1. Home
 2. Algemeen
 3. Houten vloer schoonmaken

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer is prachtig om te hebben. Om hier zo lang mogelijk van te genieten zal je deze regelmatig moeten reinigen en de houten vloer schoonmaken. 

Door regelmatig je houten vloer te reinigen en schoon te maken blijft de vloer in goede conditie. Dit zorgt er niet alleen voor dat deze er beter uit blijft zien, maar ook dat deze langer meegaat. Je houten vloer schoonmaken is gelukkig helemaal niet zo lastig. Doe je dit regelmatig, dan kan je nog (tientallen) jaren genieten van jouw houten vloer. We leggen je in dit artikel alles uit over het goed onderhouden van je houten vloer!

Hoe vaak moet je een houten vloer schoonmaken en reinigen?

Houten vloer schoonmaken

Elke vloer wordt na verloop van tijd vies, hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Het is logisch dat er meer over een vloer in de gang of woonkamer wordt gelopen dan over een houten vloer in bijvoorbeeld een hobbykamer. 

Het is aan te raden om in ieder geval wekelijks de houten vloer te stofzuigen (met een zachte borstel) of te vegen met een zachte bezem. Dit kan je doen als onderdeel van je wekelijkse schoonmaakklusjes. Op die manier zorg je ervoor dat zand en ander vuil minder snel gaat krassen.

Een uitgebreidere schoonmaakbeurt, waarbij je ook de vloer dweilt, raden we aan om eens in de twee weken of maand te doen. Oop die manier blijft de vloer in topconditie.

Let op: een houten vloer is geen laminaat, maar parket. De planken zijn van écht hout.

Hoe moet je een houten vloer schoonmaken?

Voor je begint met de houten vloer schoonmaken is het belangrijk om te weten hoe de vloer bewerkt is. Je houten vloer kan onbewerkt zijn, maar kan ook gelakt, geolied of met was bewerkt zijn. Dit is belangrijk om te weten, omdat elke manier van bewerking een net iets andere aanpakt vraagt. 

Wat wel gelijk is bij elk type vloer is dat je begint met het stofzuigen van de houten vloer. Voordat je andere handelingen gaat verrichten is het belangrijk stof, zand en ander vuil op te zuigen. Het begin van je houten vloer schoonmaken is dus grondig stofzuigen.

Een geoliede houten vloer schoonmaken

Houten vloer schoonmaken met een dweil De meeste houten vloeren zijn geolied, gezeept of gewaxt. Vandaar dat we beginnen met het schoonmaken van dit type houten vloer. Voor dit type vloer raden wij aan om te werken met Woca Natuurzeep. Dit middel is speciaal voor geoliede houten vloer en heeft naast een reinigende werking ook een beschermende werking. Daarnaast heb je twee emmers nodig, waarvan één de mogelijkheid heeft om een mop in uit te wringen. Ideaal hiervoor is dit pedaalsysteem met mop.

Een geoliede houten vloer schoonmaken doe je vervolgens zo:

 1. Stofzuig de vloer grondig, maar met een zachte borstel. Eventueel kan je de vloer nog extra schoonmaken met bijvoorbeeld een Swiffer voor het laatste stof.
 2. Maak een sopje in één van de emmers en vul deze met zo’n 125 milliliter Woca Natuurzeep en 5 liter lauw water. Hiervoor kan je gedemineraliseerd water gebruiken, maar normaal kraanwater werkt ook.
 3. Vul de tweede emmer met enkel water, deze gebruik je om de dweil straks uit te spoelen.
 4. Zet de emmers klaar op een vuilniszak met handdoek erop, zo voorkom je kringen.
 5. Maak de dweil goed nat in het Woca Natuurzeep en water mengsel. Wring deze uit en sop de vloer. 
 6. Wring de mop in de tweede emmer met enkel water goed uit als je een klein oppervlakte hebt gehad, een paar vierkante meter is meer dan genoeg.
 7. Herhaal stappen 5 en 6 tot je de hele houten vloer hebt gehad.
 8. Leeg beide emmers en spoel deze om. Vul vervolgens één van de twee emmers weer met enkel water.
 9. Spoel de mop goed uit of pak een tweede dweil.
 10. Zet de emmer terug op z’n plek met de vuilniszak en handdoek eronder.
 11. Dweil de vloer nogmaals met de schone of tweede dweil. Spoel en wring de dweil wederom om de paar vierkante meter goed uit. Belangrijk is dat de vloer niet doorweekt wordt.
 12. Als je het goed hebt gedaan is de vloer niet doorweekt en droogt deze in zo’n 30 minuten. Loop er in deze tijd niet op, zodat alles goed kan drogen.

Tip: dweil met de nerf van het hout mee voor een streeploos resultaat.

Een gelakte houten vloer schoonmaken

Voor een gelakte houten vloer geldt dat je deze ook eerst stofzuigt en eventueel met een Swiffer afneemt. Verder kan je het stappenplan zoals hierboven bij de geoliede vloer volgen. Belangrijk is alleen dat je de Woca Natuurzeep vervangt voor Woca Vinyl en Vernis Zeep. Deze is speciaal voor gelakte en met vernis afgewerkte vloeren ontwikkeld. Voor de rest werkt alles hetzelfde. Zo ben je er zeker van dat je gelakte houten vloer na het schoonmaken niet alleen goed schoon is, maar ook beschermd.

Een houten vloer met (boen)was schoonmaken

Dweil en sopje op een houten vloer Deze afwerking vergt een net iets andere aanpak. Voor dit type afwerking is het belangrijk dat je meerdere keren per week de vloer stofzuigt, omdat zand en vuil anders snel voor beschadigingen kunnen zorgen. Door de afwerking kan deze vloer niet schoongemaakt worden met vocht, je zal dit dus enkel kunnen doen door regelmatig te zuigen en te stoffen. Een Swiffer kan hiervoor wel gebruikt worden.

Een onbewerkte houten vloer schoonmaken

Maar weinig mensen hebben deze afwerking en dat komt met name doordat de vloer ontzettend snel beschadigd en vies wordt. De vloer mag niet nat worden (dus ook morsen kan al lelijke kringen veroorzaken). Deze vloer moet je dus stofzuigen of Swifferen. Wij raden je echter aan om de vloer te bewerken, bijvoorbeeld door deze in de was te zetten. Op die manier is de vloer in ieder geval iets beter beschermd tegen externe invloeden.

Menu