Strijken, de meeste mensen doen het wel eens, maar niet bij iedereen gaat het altijd even goed. Ook als je nog nooit gestreken hebt kan de eerste keer strijken een flinke uitdaging zijn. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden als je gaat strijken, zoals wat je wel en niet mag strijken, waar strijksymbolen voor staan en natuurlijk hoe je moet strijken. Daarnaast geven we je ook handige tips als je geen strijkplank of strijkijzer bij de hand hebt.

Wat wel en niet strijken

strijken

Niet alle kleding en textiel kan je zomaar strijken, dit ligt aan de stof van het stuk. Sommige stoffen kunnen namelijk niet tegen een te hoge temperatuur. Hier gaat het kapot van. Om te voorkomen dat je kleding of textiel kapot gaat van een te hoge strijktemperatuur zijn er strijksymbolen die op de meeste producten staan.

Strijksymbolen

Welke kleding je op welke temperatuur kan strijken staat aangegeven met strijksymbolen. Dit is altijd een icoontje van een strijkijzer met één, twee of drie bolletjes erin of juist een kruis er doorheen. Bij een kruis door het strijkijzer kan je de kleding of het textiel niet strijken, op geen enkele temperatuur.

Bij bolletjes kan je het kledingstuk of textiel wel strijken, maar geeft het de verschillende temperaturen aan. Bij één bolletje moet je strijken op een lichte stand tot max 110 graden. Dit geldt voor onder meer acryl, polyester of nylon. Bij twee stippen kan je tot zo’n 150 graden strijken en drie stippen tot maximaal 200 graden. Op maximale temperatuur kan je bijvoorbeeld katoen en linnen strijken.

Hoe moet je strijken?

Hoe je strijkt verschilt vaak per kledingstuk of stuk textiel, waarbij overhemden veelal het lastigst zijn om te strijken. Ongeacht het stuk is het belangrijk de kleding vochtig te maken, of door er wat water op te sproeien of door met stoom te werken. Anders heb je het risico dat er brandplekken of gaten kunnen ontstaan, daarnaast zorgt het voor een strakker resultaat.

Veelal is het handig om de kleding binnenstebuiten te strijken voor een mooier resultaat. Werk daarbij altijd van buiten naar binnen. Zo zijn de grote stukken die vaak het meest opvallen het strakst gestreken. Zorg ervoor dat je de kleding altijd strak vouwt en neerlegt voordat je gaat strijken. Zo voorkom je vouwen of kreukels.

Strijken van een overhemd

Overhemden, maar ook blouses, strijken vergt vaak de meeste moeite. Deze kledingstukken zijn het lastigst om goed te strijken. Beginnen met het strijken van een overhemd doe je door het boord kreukvrij te strijken. Vervolgens doe je de binnenkant van het overhemd, gevolgd door de buitenkant. Als laatste strijk je de mouwen. Het beste kun je hiervoor een mouwplankje gebruiken. Zo voorkom je dat de andere kant van de mouw gaat kreuken.

Strijken zonder strijkplank

Heb je geen strijkplank, dan kan je nog steeds strijken. Allereerst is het belangrijk dat je een platte ondergrond hebt van een hittebestendig materiaal. Eventueel kan je hier nog een handdoek of laken tussen leggen. Veelal kan je dit op de grond doen of op tafel, mits deze er tegen kan. Een keukenblok kan ook werken. Het is dan wel verstandig er iets tussen te leggen. Let er daarnaast ook goed op dat je de strijkbout altijd voorzichtig wegzet.

Strijken zonder strijkijzer

Strijken zonder strijkijzer is een stuk lastiger, maar toch kan je kreukels uit kleding halen zonder strijkijzer. Er zijn verschillende mogelijkheden die effectief kunnen werken. Allereerst kan je een stijltang gebruiken. Let er wel op dat je de stand niet te hoog zit om brandplekken te voorkomen.

Een föhn kan ook werken om kreukels uit kleding te halen. Maak de kreukels iets nat en föhn het droog op een afstand van zo’n 10 centimeter. Verder werkt ook stoom als ideaal middel om kreukels uit kleding te halen. Denk hierbij in de badkamer tijdens het douchen, met behulp van stoom uit de waterkoker of boven een pannetje water.

Menu