Deuren gebruik je bijna dagelijks en ze kunnen behoorlijk snel vies worden, met name aan de onderkant. Zo af en toe de deuren schoonmaken zorgt ervoor dat ze er mooi en fris uit blijven zien. Gelukkig is dit een vrij gemakkelijk en simpel klusje dat je zo gedaan hebt. 

Heb je vergeelde deuren? Dan kan het wat lastiger zijn, maar ook dat leggen we je uit. Natuurlijk gaan we ook in op verschillende soorten materialen voor deuren. Alles over deuren schoonmaken leggen we je in dit artikel uit!

Hoe vaak de deuren schoonmaken?

Deuren schoonmaken

In principe hoef je deuren niet wekelijks schoon te maken. Eens in het kwartaal of eens per halfjaar is voldoende. Dit kan echter wel afhankelijk zijn van het soort materiaal. Op bijvoorbeeld glazen deuren zie je eerder afdrukken zitten. Eens per maand kan dan beter zijn voor een frissere aanblik. Hoewel je als vuistregel dus een per 3 of 6 maanden kan aanhouden, is dit behoorlijk afhankelijk van hoe snel deze vies wordt.

Verschillende soorten deuren schoonmaken

Schoonmaken van een houten deur Deuren komen in verschillende materialen en soorten. Zo heb je kunststof deuren, maar ook deuren van hout of glas. Daarnaast kan de deur hoogglans zijn of bijvoorbeeld geverfd. Dit heeft elk hun eigen instructies. Gebruik je bijvoorbeeld te bijtende middelen bij een geverfde deur, dan kan de verf afbladderen. Heb je een glazen deur, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze niet dof is. Voor elk materiaal heb je dus net wat andere instructies.

Kunststof deuren schoonmaken

Een kunststof deur is relatief eenvoudig schoon te maken. Deze deuren zijn goed bestand tegen verschillende invloeden en hoeven daardoor niet heel vaak te worden schoongemaakt en onderhouden. Als je dit gaat doen is het als eerste belangrijk om het loszittende vuil weg te halen. Doe dit door met een tuinslang of wat water uit een emmer dit weg te halen. Gebruik eventueel een zacht sponsje om het makkelijker te maken (geen schuursponsje).

Als het loszittende vuil weg is maak je een sopje van allesreiniger of afwasmiddel. Maak hier de deur mee schoon. Gebruik hier een microvezeldoek voor, maar let op dat je met de vezel mee wrijft. Tot slot spoel je alles netjes af met een zachte, schone spons en je kunststof deur is weer in tiptop staat.

Geverfde deuren schoonmaken

Geverfde deuren zijn relatief eenvoudig schoon te maken. Dit kan je vaak gemakkelijk doen met behulp van wat Dasty of vloeibare groene zeep en een zachte doek of spons. Spuit dit in of maak een sopje ervan met wat lauwwarm water. Wrijf dit goed in op de deur. Laat het een seconde of 15 intrekken en neem dan de deur af met een zachte doek. Wrijf nog even goed na met een theedoek en je geverfde deuren staan er weer strak bij.

Glazen deuren schoonmaken

Hoewel veel deuren een raampje erin hebben zitten, zijn er ook deuren die volledig van glas zijn. Voor beide gelden dezelfde instructies om een streeploos en blinkend resultaat te krijgen. Het makkelijkst is om met ontvetter of afwasmiddel te werken. Wrijf het glas goed in met een zachte doek, laat het even intrekken. Goed afnemen met een microvezeldoek en het glas ziet er weer schitterend uit.

Wil je helemaal een mooi resultaat? Lees dan een onze tips over het schoonmaken van een spiegel of de ramen lappen voor nog meer tips hoe je een schitterend, streeploos resultaat kan krijgen met glas.

Houten deuren schoonmaken

Houten deuren klinken soms wat lastig, maar zijn relatief eenvoudig schoon te maken. Begin hiervoor met het verwijderen van los vuil op en rond de deur, bijvoorbeeld met een stofdoek. Vervolgens maak je met wat mild afwasmiddel een klein sopje en dit wrijf je over de deur met een zachte spons. Maak dit direct erna schoon met een zachte doek en je deuren zien er weer prachtig uit. Is je deur niet egaal glad? Let dan goed op de naadjes en gleufjes en voorkom dat zich hier vocht ophoopt.

Hoogglans deuren schoonmaken

Hoogglans is schitterend, maar kan ook snel strepen en vlekken laten zien. Toch is het relatief goed te doen om dit weer schoon en streeploos te maken. Hiervoor gebruik je wat afwasmiddel en een zachte doek. Wrijf het sopje met ronddraaiende bewegingen in om strepen te voorkomen. Vervolgens neem je een zachte, katoenen doek om in dezelfde beweging alles weer droog te maken. Voorkom schuursponsje, schuurmiddel of andere bijtende middelen. Dit kan krassen veroorzaken.

Vergeelde deuren schoonmaken

Vergeelde deuren zien er niet uit en kunnen een enorme doorn in het oog zijn. Dit kan in de loop der tijd gebeuren door rookaanslag. Kom je bijvoorbeeld in een nieuwe woning te wonen en zijn de deuren geel? Dan is het tijd om aan de slag te gaan en deze weer mooi schoon te krijgen. Dit doe je als volgt:

  1. Maak een sopje van wat ammoniak en lauwwarm water.
  2. Neem een spons of zachte doek en doe deze in het sopje.
  3. Neem de deuren van onder naar boven grondig af.
  4. Maak een emmertje water en neem een schone doek om het sopje met ammoniak af te nemen.
  5. Droog de deur met een droge theedoek.
  6. Bij hardnekkige aanslag kan het nodig zijn om deze stappen een aantal keer te herhalen.
Menu