Verwijder vervolgens met water en maak het plafond schoon zoals hierboven, met een klein beetje soda.

Menu