Handdoeken kunnen snel vies en ruw worden als je deze dagelijks of meermaals per dag gebruikt. Je handdoeken wassen zorgt ervoor dat deze weer zacht en schoon worden, althans als je dit op de juiste manier doet. Helaas gebeurt het nogal eens dat je handdoeken ruw en hard blijven na het wassen. Dit is zonde. Het voelt niet alleen minder prettig aan, het is ook minder goed voor je huid. Alles over je handdoeken wassen leggen wij je uit. Lees snel verder!

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Gewassen handdoeken opgestapeld

Als vuistregel kun je aanhouden dat je handdoeken eens per week wast. We gaan er dan vanuit dat je (bijna) elke dag doucht en je handdoek gebruikt. Het liefst was je een handdoek nadat je deze zo’n 3 tot 5 keer hebt gebruikt. Douche je vaker dan eens per dag of echt elke dag, dan is het frisser om halverwege de week te wisselen van handdoek.

Douche je minder vaak, gebruik je handdoek dan ook maximaal een week. Een vochtige handdoek is een broedplaats voor bacteriën en ziektekiemen. Handdoeken langer niet wassen na gebruik is dus niet alleen onhygiënisch, het kan ook voor nare kwaaltjes zorgen.

Nieuwe handdoeken de eerste keer wassen

Het is verstandig om nieuwe handdoeken te wassen voordat je deze voor het eerst gaat gebruiken. Hiervoor kan je de handdoeken gewoon als een normale handdoeken was beschouwen. Je hebt dus geen speciale middeltjes of behandelingen nodig.

De reden dat je de nieuwe handdoeken eerst wast voor gebruik is het verwijderen van eventuele chemicaliën. Niet op alle handdoeken zitten deze, maar verschillende fabrikanten brengen een chemisch beschermlaagje aan op de handdoeken.

Hoe moet je handdoeken wassen

Handdoeken wassen in wasmachine Voordat je kan beginnen met de handdoeken wassen moet je de was scheiden. Zeker bij nieuwe handdoeken is dit belangrijk, omdat deze nog meer kunnen afgeven. Het liefst was je witte handdoeken, lichtgekleurde handdoeken en donker gekleurde handdoeken apart van elkaar. Zorg er in ieder geval voor dat witte en gekleurde handdoeken apart van elkaar worden gewassen. Zeker zijn dat je handdoeken niet verkleuren? Gebruik dan een Colour Catcher doekje!

Heb je de handdoeken gescheiden van elkaar, dan is het tijd om te wassen. Stop de handdoeken in de wasmachine, selecteer het juiste wasprogramma (katoen) en de juiste temperatuur (meestal 60 graden). Zorg ervoor dat je de trommel niet te vol stopt, anders worden je handdoeken niet goed schoon. Was daarnaast je handdoeken ook nooit tegelijk met kleding, washandjes en kleinere handdoekjes kunnen wel. Zet de wasmachine aan en wacht tot deze klaar is.

Als de wasmachine klaar is haal je de handdoeken zo snel mogelijk uit de machine en stop je deze in de droger. Kies het programma dat de handdoeken het meest droog maakt en zet deze aan. Heb je geen droger? Hang de handdoeken dan goed uit direct als deze klaar zijn met wassen. Zorg ervoor dat de handdoeken goed los van elkaar hangen en niet tegen elkaar hangen. Zijn de handdoeken helemaal droog, dan kan je ze opbergen in de kast!

Welk wasprogramma moet ik kiezen voor mijn handdoeken was?

Voor het wassen van je handdoeken kies je het katoen wasprogramma, op de meeste wasmachines duurt deze was zo’n 3 uur. Kies er daarnaast voor om de handdoeken op een zo hoog mogelijke stand te centrifugeren, maar minimaal op 900 toeren. Op die manier komen handdoeken droger uit de wasmachine en des te sneller ze volledig droog zijn. Hiermee zorg je ervoor dat je handdoeken lekker fris ruiken en zacht aanvoelen.

Op hoeveel graden moet je handdoeken wassen?

De een zegt was je handdoeken op 60 graden en de ander zegt dat het toch echt op 90 graden moet. Het antwoord ligt er een beetje tussenin. In principe is je handdoeken wassen op 60 graden voldoende. Ze worden dan goed schoon en gaan lang mee. Hoe warmer je in principe wast, des te sneller slijten de handdoeken. Ga je echter onder de 60 graden zitten, dan is de kans dat de handdoeken niet volledig schoon worden aanwezig.

Soms kan het echter handig zijn om de handdoeken op 90 graden te wassen. Als deze bijvoorbeeld iets te lang zijn blijven hangen, iets te vaak zijn gebruikt dan wenselijk of als ze heel vies zijn geworden, dan is het wassen op 90 graden aan te raden. Het voordeel van eens in de zoveel tijd op 90 graden wassen is dat je ook direct de leidingen van je wasmachine goed schoonspoelt. Het is daarnaast sowieso van belang regelmatig je wasmachine schoon te maken. Zorg er wel voor dat je bij 90 graden waspoeder gebruikt in plaats van vloeibaar wasmiddel.

Welk wasmiddel voor het wassen van handdoeken?

Witte handdoeken wassen Als je een normale was draait op 60 graden, ga dan uit van vloeibaar wasmiddel voor het wassen van handdoeken. Was je op een hogere temperatuur, dan moet je waspoeder gebruiken. Wasmiddel is dan ongeschikt om mee te wassen. Zorg er daarnaast voor dat je wasmiddel voor kleur of wit gebruikt, afhankelijk van de kleur(en) van de handdoeken.

Het kan verstandig zijn om een neutraal wasmiddel te gebruiken, zeker als je last hebt van een gevoelige huid. Voor de witte handdoeken was kan je kiezen voor Neutral Vloeibaar Wit of Neutral Waspoeder Wit. Voor een handdoeken was met gekleurde handdoeken kies je het beste voor Neutral Vloeibaar Kleur of Neutral Waspoeder Kleur. Deze wasmiddelen zijn een stuk prettiger voor je huid en je handdoeken gaan er ook lang door mee.

Menu