Dweilen is iets dat in bijna elk huishouden wel regelmaat wordt gedaan. Een schoonmaakbeurt eindigen met dweilen geeft een heerlijk fris eindresultaat en zorgt ervoor dat vetvlekken en andere plakkerige plekjes op de vloer weer weg zijn. 

Hoewel dit klusje vrij vanzelfsprekend is, gaat het toch nog regelmatig niet helemaal goed. Er blijven bijvoorbeeld plakkerige strepen achter of je merkt dat de vloer beschadigd door het dweilen. Om goed te dweilen is het dan ook van belang dat je de juiste producten voor jouw vloer gebruikt en dat je op de juiste manier dweilt.

Hoe je precies moet dweilen en wat je hiervoor nodig hebt leggen wij je allemaal uit. Natuurlijk ook voor de meest voorkomende soorten vloeren, zodat je hier niet de mist mee ingaat. Tevens geven we je handige tips hoe je strepen het beste kan voorkomen!

Wat heb je nodig om te dweilen

dweilen

Als je gaat dweilen heb je in principe niet heel veel nodig en het kan ook per vloer verschillen. Voor laminaat vloeren, gietvloeren en tegelvloeren hebben we hieronder nog een aantal extra’s tips gegeven. Om te dweilen heb je het volgende nodig:

  • Dweil of mop (net wat je voorkeur heeft)
  • Schoonmaakmiddel dat past bij je vloer
  • Niet al te warm water
  • Emmer

Waarmee laminaat dweilen

Hoewel het beter is om laminaat te stofzuigen of met bijvoorbeeld een Swiffer schoon te maken, kan het soms fijn zijn om je laminaatvloer met wat water te reinigen. Het belangrijkste is dat je geen bijtende producten gebruikt, Sommige schoonmaakmiddelen kunnen namelijk het laminaat aantasten, evenals te warm of te veel water. 

Ons advies is dan ook om voor het dweilen van laminaat lauwwarm water te nemen en een scheut schoonmaakazijn. Zorg ervoor dat uitwringen extra grondig wordt gedaan en dat je na het dweilen goed droogt.. 

Waarmee gietvloer dweilen

Een gietvloer is een prachtig type vloer. Om deze zo optimaal schoon te houden is het advies om te beginnen met stofzuigen en vervolgens te dweilen. Afhankelijk van of je een mop of dweil gebruikt heb je een microvezel vlakmop nodig of een standaard dweil. Het belangrijkste bij het dweilen van een gietvloer is dat je met een zeepvrij schoonmaakmiddel aan de slag gaat, bijvoorbeeld St. Marc. Zo tast je de prachtige gietvloer niet aan.

Waarmee tegelvloer dweilen

Voor tegelvloeren zijn speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar, zoals HG Tegelreiniger. Deze kan je online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com. Deze middelen zijn speciaal gemaakt voor het onderhoud en dweilen van je tegelvloeren en zorgen ervoor dat deze in optimale conditie blijven.

Hoe moet je dweilen?

Voor bijna iedereen is het standaard om voordat je gaat dweilen te stofwissen of stofzuigen, net wat de voorkeur heeft. Hiermee neem je het grootste deel van het vuil en stof al op en is het water waarmee je gaat dweilen niet direct vervuild. Belangrijk natuurlijk om hoekjes goed mee te nemen, omdat hier zich het meeste vuil ophoopt.

Als de kamers die je gaat dweilen zijn gestofzuigd, is het tijd om met de dweil of mop aan de slag te gaan. Begin altijd bij de hoekjes en doe deze met de hand of bijvoorbeeld het puntje van de dweil. Werk vervolgens altijd naar de deur van de kamer toe. 

Doe de dweil of mop in het sopje en wring deze goed uit. Maak vervolgens gelijke, systematische banen terwijl je regelmatig de dweil of mop goed uitwringt. Sta zelf steeds op een droog stuk vloer terwijl je baan voor baan verder werkt.

Maak je veel kamers schoon en zijn deze behoorlijk vies, dan is het verstandig om tijdens het wisselen van kamers het dweilwater te verschonen. Zo blijf je een fris en schoon resultaat houden. Werk vervolgens door tot je elk plekje gehad hebt en maak de materialen goed schoon.

Moet je dweilen met warm of koud water?

Voor veel mensen is het meest logische om te dweilen met warm water, maar veelal is het tegendeel waar. Doordat warm water sneller verdampt krijg je eerder te maken met strepen die achterblijven op de vloer. Dit wordt veroorzaakt door zeepresten die ontstaan door het snellere verdampen. Naast dat deze zeepresten strepen achterlaten, plakken ze ook. Het is dus beter om met lauw of koud water te dweilen.

Menu