Een radiator is een ware stofvanger. De radiator schoonmaken is dan ook iets dat met enige regelmaat moet gebeuren. Er zijn meerdere redenen dat je met regelmaat de radiator stofvrij moet maken. Allereerst voor de gezondheid. Veel stof kan op de longen slaan en zorgen voor een benauwd gevoel. Daarnaast heeft een stoffige verwarming een slechter rendement. Deze werkt dan minder en verwarmt dus minder goed. Wij leggen je alles uit over de radiator schoonmaken!

Hoe vaak maak je radiatoren schoon?

radiator schoonmaken huishoudklusjes.nl

Doordat een radiator zo’n enorme stofvanger is, is het goed om deze wekelijks, maar in ieder geval maandelijks even af te nemen. Zo wordt de rest van de kamer ook minder snel stoffig. De radiator even stofzuigen of afnemen met een doekje is dus perfect om op te nemen in je standaard schoonmaakroutine

De grote schoonmaak van de radiatoren, waarbij je echt goed schoon gaat maken tussen de verwarmingselementen, doe je ongeveer eens per kwartaal of half jaar. Dit is vooral afhankelijk van hoe snel je huis stoffig wordt. Veel mensen kiezen ervoor om aan het begin en einde van de lente en/of zomer de verwarming schoon te maken. Zo is het wel warm in huis, maar krijgen ze ook regelmatig een schoonmaakbeurt. De winter is vaak een minder moment, omdat het dan flink kouder wordt in huis. De verwarming moet uit tijdens het schoonmaken, dus het kan dan behoorlijk koud worden in huis.

Wat heb je nodig om de radiator schoon te maken?

Als je de radiator gaat schoonmaken is het van belang om zachte middelen te gebruiken. Denk hierbij aan groene zeep in plaats van schuurmiddel en een zachte doek in plaats van een schuursponsje. Bijtende of schurende producten kunnen de radiator namelijk gemakkelijk aantasten. De volgende producten heb je nodig bij het schoonmaken van de radiator:

 • Stofzuiger en/of föhn
 • Groene zeep
 • Warm water
 • Emmer
 • Plumeau of stofdoek
 • Schoonmaakdoekje of microvezeldoek
 • Droge, zachte doek

De radiator schoonmaken

Nu je klaar bent om de radiator schoon te maken, nemen we je er stap voor stap in mee. Met onderstaande stappen is de radiator schoonmaken zo gedaan en is deze weer stofvrij. De radiator schoonmaken doe je zo:

 1. Zet de radiator uit en laat deze even afkoelen om veilig te werk te gaan;
 2. Stofzuig de radiator op de sterkste stand om zoveel mogelijk stof vast weg te zuigen;
 3. Neem een föhn en blaas daarmee zoveel mogelijk achtergebleven stof uit de binnenkant;
 4. Neem een plumeau of wikkel een stofdoek om een dunne, lange stok en verwijder hiermee het laatste stof tussen de verwarmingselementen;
 5. Maak een klein sopje van wat groene zeep en warm water;
 6. Leg een handdoek onder de verwarming om water op te vangen;
 7. Neem met een doekje de buitenkant van de verwarming en zoveel mogelijk van de binnenkant af met de doek;
 8. Droog de radiator met een droge, zachte doek;
 9. Controleer of er nog weggeblazen stof om de radiator heen ligt en stofzuig dit weg;
 10. Zet de verwarming weer aan en geniet van een schone verwarming.

Waarom moet je de radiator stofvrij maken?

De radiator schoonmaken en stofvrij maken doe je om twee redenen. Allereerst om een stuk minder stof in te ademen, voor je gezondheid dus. Ten tweede zodat de verwarming optimaal rendeert en dus zo goed mogelijk warmte afgeeft.

Hoe verwijder je hardnekkige vlekken van de radiator?

Hardnekkige vlekken van de radiator verwijder je eenvoudig met een speciale reinigingsspray voor radiatoren. Deze bijt niet en laat geen krassen achter. Even aanbrengen met een zachte spons of doek, laten intrekken en met een schoon, zacht doekje weer weghalen.

Hoe maak je een vergeelde radiator schoon?

Een vergeelde radiator schoonmaken kan erg lastig zijn. Gebruik een speciale reinigingsspray voor radiatoren op de gehele radiator. Een andere, makkelijkere optie is de radiator verven. Maak hiervoor eerst de radiator volledig schoon en stofvrij en verf hem vervolgens weer wit (of andere kleur).

Menu