1. Home
  2. Algemeen
  3. Tapijt reinigen en schoonmaken

Tapijt reinigen en schoonmaken

Een tapijt is prachtig en voelt erg fijn aan, niet voor niets hebben veel mensen ergens in huis wel tapijt liggen. Het grootste nadeel van tapijt is echter dat er door dagelijks gebruik per ongeluk vlekken op kunnen ontstaan of dat ‘t op een andere manier vies wordt. Om deze mooi te houden moet je met enige regelmaat het tapijt reinigen en schoonmaken.

Helaas is het onderhoud van tapijt iets lastiger dan bijvoorbeeld laminaat, vinyl of PVC. Daarnaast duurt je tapijt reinigen en schoonmaken ook iets langer dan bij de andere materialen. Gelukkig zijn er goede middelen en apparaten op de markt die het een stuk makkelijker maken. Wij raden je wel aan om niet te besparen op de middelen die je gebruikt. Hoe beter de kwaliteit van de schoonmaakmiddelen, des te mooier blijft je tapijt en des te langer gaat deze mee. Lees nu alles over je tapijt reinigen en schoonmaken!

Wat heb je nodig om zelf je tapijt schoon te maken en te reinigen?

Tapijt reinigen en schoonmaken

Je tapijt reinigen en schoonmaken kan op allerlei manieren, maar wij raden aan om een tapijtreiniger aan te schaffen. Dit is de duurste oplossing, maar deze werkt wel het beste. De investering haal je er met gemak uit, omdat je tapijt aanzienlijk langer meegaat. Voor het beste gebruik van deze reinigers gebruik je een speciaal middeltje, zoals Kärcher tapijtreiniger (aanbevolen) of HG tapijtreiniger.

Het is ook mogelijk om je tapijt te reinigen met bijvoorbeeld zeep of andere schoonmaakmiddelen, waarbij je geen apparaat gebruikt. Een andere optie is een speciaal poeder dat je weer kan opzuigen. Toch zijn de resultaten hiervan vaak een stuk minder en is het ook belastender voor het tapijt. Deze slijt dan sneller en dit is niet fijn. Mocht de investering in een tapijtreiniger te hoog zijn, dan kan je ook ervoor kiezen om deze te huren. Bij de meeste bouwmarkten zit je goed om een kwalitatieve tapijtreiniger te huren.  

Een goede tapijtreiniger kopen

Er zijn verschillende soorten tapijtreinigers op de markt. Onze favoriet, die we zelf ook gebruiken, is de Kärcher SE 5.100. Een iets goedkoper en ook goed alternatief is de Kärcher SE 4001. Met beide reinigers kan je naast het tapijt reinigenook stoffen meubels schoonmaken of je matras reinigen. Wat kwalitatief mindere, maar wel stuk goedkopere reinigers zijn de Bomann Wet & Dry tapijtreiniger of de BISSELL 36988 SpotClean Proheat.

Het tapijt reinigen en schoonmaken

Tapijtreiniger Bij dit stappenplan voor het goed schoonmaken en reinigen van je tapijt gaan we ervan uit dat je een tapijtreiniger thuis hebt of deze hebt gehuurd. In principe kan je dit stappenplan gebruiken voor elk type tapijt.

Stap 1: begin met stofzuigen

De eerste stap van het tapijt schoonmaken is stofzuigen. Zorg ervoor dat je de volledige vloerbedekking goed stofzuigt. Hiermee verwijder alvast stof, haren, zand, kruimels, aarde en ander los vuil uit het tapijt. Dit maakt het reinigen later weer een stuk makkelijker.

Stap 2: maak het apparaat klaar voor gebruik

Als je het tapijt goed hebt stofgezogen is het tijd om je tapijtreiniger klaar te maken voor gebruik. Vul hiervoor het waterreservoir met lauwwarm water. Gebruik absoluut geen kokend water uit bijvoorbeeld de waterkoker, het water mag maximaal 50 graden zijn. Voeg ook de juiste hoeveelheid Kärcher tapijtreiniger toe.

Stap 3: behandel hardnekkige vlekken voor

Heb je hardnekkige vlekken in het tapijt, dan kan het geen kwaad deze van tevoren te behandelen. Op die manier komen ze er makkelijker uit als je met het apparaat aan de slag gaat. Het makkelijkst is om hiervoor wat tapijtreiniger op de vlek in te smeren met wat warm water of bruiswater.

Stap 4: het tapijt reinigen

Nadat het apparaat gevuld is met water en tapijtreiniger en eventuele vlekken zijn voorbehandeld, kan je aan de slag met het daadwerkelijk reinigen van het tapijt. Om ervoor te zorgen dat je geen enkel stuk mist is het makkelijkst om eerst in verticale en vervolgens in horizontale banen te werken. Ga niet te snel, maar maak op een rustig tempo de bewegingen. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Stap 5: het opzuigen van water

Als het hele tapijt is behandeld en je elke vezel goed hebt schoongemaakt is het tijd om het tapijt te zuigen. Gebruik hiervoor de zuigfunctie op het apparaat en maak wederom verticale en horizontale banen. Maak wederom langzame bewegingen. Zo verwijder je zoveel mogelijk water uit het tapijt en droogt deze sneller. Dit zorgt er ook voor dat het resultaat schoner en mooier is.

Stap 6: het vuile water weggooien

Als het tapijt gezogen is kan je het apparaat uitzetten. Leeg vervolgens de opvangbak. Het makkelijkst is om dit in het toilet weg te gooien. Je kan het dan direct doorspoelen.

Stap 7: het tapijt laten drogen

Na het tapijt reinigen is het tijd om deze te laten drogen. Als je het tapijt hebt gezogen duurt dit een stuk minder lang dan als je deze volledig zelf laat drogen. Geef het tapijt goed de tijd om te drogen en voorkom dat je er in de tussentijd overheen loopt of dat je meubels alvast op de juiste plek zet. Doe dit pas als het tapijt volledig is opgedroogd, omdat je anders je eigen werk teniet doet.

Direct vlekken uit het tapijt verwijderen

Ontstaat er een vlek op het tapijt, maar heb je op dat moment geen tijd om het hele tapijt schoon te maken of is dat teveel moeite? Zorg er dan voor dat je direct de vlek vast behandelt. Gebruik wat bruisend mineraalwater en wat groene zeep. Dep dit zo snel mogelijk in op de vlek en neem vervolgens af met een natte doek. Herhaal dit totdat de vlek zoveel mogelijk weg is. Mocht je op een later moment het tapijt reinigen, dan zal dit een stuk makkelijker gaan en is de vlek eerder volledig weg.

Menu