1. Home
  2. Algemeen
  3. Toetsenbord schoonmaken

Toetsenbord schoonmaken en reinigen

Je toetsenbord schoonmaken en reinigen is een klusje dat eens in de zoveel tijd moet gebeuren. Een toetsenbord wordt veel gebruikt en moet goed functioneren. Daarbij wordt deze snel vuil. Drinken dat gemorst wordt, vingers die plakkerig zijn als het toetsenbord wordt gebruikt of kruimels die tussen de toetsen vallen. Een toetsenbord krijgt nogal wat te verduren. Belangrijk dus om deze regelmatig goed schoon te maken. Zo blijft je toetsenbord schoon en goed functioneren. Wij leggen je precies uit hoe je een toetsenbord schoonmaken moet, lees nu verder!

Wat heb je nodig om een toetsenbord schoon te maken

toetsenbord schoonmaken en reinigen

Om een toetsenbord schoon te maken heb je niet veel nodig. Dit is ook een beetje afhankelijk van het type toetsenbord dat je schoonmaakt. In de regel heb je de volgende producten nodig voor het schoonmaken en reinigen van een toetsenbord:

  • Doek of microvezeldoek
  • Spuitbus met perslucht
  • Emmertje of bakje
  • (Eventueel) toetsenbord stofzuigertje

Verschillende toetsenborden schoonmaken

Er zijn in principe twee soorten toetsenborden om schoon te maken. Enerzijds losse toetsenborden, anderzijds laptop toetsenborden. Bij een gewoon toetsenbord zit er nog het verschil tussen een bedraad toetsenbord en een draadloos toetsenbord. Wij leggen uit hoe je beide toetsenborden moet schoonmaken.

Ongeacht het toetsenbord dat je schoonmaakt is het slim om voordat je begint een foto te maken van het toetsenbord. Zo weet je altijd zeker dat je de toetsen na het schoonmaken weer op de juiste plek terugzet. Daarnaast is het verstandig je computer of laptop altijd uit te zetten tijdens het schoonmaken van het toetsenbord of het toetsenbord los te koppelen. Zo voorkom je dat je per ongeluk van alles aanklikt of gebeurt.

Een los toetsenbord schoonmaken

Bij het schoonmaken van een los toetsenbord moet je eerst controleren of de toetsen los kunnen worden gehaald. Bij een draadloos toetsenbord verwijder je de batterijen en bij een bedraad toetsenbord haal je deze los van de computer.

Je kan een los toetsenbord op verschillende manieren schoonmaken. Als je de toetsen laat zitten kan je ervoor kiezen om het vuil tussen de toetsen te verwijderen met een spuitbus met perslucht. Het makkelijkst is om hierbij het toetsenbord op z’n kop te houden. Je kan er ook voor kiezen om een speciaal toetsenbord stofzuigertje te gebruiken om het vuil tussen de toetsen te verwijderen door dit te stofzuigen. Vervolgens neem je het toetsenbord af met een zeer licht vochtige doek of microvezeldoek.

Wil je het toetsenbord grondig schoonmaken, dan kan je de toetsen loshalen en per stuk schoonmaken. Dit alleen als je toetsenbord hiervoor geschikt is. Haal één voor één de toetsen los, eventueel met een paperclip. Leg deze in een bakje en laat ze weken met wat Dreft of ander afwasmiddel. Maak de basis van je toetsenbord vervolgens schoon met een vochtige doek. De toetsen maak je één voor één met een zacht sponsje schoon. Laat alles goed drogen en druk vervolgens de toetsen terug op het toetsenbord. Je hebt dan weer een schoon en gereinigd toetsenbord.

Laptop toetsenbord schoonmaken

Net als bij sommige losse toetsenborden is het bij een laptop toetsenbord niet de bedoeling om de toetsen los te halen. Zorg er bij een laptop altijd voor dat deze is uitgeschakeld en van de stroom af is. Om het laptop toetsenbord schoon te maken heb je een spuitbus met perslucht nodig. Hiermee spuit / druk je het vuil tussen de toetsen weg.

Als al het vuil tussen de toetsen is verwijderd reinig je het toetsenbord nog met een vochtige doek. Zorg ervoor dat deze goed uitgewrongen is en er geen water meer uitkomt. Dit kan de toetsen namelijk schaden. Neem dan met de vochtige doek het toetsenbord af. Je laptop toetsenbord is dan weer helemaal klaar voor gebruik.

Menu